RAMAZAN MJESEC

 

"O vjernici, propisan vam je post kao sto je propisan onima prije  vas, da biste se grijeha klonili" (El-Bekare:183)

 

 

Ramazanski post znaci sljedece:

  • "Sustegnuti se od unosenja hrane i tecnosti u organizam, pusenja, seksualnog uzivanja i ostalih tjelesnih prohtjeva od zore, prije izlaska sunca, pa do zalaska sunca"

 

Rekao je Uzviseni Allah:

 

"Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore ( to jest dok zora ne zabijeli), a zatim postite do noci" 

(El-Bekare - 187)

 

 

Obrati paznju!

Mnogi ljudi za vrijeme ramazana sustezu se od jela i tecnosti i spolnog opcenja, sto je privremena zabrana, a istovremeno se ne sustezu od stvari koje su, u svojoj osnovi, haram (zabranjene) za vrijeme ramazana a i svakim drugim danima poput: ogovaranja, klevetanja, lazi, laznog svjedocenja i laznog zaklinjanja, psovke, prevare, ruznog govora itd.

 

Allahov Poslanik Muhammed a.s je rekao:

 

"Ko ne napusti ruzan govor i postupanje po njemu, Allahu nije potrebno ni da se susteze od unosenja hrane i tecnosti u organizam."

(Buharija i Ibn Huzejme)

 

Vaznos ramazanskog posta istice Uzviseni Allah i Njegov Poslanik Muhammed a.s kroz sljedece kur'anske ajete i poslanikove hadise:

 

Kaze Uzviseni Allah:

 

"U mjesecu ramazanu pocelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuce, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah zeli da vam olaksa, a ne da poteskoce imate - da odredeni broj dana ispunite, i da Allaha velicate zato sto vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete."  (El-Bekare - 185)

 

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao:

"Ko posti ramazan vjerujuci i nadajuci se nagradi, bice mu oprošteni grijesi koje je prethodno pocinio"

 

Huzejfe b. el-Jeman, r.a., prenosi da je cuo Vjerovjesnika, s.a.v.s., kako kaze: "Smutnja (nered, problem) za covjeka moze biti u njegovoj porodici, imovini i u susjedu, a otklanja je obavljanje namaza, post i dijeljenje zekjata!"

 

 

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godisnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraca za deset dana od sunceve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godisnje doba i u svim mjesecima i danima.