Njena ljepota je u njenim emocijama

Kada je Allah subhanehu ve te'ala, stvorio Adema, alejhiselam, on je predstavljao prvog covjeka u postojanju i Allah ga je nastanio u Dzennetu. Medjutim, uprkos svemu sto je postojalo u Dzennetu, osjetio je samocu.


Dok je Adem spavao, Allah, subhanehu ve te'ala, stvorio je od njegovog rebra Havu. Sta mislite koji je razlog toga? Zasto je Hava stvorena od Adema dok je on spavao? Zasto nju Allah nije stvorio dok je Adem bio budan? Znate li koji je razlog? Kaze se da kada muskarac osjeca bol, istovremeno osjeca i mrznju, za razliku od zene koja kada osjeca bol njeno emotivno stanje i ljubav jacaju.

Da je Hava stvorena od Adema, alejhiselam, u trenutku dok je bio budan, osjetio bi bol dok je izlazila iz njegovog rebra te bi je zamrzio. Medzutim, stvorena je dok je spavao kako ne bi osjetio bol i kako mu ne bi omrzla.

Ali kada zena radja, ona biva budna, smrt gleda u oci, ali njena ljubav i emocije se radjaju zajedno sa djetetom koje joj je uzrokovalo taj bol. Stovise, ona za svoje dijete zrtvuje svoj zivot. Da se vratimo Ademu i Havi. Hava je stvorena od krivoga rebra. To je rebro koje se nalazi ispred srca. Znate li za razlog? Zato sto ga je Allah stvorio da cuva srce od vanjskih udaraca. To je uloga Have - da cuva srce, zbog cega je stvorena, od dijela sa kojim ce saradjivati i imati medjusobni bliski odnos. Adem je stvoren od ilovace, zemlje, prasine, zbog toga on obradjuje i radi sa zemljom. On je zemljoradnik, gradjevinar, kovac, tesar itd. Medjutim, zena ima odnos emotivne saradnje sa srcem.

Zbog toga ona je blaga mati, milostiva sestra, osjetljiva kcerka, cedna supruga itd. I opet, da ne bude da smo odstupili od teme, da se vratimo Ademu i Havi i rebru od kojeg je stvorena. Savremena medicina potvrdjuje da kada ne bi postojalo ovog rebra, da bi i najmanji vanjski udarac u grudni kos u predjelu srca uzrokovao krvarenje. Tako da je Allah stvaranjem ovog krivog rebra ispred srca zastitio srce upravo time sto ga je stvorio krivim. Takodjer, da ovo rebro nije krivo, bilo bi slabo da stiti srce i od najmanjih udaraca koji bi mogli uzrokovati krvarenje srca, a istovremeno i smrt.

Stoga se Hava moze ponositi time sto je stvorena od krivog rebra, a na Ademu je da ne pokusava ispraviti ovo krivo rebro, jer je ono, kao sto Allahov Poslanik, sallallahu te'ala alejhi ve sellem, kaze: ''...ako ga pokusas ispraviti, slomit ce se.'' Pod iskrivljenoscu ovog rebra misli se na zensko emotivno stanje koje sigurno prevladava ljubav muskarca. Ona je stvorena ovakvom, ona je ovakva lijepa, a ti imas potrebu za njom. Njena ljepota je u njenim emocijama, i nemoj se izigravati sa njenim osjecajima.

A ti Hava, nemoj se osjecati nelagodno zbog toga sto si opisana sa nedostatkom razuma, taj nedostatak je u tvojim emocijama koje su potrebne cijelom svijetu. Nemoj tugovati, jer ti si vrijedna i dostojna. Ti predstavljas cijelo drustvo, jer si pola zajednice koja gradi drugu polovicu.