"ILMIHAL" -Upute u Vjeru

Islam je vjera koja predstavlja pokornost i vjerovanje u jednog i jedinog Boga. Rijec Islam sa arapskog jezika se prevodi na vise znacenja. Jedno od tih znacenja je pokornost, drugo - isitna te izvlaceci iz korjena slm znaci mir. Vjera pokornosti, istine i mira detaljno je objasnjena i uredjena najvisom i posljednjom bozijom objavom Kur'anom. Kur'an je objavljen svim naordima, ljudima i dzinima, kao uputa u obozavanje i slavljenje samo jednog i jedinog Boga - Allaha. Osnove vjerovanja objavljene su u Starom i Novom zavjetu, ili Islamom poznatije kao Zebur, Tevrat i Indzil. Allah dz.s. svoju rijec slao je preko svojih izabranika, poslanika. Tako je Zebur objavljen Davudu a.s, Tevrat Musa - u (Mojsije) a Indzil Isa-u (Isus). Kur'an, kao posljednja i sveobuhvatna objava objavljena je zadnjem poslaniku, poslaniku svih svjetova Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem. Sljedbenik Islama zove se musliman. Vjernik, musliman koji postigne visoki nivo vjerovanja i pokornosti naziva se mumin.
Da bismo postali sljedbenici Islama, odnosno muslimani nije potrebna nikakva forma. Ne postoji ceremonija prelaska na Islam ili stupanja u Islam. Stupanje u Islam vrlo je jednostavno. Potrebno je posvjdociti da nema drugog Boga sem Allaha i da je Muhammed a.s. njegov rob i poslanik.

 

"Eshedu en la ilahe illallah ve
eshedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu"

Islam ne prihvata vjerovanje da Bog ima dijete, Bogu niko nije ravan i ne prilici mu niti jedan atribut koji bi ga poistovjetio sa Svojim stvorenjem.Ovo se posebno naglasava dijelom Kur'ana (sura) pod imenom Ihlas - sto znaci Iskrenost:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

 

1. Reci: "On je Allah – jedan!

2. Allah je Utociste svakom!

3. Nije rodio i rodjen nije,

4. i niko Mu ravan nije!"


O ovoj suri cemo detaljno govoriti u narednim postovima.

Jedan musliman obavezan je da ispunjava odredjene sarte - duznosti, stubove Islama. Te se Islam kao vjera praktikuje kroz Imanske (sarti vjerovanja) i Islamske sarte.

Imanski sarti su:

1. Amentu billahi - Vjerovanje u Allaha
2. Ve melaiketihi - Vjerovanje u meleke (andjele)
3. Ve kutubihi - Vjerovanje u Allahove objave, knjige
4. Ve rusulihi - Vjerovanje u Bozije Poslanike
5. Vel jevmil ahiri- Vjerovanje u Sudnji Dan
6. Ve bil kaderi hajrihi ve serihi minallahi te'ala - Te vjerovanje da se sve dogadja Allahovom voljom.

Islamski sarti su:

1. Kelimei sehadet - svjedocenje da nema drugog Boga sem Allaha - la ilahe ilallah
2. Klanjanje pet dnevnih namaza - Obavljanje molitve
3. Post mjeseca Ramazana
4. Davanje zekata - davanje milostinje, koja ce biti detaljno razradjena u ovom blogu
5. Hadzdz - odlazak u posjet Allahovoj Kuci u Mekki - bit ce detaljnije razradjeno

Mumini su osobe koje ispunjavaju Ihsanske sarte a to znaci:

1. Vjerovati u Allaha - kao da ga vidis
2. Vjerovati u Meleke - kao da ih vidis
3. Vjerovati u Bozije objave, Knjige - kao da su tebi objavljene itd.

Radi se dakle o potpunom vjerovanju, ubjedjenju i stalnoj budnosti srca vjernika u odnosu na Islam.

 

Ilmihal je prva knjiga sa kojom se svaki covjek treba susresti jos na samom startu. Ilmihal je prirucnik za svakog muslimana pocetnika, koji ga poducava temeljima vjere i njenom prakticiranju. Ovaj blog predstavlja ilmihal u elektronskom obliku. Dostupan je svima. Potrudit cu se maksimalno da ovaj blog ucinim, s Allahovom pomoci, sto vjerodostojnijim.
Svi oni koji jos uvijek ne poznaju temelje islama ili se dvoume oko nekih osnovnih stvari, imaju priliku da ovdje nauce mnogo toga.

Neka je Selam svim vjernicima