Eselamun alejkum draga braćo i cjenjene sestre

Upišite se u knjigu gostiju - Bujrum

Kommentare: 100
 • #100

  Arben sabani (Donnerstag, 30 November 2023 00:40)

  Sejlam alejkum inshallah sakam da proučim kurana online sufara

 • #99

  Gjurra Adi (Freitag, 04 August 2023 07:26)

  Dobro jutro,
  lično Vam se zahvaljujem jer
  sam naučio neke sure sa Vaše
  online stranice!
  Pozdravljam vas

 • #98

  Karl Löwe (Freitag, 21 April 2023 06:08)

  Selam Alejkum svima, a posebno ovim dragim ljudima koji su u 2022 napisali ovako lijepe poruke u ovoj knjizi gostiju.

  Poseban Selam ide za Suboticu, gdje se g. Tomislav Mačkovic očigledno trudi da se širi prijateljstvo i ljubav između svih nas.

  Svim dzematlijama ovog Džemata na čelu sa Imam Hfz. Midhatom i posjetiocima ove stranice,
  Bajram Šerif Mubarek Olsun!

 • #97

  Derviš Makaš (Freitag, 11 November 2022 10:22)

  Da vas Uzviseni Allah dz.š. nagradi za trud i rad na ovoj web stranici.
  Ime Dzemata puno govori...
  Dugo godina Vas pratim i sve više spoznajem svrhu života...
  Da nam Dragi Stvoritelj svima olakša i da steknemo zaslugu za Dženet, činjenjem dobra na ovom svijetu.
  AMIN!!!

 • #96

  Kemal Ferhatović (Montag, 25 Juli 2022 17:25)

  Da vas dragi Allah dž.š. nagradi svakim hajrom i dobrim. Amin.

 • #95

  Tomilav Mačković (Mittwoch, 25 Mai 2022 09:18)

  Poštovani prijatelji Selam Alejkum. Čast mi je da Vas sve mogu pozdraviti i što u mojoj rodnoj Subotici imam mnogobrojne čestite prijatelje Muslimane.
  Želim Vama, Vašim porodicama i bližnjima mir i svako dobro.

 • #94

  Gost (Samstag, 23 April 2022 12:55)

  Esselamu Alejkum,

  čast mi je i zadovoljstvo kad imam priliku da klanjam iza vašeg/našeg Bošnjačkog Imama, Hafiza Ef. Midhata Sejfića. Da slušam njegovo učenje Kur’ana i posebno kvalitetne Vazove/Hutbe.

  Imam koji je totalno odan svojoj misiji na ovom svijetu. Kad govorimo o ovozemaljskim temama: lijepom ahlaku u svakoj situaciji, stoji na raspolaganju kad god se nešto od njega treba, Teolog sa enormnim (!) znanjem od kojeg se svi možemo okoristiti. Abdest mu je uniforma, Kur’an najjača i najbolja oprema (oružje ne volim, kao riječ) za ovozemaljsku misiju.

  Ponosan isto kad vidim da dzematski odbor u historijski gledano najtežem vremenu za nas dzemat (Corona, druženja nisu moguća, itd.) radi sto bolje je moguće.

  Da vam/nam dragi Allah svima da svako dobro ovog i onog svijeta. U Ramazanu očisti od grijeha i napravi od nas bolje Insane - Amin.

  Izbjegavajmo braćo i sestre nešto sto je jako loše a mnogi misle, to je ok i jedna vrsta slobodnog razmišljanja. A to su npr. “rekla-kazala”, “ja mislim”, “kažu da..”, itd.. To su izreke bez ikakvih dokaza, tj. smutnje koje vode pa i teškom neredu u društvu…a štete pred Allahom najviše nama koji to radimo, kad te rijeci koje imaju posljedice izgovaramo.

 • #93

  Sekretar Dzemata (Freitag, 02 Juli 2021 10:37)

  Hvala vam puno na pozitivnim komentarima!

 • #92

  Senudin Ibisevic (Freitag, 12 Februar 2021 03:15)

  Sve pohvale za za stranicu.
  Selam Svima!!

 • #91

  Hadzera Begovic-Fatic (Samstag, 21 November 2020 18:04)

  Da te dragi Allah dz.s nagradi svakim hajrom i dobrim .Amin. I podari ti vjecni dzenet u njegovim najljepsim vrtovima svih mirisljavih ruza <3

 • #90

  šaćir hasković (Dienstag, 08 September 2020 09:47)

  Čast mi je i zadovoljsto sto sam posjetio vasu stranicu.

  Hvala Vam.

  Mahsuz selam!

 • #89

  J B (Freitag, 01 Mai 2020 01:16)

  Selam aliekum
  Preljepa stranica cestitke administratoru

  https://jeftineaviokarte.com/

 • #88

  Mustafa Šehić (Samstag, 01 Februar 2020 19:41)

  Mašallah, Allah vam dao svako dobro.

 • #87

  Harbaš H (Samstag, 23 November 2019 21:36)

  Super vam je Webstranica Selam za sve

 • #86

  A.H (Donnerstag, 02 Juni 2016 10:40)

  Super stranica,sve pohvale :)

 • #85

  aw (Freitag, 27 Mai 2016 00:17)

  super vam je webstranica sve pohvale
  srdačan pozdrav
  __________________________________
  [url=http://www.osmrtnice.biz/]osmrtnice[/url]
  <a href="http://www.osmrtnice.biz">OSMRTNICE</a>

 • #84

  jasaragic (Samstag, 05 September 2015 23:58)

  Drage moje hadzije nekavam je sretan put i vas nijet .Davam svemoguci podari volju i snagu da natom putu izdrzite sa puno sabura davam svemoguci uvazi vas Hadzdz i danamse sretno vratite Amin

 • #83

  Ono Sto Jeste (Sonntag, 25 Januar 2015 05:04)

  Ono Što Jeste;što vi kao ljudi neznate a tokom vremena i kad tjelesno putem Svjetlosne zvjezde sa osjećajem koji u sebi,kao i jedni u drugim nevidite,u zemlju bez Sunca i Mjeseca u mir (is'lam) prelazite,štaste u prolaznosti sa tjelom na površini zemlje radili saznajete,is'lam iz kojeg vam tjelesno povratka nejma da prema Allahu sa osjećajem povjerujete i prema Allahu vijerno da radite i da možete sami sebe da smirite i umno sa osjećajem prema Allahu uzdržajete,ako sa osjećajem se sa spomenom putem drugih uznemirite i bez tjela na površinu zemlje sa nevidljivim osjećajem u pogledu prema Suncu sa strahom od džehenema,kojem je Sunce kad stane upaljač uznemireni sa azabom ostajete i od Svjetlosnog Sunca se jedni u druge duhovnim putem da krijete i jedni u drugim,sa maštama i snovima Sunčevu Svjetlost da gasite,da i drugi koji posle tjelesno u prolaznosti na površini zemlje ostaju,kao i vi kako treba za Svjetlosni put Sunca i Mjeseca sa zvjezdama,kao i za u tjelu sa Sunčevim Svjetlom osjećaj neznaju i za vas i za sebe sa iblisom,duhovnim putem kad više nejmate kuda,džehenem sa grjehom proširuju i da tjelesnu prolaznost,kako iblis hoće privedete kraju,iblis koji zna da on kao i vi Svjetlosnom Suncu i Mjesecu ništa nemože i nemože ih kao i vrjeme gdje on hoće zaustaviti a ni pokrenuti,iblis koji vas sa Mjesecom putem mašte i snova sa strahom vara i koji hoće i putem nevidljivosti može,duhovnim putem sa uznemirenjem,kad zna da vi razliku neznate,sa maštom i snovima nad vama da vlada i da vas sa željama,maštom i snovima,sa nekim dobrim i svetim,kao spasiteljima da od Sunca i Mjeseca sa duhovnim kruženjem zavarava,da neznate kao na raskršću kuda da idete,moje nije od Allaha da vas ja učim kako da vi jedni sa drugim neki život živite,moje je da vam od Allaha Svjetlosni put prenesem,Koji vas dok tjelesno prolazite sa Suncem i Mjesecom prema Allahu,is'lamu (miru) vode,moje nije da vas ja vodim i preko džehenema u dženet prevedem i nije moje da ja za vas,daliste dobri ili niste odlučujem,moje je da vas od Allaha i prema Allahu sa osjećajem olakšanja uputim,a vaše je sami za sebe štaćate i kakoćete da odlučujete i da još sa devet stepeni po tri mjeseca do vašeg aprila dvije hiljade i sedamnaeste,za učvršćenje imate,od duhovnog puta,džina i iblisa spasite i straha rješite i kako treba sa Svjetlosnim osjećajem za sebe da saznate.

 • #82

  Elvis (Samstag, 04 Oktober 2014)

  Bajram Šerif Mubarek Olsun svim muslimanima širom svijeta da ga provedu u zdravlju,milju i veselju i svako dobro zelim vam kao i svojim najbližim od srca. Eid Mubarak !!

 • #81

  Rifet (Samstag, 04 Oktober 2014 09:11)

  Bajram Serif Mubarek Olsun............
  Dzematlijama dzemata izetnanic......

 • #80

  Srpski pjevaci pjevaju za bajram (Sonntag, 13 Juli 2014 11:50)

  O tome koliko je prikladno da se jedan vjerski praznik proslavlja uz gostovanja pjevačica i pjevača, uz “ludo” ponašanje i često potoke opojnih sredstava, nećemo u ovom tekstu govoriti. Riječ je o nečem drugom…

  Naime, bh. estrada nezadovoljna je odlukama vlasnika klubova povodom gostovanja pjevača i pjevačica za Bajram u gradovima u Bosni i Hercegovini.

  - Moj menadžment je slao ponude svim diskotekama u Bosni sa kojim surađujem i gdje sam već gostovala povodom nastupa za Bajram. Odbili su me svi jer su već unaprijed dogovorili gostovanja pjevača i pjevačica iz Srbije. Pa dokle više tako? Eto, ne moraju mene ja nisam toliko poznata javna ličnost, ali kad su negdje za praznik u Srbiji gostovali Hanka, Merlin, Halid Muslimović ili Halid Bešlić ? Nikad! Jadni smo mi i naša država kad punimo džepove drugima na naše praznike, a naši pjevači moraju da sjede u kućama – zaključak je ogorčene pjevačice, kojoj iz razumljivih razloga nećemo otkriti identitet.

  Ona nije jedina, već nekoliko godina unazad, kako po estradnim krugovima, tako i na društvenim mrežama mnogi iznose svoja nezadovoljstva što vlasnici diskoteka uzimaju srpske pjevače i estradnjake za gostovanja na dane Bajrama.

  Inače, za sada je poznato da je planirano da Nataša Bekvalac prvi dan Bajrama pjeva u Travniku, Aco Pejović treba održati isti dan veliki koncert na jezeru Modrac u Lukavcu nadomak Tuzle, a Saša Matić u diskoteci u Živinicama. Navodno, još neka estradna imena imaju ugovorene nastupe za Bajram u Bosni, ali nije zvanično i potvrđeno.

  - Šta reći, kakvu posluku porati? – kako bi rekao onaj građanin….

  http://krupljani.ba/prica-se/bosanski-estradnjaci-ogorceni-gostovanjima-srpskih-pjevaca-po-bosni-za-bajram.html

 • #79

  Dzematlija (Samstag, 01 März 2014 10:39)

  Veoma nam je bilo drago, da nas je nas bivsi Imam Amir ef. posjetio. Osjetio se je taj dodatni bereket, on i jos i Hafiz uz njega, MASALLAH. Bio je Imam sa posebnim kvalitetima, a svaki Imam ima svoje. Neka ih sviju ukljucujuci i Muharema ef. Botica r.a. nagradi za njihov trud, a provoj dvojici da snage za nove poduhvate, da li privatno ili poslovno.

 • #78

  Edin Dragolj (Dienstag, 22 Oktober 2013 14:16)

  Selam alejkum, hvala Allahu dz.s. uspjesno privedena manifestacija dani otvorenih vrata i dan otvorenih dzamija.Zahvaljujemo se posebno nasim hanumama na njihovom zalaganju, vrijednim dzematlijama na grilu i svima onima koji su na bilo koji nacin dali svoj doprinos da uspjesno privedemo kraju ovu nasu akciju. Zahvaljujemo se svim dzematlijama koji su svojim dolaskom dali svoju podrsku i podrzali dzemat. Zelim se zahvaliti clanovima dzemata Bludenz, Heiden i St.Gallen koji su se takodje odazvali nasem pozivu. Na kraju da podsjetim da su nas posjetili: gradonacelnica grada Dornbirna Andrea Kaufmann, dr.Roland Andergassen, mag.Werner Posch, Elisabeth Planinger, pfarer Christian Stranz, gradonacelnik opcine Altach Gotfried Brändle i na kraju Predsjednik IGGiÖ za Vorarlberg Abdi Tasdögen.

 • #77

  Elvis (Dienstag, 15 Oktober 2013 09:44)

  Bajram Šerif Mubarek Olsun svim muslimanima diljem svijeta

 • #76

  Muslimani - probudite se. Koljaci ne spavaju! (Montag, 30 Juli 2012 14:02)

  http://ravnogorskipokret-otadzbinesrpske.com/index.php?option=com_rsgallery2&page=slideshow&gid=30&Itemid=17

 • #75

  I M (Montag, 30 Juli 2012 10:54)

  Odnos prema Islamskoj Zajednici

  SA,

  zelim dodati, da je ovaj Vaiz koji nije htjeo doci vozom, zaista imao dobar razlog za to (zdravstveni). Ali oni koji su zdravi, ne trebaju se ustrucavati voza i sl.

  Esselamu Alejkum

 • #74

  I M (Sonntag, 29 Juli 2012 15:40)

  Odnos prema Islamskoj Zajednici


  SA,

  nije neposlusnost prema islamkoj zajednici ako trazimo od njih sledece:

  1. das se ponasaju kulturno i ovom vremenu podeseno, kasa se radi o odnosu prema dzematima i dzematlijama

  2. kada nam zele doci, da nam se na vrijeme najave i pitaju nas, da li imamo mogucnost tad da ih primimo - a ne tad smo tu, hoces neces, Allahemanet.

  3. ne trebaju da se ustrucavaju doci vozom. naime, skoro smo imali slucaj, gdje se je od nas ocekivalo (iako postimo), da idemo po jednog vaiza u gornju austriju. nas predlog da dodje vozom a mi da preuzmemo trosak je shvacen tako, kao da ga ne zelimo primiti!?!?

  4. kakva je to "gospoda", kojoj austrijski voz nije adekvatan prevoz? sa stvarima bi mu pomogli oni koji ga ispracaju, a mi bismo ga lijepo preuzeli

  5. skoro nam je dolazio jedan "vaiz", vaiz pod navodnim znacima, zato sto je politika i nacija igrala najvecu ulogu u njegovom izlaganju. najavio se pola sata prije aksama i rekao nasem Imamu, da nam se samo zeli lijepo kratko obratiti. na kraju je bio jako uporan da kupimo knjiga, dosta vise nego sto smo kupili. ja sam osobno jednu kupio za 20€ koja normalno 10€ kosta. jos mi je naglasio kao da ona inace kosta 25€. A na korici stoji 80kn, 20KM, 10€. to sam tek kod kuce vidio.

  Ne zelimo praviti nikakvu revoluciju, ali je doslo vrijeme, da jedan dio funktionera pri islamkoj zajednici shvate, da se sa ljudima ne moze vise raditi sta hoce. zato i Imami moraju biti sve obrazovaniji, jer sjede obrazovani ljudi u safovima i njima se ne moze bilo sta pricati i "servirati".

  U ime Allaha dz.s.,

  Esselamu Alejkum!

 • #73

  Fadir (Montag, 09 Juli 2012 22:06)

  District offices here are insane

 • #72

  Princeza Diana ubijena, samo sto je voljela Muslimana (Sonntag, 03 Juni 2012 19:08)

  Verschwörungen, Komplotte & Intrigen


  Prinzessin Diana

  Der Tod von Prinzessin Diana (Lady Diana Frances Spencer ) in der Nacht zum 31. August 1997 um 0.30 Uhr löste weltweit Entsetzen aus. Die Prinzessin der Herzen starb gemeinsam mit ihrem Liebhaber Dodi al Fayed nach einem tragischen Autounfall in Paris.

  Mehrere Fotografen, so genannte Paperazzi, hatten Lady Di in ihrem Mercedes S 280 mit Motorrädern und Autos quer durch die Stadt gejagt. Im Pariser Alma-Tunnel verlor der Fahrer Henri Paul die Kontrolle über das Auto, geriet ins Schlingern und prallte mit 196 Stundenkilometer gegen den 13. Betonpfeiler des Tunnels. Henri Paul und Dodi al Fayed waren sofort tot. Diana und ihr Bodyguard, Trevor Rees-Jones, wurden schwer verletzt in ein Krankenhaus eingeliefert.

  Prinzessin Diana starb wenige Stunden nach der Einlieferung ins Krankenhaus. Ihr Bodyguard überlebte den Unfall, kann sich aber an nichts mehr an diesem Abend erinnern. Das Perfide dabei: Diana soll ihr eigenes Ableben vorhergesagt haben. Bereits im Oktober 1996 also zehn Monate vor ihrem grausamen Unfalltod, soll sie ihrem Butler Paul Burrell einen versiegelten Umschlag gegeben haben. Darin ein handgeschriebener Brief mit folgendem Satz: "Jemand plant einen Unfall mit meinem Wagen, ein Bremsenversagen und schwere Kopfverletzungen, um den Weg freizumachen, damit Charles heiraten kann. Dies ist die gefährlichste Phase meines Lebens". Erst Ende Oktober 2003 übergab der Butler diesen Brief der britischen Zeitung "Daily Mirror", die das Dokument veröffentlichte. In ihrem Schreiben verdächtige Diana sogar eine konkrete Person - aus rechtlichen Gründen schwärzte der "Mirror" diese Passage jedoch. (1)

  Vise pod Linkom: http://www.conspiracy.nebelbank.de/diana.html

 • #71

  Edo (Mittwoch, 02 Mai 2012 21:42)

  Eselamu aleejkum,
  Veliko hvala predsjedniku Vašeg džemata gosp Edinu Dragolj, te uvaženim džematlijama koi su prešli dugi put u Subotu 28-Aprila-2012 do Graza kako bi podijelili radost snama na otvaranju našeg mesdžida.Molim Uzvišenog Allaha da Vas i nagradi za Vaše hair djelo, bila nam je čast družiti se s Vam onoliko koliko su nam obaveze dozvoljavale.Nadamo se da će se ako bog da saradnja ova dva vrijedna džemata nastaviti i na zajedničkim projektima, druženjima i sl.

  Mahsuz selam svim Vašim džematlijama iz Graza!
  www.dzematbosnjk.at

  Edvad Felić

 • #70

  hamza (Montag, 30 April 2012 20:55)

  eselamu alezkum

 • #69

  IM (Samstag, 28 April 2012 10:57)

  NE PIJTE NISTA IZ KONZERVI: .Leptospiroza! Obavezno procitati i siriti dalje  Molimo Vas da procitate!*  Nedavno je jedna zena umrla pod apsurdnim uslovima: pila je Fantu/Coca Colu iz konzerve, kada je bila na Zenevskom jezeru! U ponedjeljak je dopremljena u Klinicki centar u Lozani, da bi u srijedu umrla. Autopsija je pokazala da je umrla od "*Leptospirose fulgurante*".
  Putujuci brodom po zenevskom jezeru, posto nije ponijela casu, pila je direktno iz konzerve.
  Jedna kontrola konzervi je pokazala da su konzerve bile zagadjene urinom od pacova, dakle Leptospirasom. Zena vjerovatno nije ocistila poklopac konzerve, pre nego sto je pocela da pije iz nje. On je bio inficiran osusenom mokracom od pacova, koja sadrzi otrovne, smrtonosne supstance, Leptospiras, koje prouzrokuju Leptospirozu.
  Konzerve bivaju cuvane u lagerima, koji su puni pacova i tako neoprane odlaze u prodavnice. Konzerve treba detaljno oprati sa tekucinom za sudje, pre nego sto dodju u frizider.
  Jedno istrazivanje u Spanjolskoji rukovodjeno firmom INMETRO, pokazalo je, da su konzerve vise zagadjene nego javni WC.

 • #68

  Edo (Sonntag, 22 April 2012 10:37)

  Uvažene džematlije džemata Izet Nanić Dornbirn, čast nam je da Vas pozovemo na svečano otvorenje džamije u Grazu džemat "BOŠNJAK" Graz u Subotu 28-Aprila-2012 godine.U džematu Bošnjak se nalazi nakoliko bivših džematlija Vašeg poštovanog džemata.
  www.dzematbosnjak.at
  BUJRUM PODIJELITE RADOST S NAMA!
  Mahsuz selam iZ Graza

 • #67

  mizaC (Samstag, 14 April 2012 18:21)

  http://www.youtube.com/watch?v=bDHSAxer7_0&feature=related

 • #66

  BILLIARD-TURNIER (Mittwoch, 23 November 2011 20:39)

  SPIELVERLAUF:

  1. AUSLOSUNG
  2. ES WERDEN 3 SPIELE BESTRITTEN, ODER 2; FALLS JEMAND 2:0 FÜHRT IST ER EINE RUNDE WEITER - DAS DRITTE SPIEL MUSS NICHT MEHR GESPIELT WERDEN! ES WIRD DANN AUF ZWEI GRUPPEN AUFGETEILT (SIEGER UND VERLIERERGRUPPE).
  3. SIEGER SPIELEN GEGEN SIEGER
  4. VERLIERER GEGEN VERLIERER
  5. WENN MANN EIN ZWEITES MAL VERLIERT, DANN IST DAS TURNIER FÜR DENJENIGEN ZU ENDE (NACH 5 ODER 6 SPIELEN).

  EIN BEISPIEL: IM ERSTEN SPIEL TREFFEN "HASE UND HUSE" AUFEINANDER :-). HUSE GEWINNT UND HASE VERLIERT. WENN HUSE ALLE IN DER SIEGERGRUPPE BESIEGT, UND HASE ALLE IN DER VERLIERERGRUPPE BESIEGT, SPIELEN DIE BEIDEN IM FINALE GEGENEINANDER! WIR HABEN DIESE SPIELWEISE IN EINER GROSSEN RUNDE DISKUTIERT UND FINDEN DIESE SUPER! SONST DAUERT ES VIEL ZU LANGE. WENN WIR NICHT FERTIG WERDEN, SPIELEN WIR AM WOCHENENDE WEITER :-) BUJRUM!!!! MELDE DICH AN!! WILLKOMMEN!

  SA
  CAZIM

 • #65

  ibn muhamed (Mittwoch, 23 November 2011 20:29)

  Wealejkumu Selam Seade,

  razlog za to je samo praksa Poslanika Muhammeda a.s.. On kada je dovio uvijek je drazao ruke okrenute prema nebu.

  U jednom Hadisu se govori, da bi se Allah dz.s. tako reci "zastidjeo", kad bi iskrenu dovu vjernika - koji mu se okrenutim dlanovima prema nebu moli - odbio.

  Na kraju dove (Fatiha je univerzalna Dova, tj. moze da zamjeni druge dove) je Poslanik a.s. tim dlanovima potrao celo i gotovo cijelo lice.

  Ako zelis komunicirati mailom: delegat.in@gmail.com

  Mahsuz Selam od naseg novog Imama, Hfz. ef. Sejfica Midhata.

 • #64

  Sead (Sonntag, 20 November 2011 14:36)

  Esselamu alejkum!
  Moje pitanje je: zasto muslimani kad uce Fatihu stavljaju ispred sebe dlanove, i na kraju ucenja dodirnu celo oci dlanovima spustajuci ruke.
  Hvala unaprijed za odgovor ,Mahsus selam od Seada.

 • #63

  ibn muhamed (Mittwoch, 21 September 2011 20:41)

  LIMUN - tajna koja se ljubomorno čuva!

  Probajte ovo
  Iscjedite pola limuna, razrijedite s pola litre mlake vode i pijte. Pripravak alkalizira tijelo - super je.
  Limun (citrus) je čudotvoran proizvod za ubijanje kancerogenih stanica. Snažniji je deset tisuća puta od kemoterapije.
  Zašto mi ovo saznajemo tek sada ?
  Zato što postoje laboratoriji zainteresiranih za proizvodnju jedne sintetičke verzije koja će im donijeti golemu zaradu.
  Vi od sada možete pomoći jednom prijatelju obaveštavajući ga da je limunov sok blagotvoran za sprječavanje te bolesti. Njegov ukus je lijep i ne stvara one strašne posljedice kao kemoterapija.
  Ako imate mogućnosti, zasadite limunovo drvo na terasi ili u vrtu. Koliko ljudi umire dok se ljubomorno čuva ova tajna, da ne bi bili pogođeni multimilioneri velikih korporacija. Kao što znate, stablo limuna je nisko, ne zauzima mnogo prostora i
  poznato je po svojim raznolikim plodovima. Možete uzimati limun na različite načine: možete jesti plod, cijediti ga i praviti razna pića i kolače.
  Pripisuju mu se različita svojstva, ali najbolji učinak ima na ciste i tumore. Ova biljka je dokazani lijek protiv svih tipova raka.
  Smatra se takođe da je on antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica, da je djelotvoran protiv internih parazita i crijeva, da regulira veoma visoki krvni tlak i živčane poremećaje te da djeluje antidepresivno.
  Izvor ove informacije je fascinantan: on potiče od jednog od najvećih proizvođača lijekova na svijetu, koji tvrdi da poslije više od 20 godina rada u laboratoriji od 1970. god. je ustvrdio kako limun uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, među kojima je rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače.
  Sastojci ove biljke su pokazali da djeluju 10000 (deset tisuća) puta bolje od Adiamicina, kemoterapijske droge za usporavanje rasta kancerogenih stanica. Ono što je još iznenađujuće jest to što limun uništava kancerogene stanice, a ne utječe na zdrave stanice.
  Naučni institut za zdravlje, L. L. C. ; 819 N. Koz ul., Baltimore, MD, 1201.
  Institut de Sciences de la Santé ; L. L.L., 819 N. Causez Street,
  Baltimore, MD 1201.
  POŠALjITE SVIMA ! ! !  NE ČUVAJTE OVO SAMO ZA SEBE ! ! ! ...

  POŠALjITE PRIJATELjIMA, NEKA ZNAJU ! ! !

 • #62

  Tema: Fotografije 3 _ ibn m_ zadnji dio (Samstag, 14 Mai 2011 09:53)

  Esselamu Alejkum cjenjene dzematlije!
  Posto smo jucer u dzamiji imali diskusiju o slikama, potrazio sam na rijasetu odgovor na ovu temu. Mnogi su pitali i dobili adekvatne odgovore. Pod Fotografije 1 i 2 imate odgovore kompetentne osobe, Prof. Dr. Ljevakovica, a koji je zaposljen u Rijasetu BiH. A sto se tice crtanja rukom, tu se moze u hadisima naci, da je to ne prihvatljivo i da je to jedan vid uzdizanja doticne osobe i oponasanje stvaranja covjeka ili zivog bica, a stvaranje je iskljucivo Bozja stvar!
  Selam Alejkum, Cazim.

  Evo jos zadnje od tri pitanja, koje je narod Rijasetu postavljao:

  Pitanje:

  Esselamu alejkum!
  Jedna osoba je olovkom na papiru nacrtala moj portret lica i ja sam to postavio na svom internet profilu umjesto profil slike. Neko mi se javio i rekao da je to zabranjeno jer je uslikano rukom. Ja sad ne shvatam to najbolje, zašto je takav portret zabranjen ako znamo da nijedna fotografija niti jedan videosnimak nisu 100% identična kopija lica uslikanog ili snimljenog? Uz ovo pitanje treba imat u vidu da je moj nijjet pri tome čist od širka.  Odgovor:

  Esselamu alejkum!
  Fotografisanje, ukoliko se ne fotografira i drugima pokazuje avret, (dio tijela koje nije dozvoljeno otkrivati pred drugima), je dozvoljeno, budući da je ona refleksija svjetlosti (slikanje refleksijom svjetlosti koja daje vjernu sliku osobe) dok je crtanje ljudskih i životinjskih likova sporno pitanje. Mnogi smatraju da je to zabranjeno i da spada u oponašanje Božijeg stvaranja, ili da tu postoji sumnja (šubha) širka, s sumnjive stvari treba izbjegavati.

 • #61

  Tema: Fotografije 2 _ ibn m (Samstag, 14 Mai 2011 09:45)

  Pitanje

  Esselamu alejkum.
  Da li je dozvoljeno u kući držati uokvirene dječije slike (od svoje djece)?  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Nema smetnje da se drže takve slike.

  Izvor: Rijaset BiH, Rubrika Pitanja i Odgovori
  Prof.Dr. Enes Ljevakovic

 • #60

  Tema: Fotografije 1 _ ibn m (Samstag, 14 Mai 2011 09:43)

  Pitanje

  Selam.

  Nedavno sam čula da meleki neće ući u kuću u kojoj se nalazi slike s likovima, pa makar to bili i naši umrli roditelji, kao ni u onu kuću u kojoj ima alkohola ili u kojoj se drži pas.

  Interesuje me tačnost navedenog i šta vi mislite o tome? Posebno me zanima ovo u vezi slika, ako je na zidu umjetnička slika s likom ili vezeni goblen s likovima (ljudi ili životinje ili oboje...), ili ako je riječ o porodičnoj slici, roditelji i djeca, neka lijepa uspomena, da li je to zabranjeno po islamskim zakonima? Naravno, klanjač zna da se ne klanja liku sa slike/goblena nego Uzvišenom Allahu dž.š.  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Ima hadisa u kojima se govori o tome kako meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze spomenute stvari. Međutim, sasvim je izvjesno da se to ne odnosi na fotografije, budući da u vrijeme izricanja hadisa nisu ni postojale, a analogija na umjetničke slike s likovima nije uvjerljiva. Kada je riječ o umjetničkim slikama s likovima ljudi ili životinja, njih bi trebalo izbjegavati. Zabrana kipova i slika likova u islamu povezana je sa zabranom njihovog obožavanja i veličanja, pa ako taj razlog otpadne, zabrana je blaža. U svakom slučaju bolje je izbjegavati i sumnjive situacije. Kada je riječ o fotografijama, situacija je jednostavnija, budući da se zabrana izravno ne odnosi na njih, osim ako se radi o fotografijama nepropisno odjevenih osoba. U tom slučaju bolje je ne držati te slike na zidu.

  Izvor: Rijaset BiH, Pitanja i odgovori
  Prof. Dr. Enes Ljevakovic

 • #59

  Hafiz Emrah Litric (Sonntag, 27 Februar 2011 19:54)

  Esselamu Alejkum,zahvaljujem se na gostoprimstvu porodici Ikanovic,predsjedniku dzemata Edinu Dragolju i njegovoj porodici,ef.Ademu Bukvarevicu i ef.Amiru Dulicu i njihovim porodicama,te svim dzematlijama vaseg dzemata,i ostalim dzematima koje sam imao prilike da obidem...Bilo mi je prelijepo boraveci u vasem dzematu i nadam se ako Bog da da cu opet doci da se ovako lijepo druzimo,puno selama od mene i moje porodice da Vas dragi Allah nagradi i podari Vam svima,Allahov rahmet,bereket,magfiret,ilm i sve najbolje.....
  Muslimanima i muslimankama,i vjernicima i vjernicama,i poslusnim muskarcima i poslusnim zenama,i iskrenim muskarcima i iskrenim zenma,i strpljivim muskarcima i strpljivim zenama,i poniznim muskarcimai poniznim zenama,i muskarcima koji dijele zekat i zenama koji dijele zekat,i muskarcima koji poste i zenama koji poste,i muskarcima koji vode brige o svojim stidnim mjestima i zenama koji vode brigu o svojim stidnim mjestima,i muskarcima koji cesto spominju Allaha i zenama koji cesto spominju Allaha,-Allah je,doista,za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.(Al-Ahzab 35)

 • #58

  dijana (Samstag, 26 Februar 2011 18:17)

  Esselamu Alejkum,u pravu ste ja jesam od hafiza majka,hvala vam Ćazime na ovako lijepim rijecima i lijepim zeljama,da Vama i vasoj porodici dragi Allah podari svaki hajr oba svijeta,insaAllah,takode zelim svako dobro porodici Ikanovic koji su pozvali hafiza Emraha i Vasem presjedniku njegovoj porodici i svim dzematlijama vaseg i susjednih dzemata da vam dragi Allah podari svaki hajr i sve najbolje u vasem radu... Esselamu Alejkum

 • #57

  emrah (Samstag, 26 Februar 2011 12:34)

  Esellamu Allejkum

 • #56

  Adi (Freitag, 25 Februar 2011 01:40)

  Evo da se i ja upisem, super, samo rijeci hvale

  www.posaohr.ws

 • #55

  Cazim (Sonntag, 20 Februar 2011 13:51)

  Alejkummuselam Dijana Litric!

  Obracam Vam se, posto citam na stranici, da se majka naseg dragot hfz. Emraha zove Dijana. Ako ste njegova Majka zelim Vam postovanje i respekt iskazati, kako ste ovog momka odgojili. Ako ne, onda Vas cisto selamim u ime naseg Dzema'ata i zahvaljujemo se na posjeti na nasoj stranici.

  Tako mi je drag, dabih bio u stanju da ga sebi adaptiram, kada bi bio bez roditelja. Hvala Bogu, taj slucaj je drukciji. Emrah ima roditelje (i oca velikog Borca)koji ga paze i na koje je on ponosan. To se osjeti, kada on o svojim roditeljima prica. Meni je posebno drago, sto ce samnom sledeci petak autom za Bosnu putovati.
  Stici cemo kasno navecer u Bihac. Zasad planiramo u 11:30 Sati krenuti iz Bregenza. Zo znaci, oko 9-10 sati navecer cemo stici u Bihac.

  Esselamu Alejkum i neka naseg mladog Hafiza Allah dz.s. cuva, kao sto je On i obecao, da ce Kur'an cuvati.

 • #54

  dijana okanovic litric (Freitag, 18 Februar 2011 20:46)

  Eselamu Alejkum

 • #53

  O TEDZVIDU (Sonntag, 30 Januar 2011 14:59)

  UCENJE KUR'ANA BEZ TEDZVIDA

  Pitanje:

  Esselamu alejkum!

  Imam pitanje vezano za učenje Kurana. Naime naučio sam učiti iz Kurana još prije 7 godina i od tada redovno učim. Međutim, nikad nisam naučio tedžvidska pravila, izuzev par njih. Skoro sam naišao na hadis koji kaže da postoji mnoštvo učača koje Kur`an proklinje zbog učenja, u smislu da ne uče pravilno. Također sam naišao na još par mišljenja o štetnosti i grijehu takvog učenja. Pokušao sam naći na internetu tedžvidska pravila i naučiti ih, međutim izuzev par njih, nisam mogao naći, a ona koja sam našao, slabo razumijem,navode se - kad se nađe damma... kesra i sl. pojmovi, ja sam odavno zaboravio šta je šta, mada znam prilično dobro čitati. Šta sad raditi, nemam koga ko bi me naučio pravila, strah me učiti bez njih da ne daj Bože gore ne zgriješim, a ne želim ni napustiti učenje Kurana. Kako postupiti?Mada je pitanje malo konfuzno nadam se da ćete me razumjeti i dati dobar savjet, kao i uputiti me gdje naći tedžvidska pravila s objašnjenjima.  Odgovor:

  Esselamu alejkum!
  Ako nemate koga da Vas poduči, mada je to rijetka situacija, nema smetnja da nastavite učiti onako kako ste to činili do sada, jer Allah nikoga ne zadužuje mimo njegovih mogućnosti. Kada Vam se pruži prilika da naučite tedžvidska pravila, iskoristite je.

  DODATAK:

  to znaci, ako neko nauci tedzvidska pravila a ne primjenjuje ih, onda je to prilicno pokudno. ko neko tedzvidsko pravilo nezna, Allah ga i ne duzi za to. naravno, trebamo se po mogucnosti potruditi da i

 • #52

  adem ef. (Donnerstag, 30 Dezember 2010 23:43)

  Upitao je unuk svoga dedu: Dedo, reci mi sta je zivot?
  Zivot je vrijeme izmedju ezana i namaza. odgovorio je dedo unuku.
  Medjutim, djecaka odgovor nije zadovoljio pa je dalje pitao:
  Kako to? Pa zivot nije tako kratak?!
  Dedo mu je na to rekao: Da, da, moje dijete, zivot je zaista tako
  kratak… te je nastavio govoriti: Postoji ezan bez namaza, a isto
  tako postoji namaz bez ezana, a zivot se odvija upravo izmedju toga
  dvoga.
  Ne razumijem... Reci mi dedo sta pod tim podrazumijevas?
  Sjecas li se kada smo prosle sedmice tvome novorodjenom rodjaku
  Aliju proucili ezan na uho? E to ti je ezan bez namaza.
  Ma to znam, uzbudjeno je rekao unuk dedi. Ali, reci mi sta je
  namaz bez ezana?
  E to ces saznati kada ti dedo umre

 • #51

  Edin D (Donnerstag, 23 Dezember 2010 14:50)

  Esselamu alejkum cijenjene dzematlije i gosti ove stranice,
  zelim da pozelim nasem izabranom delegatu Cazimu mnogo uspijeha na predstojecoj funkciji.Uvjeren sam da ce opravdati nase povjerenje,ujedno ne smijemo zaboraviti da mu je podrska sviju nas potrebna!