Musliman je Muslimanu brat

U predaji koju prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ''Musliman je muslimanu brat, ne iznevjerava ga, ne laže ga niti ga na cjedilu ostavlja. Svaki musliman muslimanu je haram, haram mu je njegova čast, imetak i krv. Bogobojaznost je ovdje'', a u Muslimovoj predaji stoji: ''Pokazavši na prsa tri puta, dosta je čovjeku zla da ponižava brata muslimana.'' (Et-Tirmizi, Hasen Sahih)

Riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, ''musliman je muslimanu brat'' tj. brat po vjeri, kao što kaže Uzvišeni: ''Vjernici su samo braća.'' (El-Hudžurat, 10.) a u suri veli: ''pa ste postali, Milošću Njegovom, braća.'' (Ali- Imran 103.)

Ovo brastvo po vjeri je, kada bude u ime Allaha, jače od brastva po krvi. Ponekad se među braćom po krvi razlikuju potrebe i zahtjevi, tako da ti rođeni brat može postati največi neprijatelj. Dok je bratstvo po vjeri vječno i nikad ne prestaje, ni na dunjaluku pa čak ni na ahiretu, kaže Uzvišeni Allah: ''Tog Dana će oni, koji su jedni drugima bili prijatelji, postati neprijatelji, osim bogobojaznih.'' (Ez-Zuhruf, 67.)

U tom smislu su islamski učenjaci rekli: ''Obaveza je svakom vjerniku da brani svoga brata muslimana, njegovu čast, imetak i tijelo.'' Prema tome, dragi moj brate, na tebi je obaveza da braniš i štitiš čast muslimana, pa ako čuješ da ga neko ogovara ili psuje, stani u njegovu odbranu i ne dozvoli nikome da to sebi