POSLANIK SVIH POSLANIKA

Kao što su svi raniji vjerovjesnici najavljivali dolazak Muhammeda a.s. kao konačnu puninu Allahovog poslanja i obećanja, tako je Muhammed a.s. kao poslijednji, univerzalni, sveopći poslanik svih svjetova, svih stvorenja i poslanik svih poslanika, potvrdio, ovjerio i opečatio te u jedan jedinstven, neraskidiv đerdan povezao i posvjedočio sve ranije vjerovjesnike, njihove objave, šerijate i sunnete.

Muhammed a.s. poznatiji je čovječanstvu od svih ranijih poslanika, jer o njemu svjedoče sve svete knjige. Usto, o njemu jasno, precizno, tačno i detaljno govore sva releventna historijska djela.Njegova ličnost i njegov život nisu uopće sporni ni za koga. Tačno se zna da je, kada je preselio, imao jedanaest bijelih dlaka na glavi.

Ne postoji čovjek kao Muhammed a.s. o kome se, i o čijem se životu, više zna. Obično, kada se o ljudima više zna, pogotovo iz njihovog intimnog života, oni više gude na ugledu. Ali što se više znalo o Muhammedu a.s. on je, zbog svojih nenadmašnih i neponovljivih vrlina, više dobivao na ugledu.

Kako ga opisuje jedan mislilac,

Muhammed a.s. bio je lijep, ali ne ljepotan; bio je dobar ali ne dobričina; bio je hrabar, ali ne surov; bio je pametan ali ne filozof; bio je vizionar, ali ne sanjalica; bio je uporan, ali ne tvrdoglav; bio je mudar, ali ne prepreden. Sve je to u njegovoj osobi bilo dovedeno do prave mjere, i u tom vrhunskom čovještvu nalazila se tajna njegove snage kojom je osvajao okolinu.

Vidimo ga u različitim prilikama:

kao vedrog i srećnog muža h.Hatidže,
zamišljenog saime na brdu Hira*,
poštenog trgovca koji vodi karavanu do daleke Sirije,
hrabrog ratnika u bici na Uhudu*,
vještog diplomatu u pregovorima na Hudejbijji*,
običnog čovjek koji krišom plače nad kaburom umrlog prijatelja i
iznad svega čvrstog vjernika i vizionara koji šalje poruke na sve četiri strane tada poznatog svijeta jer nepokolebljivo vjeruje u svjetski značaj svoje misije.

Sve ove sposobnosti i sile, koje se obično uzajamno isključuju, našle su se ujedinjene u jednoj ličnosti - ličnosti Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. Ako je islam harmonija suprotnih sila, onih od tijela i onih od duše, onda je Muhammed a.s. najsavršenije oličje ove nauke, koju je on donio i objavio svijetu. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

*HIRA – pećina na brdu en-Nur 1 kilometar iznad Meke, gdje je Poslanik primio prvu objavu

*UHUD – danas predgrađe Medine, brdo gdje je 625 godine ili treće po Hidžri, odigrala druga bitka između muslimana i mekanskih idolopoklonika u mjesecu ševvalu.

 

*HUDEJBIJJA – mjesto između Medine i Meke na kome je Muhammed a.s. 629 godine ili 7 godine po Hidžri, s mekanskim mušricima sklopio čuveni ugovor u šest tačaka. Najvažnija tačka bila je desetogodišnje primirje.