Bajram Šerif Mubarek Olsun

(Ramazanski bajram 1438/2017. god.) 

Lejletu-l-kadr

KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

 

21.06.2017

 

KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»DORNBIRN

Kermes 2017/05

 

Uzvišeni Allah je rekao: "Mi čovjeka stvaramo da se trudi."

(El-Beled, 4.) 

Nakon uspješno održanog našeg kermesa, kojim smo obilježili 25. godišnjicu našeg džemata, ovim putem se svim našim gostima zahvaljujemo na posjeti. Bez njih, naš kermes ne bi imao smisla.

Svoju zahvalu upućujemo i svima onima koji su dali svoj doprinos da i ovogodišnji kermes bude uspješno realiziran. Molimo Dragog Allaha da ih nagradi za njihov nesebičan trud. Amin.

Posebnu zahvalu upućujemo našim majstorima za grilom i sačom, našim konobarima i blagajnicima, našim hanumama koje su kod kuće spremale hranu, hanumama koje su po cijeli dan pravile pite, kao i hanumama koje su prodavale hranu, kolače i kahvu. Bez njih, naš kermes ne bi mogao biti održan.

Zahvalu upućujemo i našem džematskom odboru, na čelu sa predsjednikom džemata, koji su se pobrinuli da cijela manifestacija prođe u najboljem redu.

Naša posljednja dova glasi: Neka je hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova!

U subotu, 6. maja 2017. godine, održano je državno takmičenje iz islamske vjeronauke u Austriji. Takmičenje je realizovala Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji a domaćin je bio džemat Kevser u Tullnu.

Islamska vjeronauka u austrijskim školama uvedena je 1982. godine i obavezan je predmet za sve učenike muslimane, koji se u toku prve sedmice u školskoj godini pismeno ne ispišu iz ovoga predmeta.

Na ovogodišnjem državnom takmičenju učestvovalo je devetnaestero takmičara, koji su prethodno pobijedili na regionalnim takmičenjima koja su održana prošloga mjeseca.

Takmičenje je koordinirao i otvorio glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, mr. Hasudin-ef. Atanović, a komisiju su sačinjavali hfz. Midhat-ef. Sejfić (predsjednik), Senad-ef. Kusur (član) i Nijaz-ef. Dropić (član).

Nakon obavljenog testiranja, komisija je proglasila pobjednike i svečanim činom uručenja priznanja i nagrada završeno je takmičenje na nivou Austrije. Ovogodišnji pobjednici i predstavnici Austrije na međudržavnom takmičenju su:

Belma Berberović, Amila Čandić, Ema Hadžić, Lejla Čandić kojima zelimo puno uspjeha. Zahvaljujemo se domacinu, dzematu Tulln na dobroj organizaciji. 

Suada Kusur

Regionalno takmičenje iz vjeronauke u Austriji - BKG Süd-west Istaknuto

 04 Apr 2017 

U nedjelju, 2.4.2017. godine održano je regionalno  takmičenje iz vjeronauke na nivou Kultne općine Jugo-zapad (BKG Süd-West).Domaćin ovog takmičenja, koji je zaslužio svaku pohvalu kako za organizaciju takmičenja tako i za doček gostiju, bio je džemat BKZ Spittal na čelu sa glavnim imamom mr. Hasudin ef. Atanovićem.

Na takmičenju je učešće uzelo osam džemata BKG Süd-West: Dornbirn, Feldkirch, Innsbruck, Spittal, Villach, St. Veit, BKZ Klagenfurt, IKC Graz,  sa ukupno 23 takmičara, koji su bili podijeljeni u tri starosne grupe. Time su takmičari dokazali da su stekli zavidno znanje u oblasti Sire, te da su časno predstavili svoje džemate i imame.

Nakon ručka na otvorenom i podne-namaza u džamiji, svim učesnicima takmičenja su podijeljene zahvalnice, a potom je četveročlana komisija u sastavu: hafiz Midhat ef. Sejfic, Adnan ef. Gobeljic, Vekaz ef. Haracic i Mehrudin ef. Hibic proglasila najbolje od najboljih. To su osvajači prva dva mjesta po grupama, koji će predstavljati našu Kultnu zajednicu na finalnom takmičenju na nivou Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA).

To su:

Prva grupa: 1. Atanović Halima ( BKZ Spittal) i 2. Berberović Belma (''Izet Nanić'' Dornbirn)

Druga grupa: 1. Sakic Sadžid ( Innsbruck) i 2. Sijamhodžić Nejra ( ''Izet Nanić'' Dornbirn)

Treća grupa: 1. Musić Samra ( Innsbruck) i 2. Mekić Sarah ( IKC Graz)

Pobjednicima želimo puno upjeha na državnom takmičenju, a domaćinu još puno lijepo organizovanih manifestacija.

I na kraju, nakon lijepog dana, uspješnog takmičenja, ugodnog druženja, te uspostavljenih novih i učvršćenih starih poznanstava, možemo konstatovati da su svi bili pobjednici. 

Hfz. M. S.

http://bir.ba/index.php/vijesti/dijaspora/item/5182-regionalno-takmicenje-iz-vjeronauke-u-austriji-bkg-sued-west