Čovjek najvećeg strpljenja

Alejhisselam

“Ti si (Muhammede), zaista, najljepše ćudi! ” (El-Kalem, 4 ajet)

 

Čovjek najvećeg strpljenja

 

Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je rođen kao siroče – jetim, bez oca.
Potom mu umire majka, pa djed, pa amidža.
Umrlo mu je sedmero djece. Kada roditelju umre jedno dijete, on plače za njim cijelog života, a Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem su djeca umirala u raznim godinama života.
Zadnje njegovo dijete koje je umrlo, za vrijeme njegovog života bio je sin Ibrahim.
Umrle su mu kćerke Rukajja, Umm Kulsum i Zejneba, neka je na sve njih Allahovo zadovoljstvo. Umrla mu je voljena supruga Hatidža, r.a. i umrije mu amidža koji ga je pomagao.
Sva ova iskušenja!?
Nakon što je bio istiniti, povjerljivi – sadiku-l-emin, govore mu: lažov, ludak, ismijavaju ga, zbijaju šale, do te mjere da su mu i ime promijenili, pa su zvali: muzemmim – poniženi. Ashabe je ovo puno boljelo, pa im je
Alejhisselam kazao: „Oni psuju i proklinju muzemmima, a ja sam Muhammed.“
(Hadis bilježi Buharija)

Biva optužen za svoju čast cijeli mjesec, a i za Aišu r.a. govore neosnovane optužbe.

Bori se na Allahovom dž.š. putu i veći dio poslanstva živi ne nalazeći hrane. Čak je na svoj stomak stavljao dva kamena zbog žestine gladi.

Najgore čemu je bio izložen na putu vjere i pozivanja u nju jeste odlazak stanovnicima Taifa, kako bi ih pozivao u islam, na šta mu oni uzvraćaju kamenjem, a neki su mu govorili: „Zar Allah dž.š. nije našao boljeg da nam pošalje?“ Drugi su mu govorili: „Kada bih te vidio da se držiš za prekrivač Kabe, i da se kuneš da si Poslanik, ne bih ti povjerovao“.

Njegove dvije kćeri, Rukajja i Umm Kulsum, razvele su se zbog vjere; razvode ih Utbe i Utejbe, sinovi Ebu Leheba.

U Bici na Uhudu pada u jamu i biva povrijeđen, njegovo lice preliva krv, ali on govori:
Allahu moj, uputi moj narod, jer oni ne znaju.“

Sve ovo čemu je bio izložen Muhammed allallahu alejhi ve sellem , podstiče bilo kojeg čovjek da kaže: „Ako je Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. ovo dešavalo, a on je Allahov dž.š. miljenik, što da onda brinem za sebe? Ovo ne znači da me Allah dž.š. ne voli.“

Aiša r.a. kaže:
Nisam vidjela da je neko bio na većim iskušenjima od Allahovog Poslanika, s.a.v.s. ali nisam ni vidjela nekog da je bio zahvalniji Allahu dž.š. od Njegovog Poslanika, s.a.v.s.

Muhammed sallallahu alejhi ve sellem o strpljenju kaže:
„Strpljenje je svjetlost.“
(Muslim)

Čudan li je primjer s vjernikom? Sve što mu se desi za njega je dobro. A tako nije nikom, osim vjerniku. Jer, ako ga zadesi sreća – zahvali se pa dobije nagradu za to. A ako ga zadesi nesreća – strpi se, pa ponovo dobije nagradu za to.
(Muslim)