KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

RODITELJI I DJECA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Draga djeco i dragi roditelji! Duge zimske noći su dobra prilika za razmišljanje.

Uzvišeni Allah poručuje: ''O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.'' (El-Hašr, 18.)

Braćo moja! Da li razmišljamo o ovome ajetu?

Da li smo svjesni da Uzvišeni Allah poznaje svaki naš pokret?

Da li osjećamo strah zbog toga?

Da li se pripremamo za sutra, to jest, za Sudnji Dan, ''kada roditelj djetetu svome nimalo neće moći pomoći, niti će dijete svome roditelju moći imalo pomoći!'' (Lukman, 33.), kada će roditelji odgovarati za (ne)odgoj svoje djece, a djeca odgovarati za (ne)poslušnost prema svojim roditeljima?

Lekcija 1.

Sin dolazi kući. Majka kuha, a otac se odmara se od napornog dnevnog posla, šaltajući po tabletu i surfajući po internetu. Sin pita oca: ''Babo, kolika je tvoja satnica?'' Otac mu mrzovoljno odbrusi: ''Dijete, gledaj svoja posla! Zar ne vidiš da se odmaram?'' Sin odlazi u sobu.

Pitajući se šta je dijete htjelo, otac ide za njim i pita ga: ''A što tebe zanima kolika je moja satnica?'' Sin odgovara: ''Onako, da znam.'' ''Pa eto, zaradim 10 €.'' – veli otac. A sin će: ''Aha. A, babo, možeš li mi dati 5 €?''

Otac, onako još radoznao, daje djetetu 5 €, a ono ispod jastuka uzima drugih 5 €, koje je ušparalo i, pružajući ih ocu, veli: ''Babo, evo ti 10 € za jedan sahat koji ćeš posvetiti samo meni!''

Lekcija 2.

U Travniku je živjela porodica koju su činili otac, majka, dijete i djed. Dijete je zbog zauzetosti roditelja, najviše vremena provodilo sa djedom. Zbog te zauzetosti, roditelji se više nisu mogli kvalitetno brinuti ni o djetetu ni o djedu. I odluče da djeda smjeste u starački dom.

Dijete se tome žestoko protivilo, jer mu je djed bio jedini drugar za igru. Ali, odluka je donesena i djed se našao u staračkom domu. Dijete ga je svaki dan posjećivalo na povratku iz škole i s njim provodilo neko vrijeme.

Jednog dana djed zamoli unuka da ode u robnu kuću i da mu kupi jednu deku. U domu mu je bilo hladno. Grijanje slabo. Cirkulacija nikakva. Dao mu je novca više od cijene jedne deke. Malac je kupio dvije deke. Jednu je dao djedu, a drugu ponio kući i stavio je na vidno mjesto.

Otac je primijetio deku čim je došao s posla. Upita ženu: ''Kakva je ovo deka?'' Ona veli: ''Ne znam, brate. Pitaj onog svog sina! On je donio. Eno ga tamo u sobi.''

Otac ode do dječije sobe i pita: ''Sine, kakva je ono deka u hodniku?'' Dijete odgovara: ''Djed me je zamolio da mu kupim jednu. Hladno mu u domu. Slabo grijanje. Ja kupio dvije. Jednu dao njemu, a ovu drugu ostavio za tebe, da imaš kad te odvedem u dom.''

Djed nije još dugo ostao u domu. Dan ili dva. Vratili su ga kući. Na radost djeteta.

Braćo moja! Čovjek je slobodan da radi šta god hoće, ali nije slobodan od odgovornosti. Ni dunjalučke ni ahiretske. Porodica je jedna velika odgovornost.(!)

Djeca su veliki dar i milost od Allaha, dž.š., ali su, u isto vrijeme, vjernicima iskušenje, a nevjernicima kazna. A ''roditelji su srednja (najbolja) vrata dženneta, pa ako hoćeš pusti ih, a ako hoćeš sačuvaj ih!'' (Ibn Madže)

Razmislimo o tome!

 

Molim Dragog Allaha da nam podari snage da se izborimo sa svojim slabostima, da nam podari sabura sa našom djecom i da nam podari mudrosti da organiziramo svoj život onako kako će On biti zadovoljan. Amin.

Roditelji i djeca.doc
Microsoft Word Dokument 33.0 KB