KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

08.05.2015. / 19. redžeb 1436.

 

NAMASKA VREMENA


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u dini Islamu! U sklopu priprema za dolazak mubarek mjeseca Ramazana, danas ćemo, akobogda, kratko govoriti o namaskim vremenima sa aspekta medicine.

Uzvišeni Allah poručuje: "Reci: 'Kažite vi meni, ako bi Allah dao da vam noć potraje vječno, do Sudnjeg dana, koji bog bi vam, osim Allaha, svjetlo dao? Zar ne čujete?' Reci: 'Kažite vi meni, ako bi Allah dao da vam dan potraje vječno, do Sudnjeg dana, koji bog bi vam, osim Allaha, noć dao da u njoj odmorite? Zar ne vidite?' Iz Milosti Svoje On vam je dao noć i dan; da se u njoj odmarate, a da iz dobara Njegovih privređujete i da zahvalni budete." (El-Qasas, 71-73.)

Braćo moja! Navedeni ajeti, osim što ukazuju na Allahovu moć stvaranja svemira, Zemlje i Sunca, te Njegovu mudrost određivanja njihovih putanja kretanja i okretanja, također ukazuju i na važnost usklađivanja čovjekovog tijela sa ritmom njegovog biološkog sata.

Drugim riječima, postoji pet dijelova dana, u kojima se putem izlučivanja različitih hormona mijenjaju ljudski osjećaji i raspoloženja, čija se harmonija postiže klanjanjem pet dnevnih namaza.

Pa tako, kada musliman ustane ujutro na sabah, on se susreće sa tri značajne promjene:

  1. Pripravnost na susret sa svjetlošću u određeno vrijeme, što dovodi do smanjene aktivnosti štitne žlijezde, umanjuje se melatonin i pokreću druge aktivnosti povezane sa svjetlošću;

  2. Završava se kontrola nervnog sistema, koji je umiren tokom noći, i otpočinje njegova nova aktivnost;

  3. Pripravnost na upotrebu energije koju osigurava povišen kortizon tokom jutra. Isto tako hormoni seratonin i adrenalin se povećavaju.

Ustajanje u ovo rano vrijeme sprječava srčane i moždane udare, koji se dešavaju u ovo vrijeme, a namaz dovodi do smanjenja krvnog pritiska i smanjenja srčanih i moždanih smetnji.

Tokom obavljanja podne-namaza musliman se susreće sa tri vrlo bitne značajke:

  1. Povećanje adrenalina krajem jutra;

  2. Testosteron je najviši u podne;

  3. Biološki sat zahtijeva od tijela povećanu energiju ako ručak ne bude na vrijeme.

Klanjajući podne, tijelo se smiruje i smanjuje se napetost, koja je nastala zbog gladi.

U vrijeme ikindije procenat adrenalina je vrlo visok, dok je aktivnost srca posebno izražena. U to vrijeme su i komplikacije kod bolesti srca udvostručene. Zato musliman klanja ikindiju i tako smiruje svoje tijelo i svoje srce.

U vrijeme akšama počinje povećano izlučivanje melatonina, zbog čega se javlja osjećaj pospanosti i lijenosti, dok se postotak seratonina, kortizona i androfina snižava. Klanjanjem akšama, musliman pomaže svome tijelu da i dalje ostane aktivno.

U vrijeme jacije čovjekovo tijelo prelazi iz aktivnosti u smiraj. U to vrijeme temperatura tijela opada, otkucaji srca se smanjuju, dok se krvni hormoni povećavaju. Klanjanjem jacije, musliman reguliše ravnotežu tjelesne temperature, rada srca i krvnih hormona.

Nakon jacije počinje psihički i fizički odmor, pri čemu se potiče imunitet koji je spreman na odbranu i sanaciju tijela, te nadomještanje onoga što je izgubljeno tokom dnevnih aktivnosti. To je ujedno i priprema za novi ciklus, koji počinje sa novim sabahom ili, još bolje, sa noćnom nafilom. Braćo moja! Poruka hutbe je vrlo jasna. Brinite se o svom zdravlju! Čuvajte svoj namaz!

Molim Dragog Allaha da nas i naše porodice uputi na Pravi put, pa da redovno klanjamo namaz. Amin.  

Namaska vremena.doc
Microsoft Word Dokument 35.5 KB