KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

RASTANAK S RAMAZANOM


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Allahu Dragom hvala, danas smo počašćeni sa dvije velike blagodati – blagodat petka i blagodat Ramazanskog bajrama.

Naše duše, također, imaju dva različita osjećaja – osjećaj radosti i osjećaj tuge. Naše duše su radosne zbog Bajrama, svjesne da im Dragi Allah oprašta grijehe, a tužne su zbog toga što ih njihov najdraži gost napušta i odlazi Dragom Allahu da prenese utiske tokom boravka među vjernicima.

Kao i uvijek, i ove godine je period lahkoće i zadovoljstva, period u kome duša dominira nad strastima, vrlo brzo prošao. Kao da je jučer bio prvi dan ramazana, a već je čitav mjesec prošao. Nije li i cijeli naš život samo skup nekoliko različitih trenutaka? Uzvišeni Allah kaže: ''Sve što je na zemlji, prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti.'' (Er-Rahman, 26-27.)

Dočekali smo ramazan otvorenih očiju i srca, sa radošću i nadom. Obradovali smo se njegovom dolasku, jer je to ojačalo našu vezu sa Gospodarom. A sada kada smo ga ispratili, naše duše su pune bojazni i stida. Ne znamo koliko smo mu bili vjerni i šta će on o nama prenijeti svome Gospodaru. Da li je zadovoljan postom postača i da li mu se dopao namaz klanjača?

Pored brojnih blagodati, koje nam je ramazan donio, dvije blagodati se posebno ističu. Poslanik, a.s., je rekao: ''Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi.'' (Muttefekun alejhi)

U drugom hadisu veli: ''Allah ima robova na hiljade hiljada koje uz ramazan, pred iftar, oslobađa džehennemske vatre. A uoči petka i na dan džume, u svakom sahatu džumanskom (uz ramazan) Allah oslobađa na hiljade robova koji su zaslužili vatru, a kad nastupi zadnji dan ramazana, Allah oslobodi od vatre onoliko robova koliko je oslobodio od prvog do posljednjeg dana ramazana.'' (Ibn Abbas)

Braćo moja! Danas, kada izražavamo nadu, da smo i mi među silnim hiljadama, koje su oslobođene od vatre i kojima su oprošteni svi grijesi, želim nas pozvati da nastavimo živjeti u duhu mjeseca Ramazana. Do idućeg ramazana nema više teravija, ali imaju noćne nafile; nema posta, ali imaju post-nafile; nema sadekatul-fitra, ali ima sadaka; jezik treba i dalje čuvati; zikr ostaje zikr, dobra djela ostaju dobra djela i harami ostaju harami i poslije ramazana.

 

 

Molim Dragog Allaha da ukabuli naš ramazanski post i ostale ibadete i da ih upiše u naša dobra djela. I molim Ga da nas spasi od Džehennema i uvede nas u Džennet. Amin.

Rastanak s ramazanom.doc
Microsoft Word Dokument 29.5 KB