KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


JEDAN HADISI-KUDSI


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Dok uživamo u berićetu ovog Kurban-bajrama i dok žalimo za jučer na Minni preko 750 poginulih hadžija, danas želim da razmislimo o važnosti činjenja dobrih djela i vrijednosti izgovaranja riječi La ilahe illallah.

S tim u vezi poslušat ćemo jedan poduži Hadisi-kudsi, u kojem se oslikava jedan od prizora Sudnjeg dana.

Poslanik, a.s., je rekao: ''Na Sudnjem danu ljudi će se uskomešati i gurat će se u grupama, pa će doći do Adema i zamoliti ga: 'Zauzmi se za nas kod Gospodara svoga!' On će odgovoriti: 'Ne mogu vam pomoći. Bolje je da odete Ibrahimu, prijatelju Milostivog!' Oni će doći Ibrahimu i zatražiti šefa'at, a on će isto tako reći: 'Ne mogu vam pomoći! Idite Musau, bolje vam je, s njim je Allah licem u lice razgovarao.' Oni će doći Musau i zamoliti za šefa'at, a on će reći: 'Ne mogu vam pomoći. Bolje je da idete kod Isaa, on je Allahov Ruh i Allahova Riječ.' Oni će doći Isau i zaiskati šefa'at, a on će im reći: 'Ne mogu vam pomoći, nego idite Muhammedu, a.s.!' Oni će doći meni i zatražiti šefa'at, na što ću im reći: ''Jeste, ja sam za to.'' I ja ću onda zatražiti dopuštenje od svoga Gospodara i šefa'at će mi biti dozvoljen. Allah će me nadahnuti riječima hvale kojima ću Ga hvaliti. U ovom trenutku, ja ne znam te riječi, ali tada ću Ga hvaliti njima i učinit ću sedždu pred Njim.

Zatim će mi biti kazano: 'O Muhammede, podigni svoju glavu i reci, bit ćeš saslušan, traži i bit će ti dato, zauzmi se i bit će ti uslišano!' Ja ću tada reći: 'Moj ummet, moj ummet!' Allah će reći: 'Otiđi i izvadi iz Vatre one u čijim srcima bude bilo imana koliko zrno ječma!' I ja ću otići i to učiniti, pa ću se onda vratiti i hvaliti Allaha onim riječima zahvale i pohvale i pasti na sedždu pred Njim.

Tada će mi biti rečeno: 'O Muhammede, podigni svoju glavu i reci, bit ćeš saslušan, traži i bit će ti dato, zauzmi se i bit će ti uslišano!' Ja ću tada reći: 'Moj ummet, moj ummet!' Allah će reći: 'Otiđi i izvadi iz Vatre one u čijim srcima bude bilo imana koliko zrno gorušice!' I ja ću otići i to učiniti, pa ću se onda vratiti i hvaliti Allaha onim riječima zahvale i pohvale i pasti na sedždu pred Njim.

Onda će mi biti rečeno: 'O Muhammede, podigni svoju glavu i reci, bit ćeš saslušan, traži i bit će ti dato, zauzmi se i bit će ti uslišano!' Ja ću tada reći: 'Moj ummet, moj ummet!' Allah će reći: 'Otiđi i izvadi iz Vatre one u čijim srcima bude bilo imana koliko manje od zrna gorušice!' I ja ću otići i to učiniti, pa ću se onda po četvrti put vratiti i hvaliti Allaha onim riječima zahvale i pohvale i pasti na sedždu pred Njim.

Zatim će mi biti kazano: 'O Muhammede, podigni svoju glavu i reci, bit ćeš saslušan, traži i bit će ti dato, zauzmi se i bit će ti uslišano!' Ja ću tada reći: ''Gospodaru moj, daj mi dozvolu da zamolim da iz Džehennema izvadiš svakoga ko je sa srca izgovarao La ilahe illallah!', našto će mi Allah odgovoriti: 'Tako Mi Mog ugleda, i tako Mi Moje uzvišenosti, i tako Mi Moje veličanstvenosti, i tako Mi Moje veličine, izvadit ću iz Vatre svakoga ko je izgovarao La ilahe illallah.'' (Buhari)

Braćo moja! Vodimo računa o svojim djelima! Čuvajmo svoj iman i redovno ga obnavljajmo riječima La ilahe illallah!

Molim Dragog Allaha da naše posljednje misli i posljednje riječi na Dunjaluku budu La ilahe illallah. Amin.

Hadisi-kudsi.doc
Microsoft Word Dokument 29.0 KB