KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

18. decembar 2015.g.

 

DOBRO LI JE SALAVATE DONOSIT'!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poziva: ''Allah i Njegovi meleki donose salavate na Vjerovjesnika. O vjernici, donosite i vi salavate na njega i šaljite mu selame.'' (El-Ahzab, 56.)

Braćo moja u Dini Islamu! Nema ni jedne naredbe (farza) koju nam je uputio naš Gospodar, a da ona nije dobra i korisna za nas. Jedna od tih naredbi jeste i donošenje salavata na Poslanika Muhammeda, a.s.

Danas ćemo se, akobogda, upoznati sa jednim dijelom blagodati, koje možemo ostvariti ako budemo donosili salavate na Muhammeda, a.s.

Poslanik, a.s., poručuje: "Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset salavata, poništiti mu deset loših djela i uzdići ga za deset deredža." (Ahmed i Nesai)

U drugom hadisu on veli: "Povećajte donošenje salavata na mene petkom. Doista, meni se svakog petka izlažu salavati mog ummeta, pa ko od njih bude najviše donosio salavat na mene bit će mi najbliži." (El-Bejheki)

Navedeni hadisi uglavnom govore o ahiretskim nagradama za donošenja salavata na Poslanika, a.s. Međutim, kakva dunjalučka nagrada pripada onome ko donosi salavate?

Prenosi se da je među prvim generacijama živio jedan čovjek koji je imao veliki dug – 500 dinara (zlatnika). Kada je došlo vrijeme naplate, zajmodavci su od njega tražili da im vrati dug, ali on nije mogao da im ga vrati. Zbog toga je otišao kod jednog trgovca i zatražio od njega 500 dinara u zajam kako bi vratio prethodni dug. Trgovac mu je pozajmio novac i on je vratio dug.

Međutim, tu nije bio kraj njegovim brigama. Kada je došlo vrijeme da sada trgovcu vrati dug, on kod sebe nije imao ni jednog zlatnika. Pošto nije mogao da vrati dug trgovcu, trgovac ga je tužio kadiji (sudiji), koji ga je osudio na zatvor sve dok ne vrati svoj dug.

Čovjek zamoli kadiju da ga samo pusti da ode kući i da se halali sa svojom porodicom. Kadija ga upita kakva mu je garancija da će se vratiti? Ovaj je prvo malo šutio, a onda reče: ''Moja garancija je Allahov Poslanik, a.s. I ako ja ne dođem, o kadijo, posvjedoči da ja ne pripadam Muhammedovom, a.s., ummetu.'' Svjestan težine tih riječi, kadija ga pusti.

Kada je čovjek došao kući i ispričao svojoj supruzi šta se desilo, ona mu reče: ''Ako je Poslanik, a.s., tvoja garancija, onda hajde da večeras što više salavata donesemo na Poslanika, a.s.!'' Što ti je hairli supruga! Tako su zaspali učeći salavate.

Allahovom milošću, čovjek je usnio Poslanika, a.s., koji mu je rekao: ''Idi kod valije (gradonačelnika), prenesi mu selam od mene i traži od njega da vrati tvoj dug! Ako ti ne povjeruje, reci mu da imaš dva dokaza.'' ''Koji su to dokazi, Allahov Poslaniče?'' – upita čovjek u snu. A Poslanik, a.s., mu reče: ''Valija svake noći donosi po 1000 salavata na mene. Prošle noći se zabrojao (manje proučio), pa mu poruči da je došlo u potpunosti.''

Sutradan je čovjek otišao kod valije i ispričao mu svoj san. Kada je valija primio poruku iz sna, zaplakao je. Isplatio je čovjeku 500 dinara iz Bejtul-mala (državne kase) i još 2.500 dinara iz svoje kase. Zatim se čovjek sav sretan uputio kadiji da vrati svoj dug.

Međutim, kada je došao u sudnicu, sreo je nasmijanog kadiju, koji mu reče: ''Dođi! Tvojim sebebom (radi tebe) vidio sam Poslanika, a.s., u snu. Rekao mi je: 'Ako vratiš dug ovome čovjeku, mi ćemo se pobrinuti za tvoj dug na Sudnjem danu.' Zato uzmi od mene 500 dinara i vrati svoj dug.''

Tamam što je čovjek primio novac, neko zakuca na vrata, kad ono trgovac. Čim je prišao, poče da grli i ljubi ovog čovjeka rekavši: ''Tvojim sebebom vidio sam Poslanika, a.s., u snu. Rekao mi je: 'Ako oprostiš dug ovom čovjeku i tebi će biti oprošteno na Sudnjem danu.' Pa halal ti bilo i evo ti još 500 dinara od mene.''

Tako je čovjek došao u sudnicu sa 500 dinara duga, a vratio se kući bez duga i sa 4.000 dinara u plusu.

Na kraju, braćo moja! Razmislimo još jednom o ajetu kojeg smo naveli na početku hutbe i kojeg mujezin svakog petka uči prije drugog džumanskog ezana.

''Allah i Njegovi meleki donose salavate na Vjerovjesnika. O vjernici, donosite i vi salavate na njega i šaljite mu selame.''

 

Molim Dragog Allaha da nas na Sudnjem danu proživi pod zastavom Muhammeda, a.s. Amin.

Vrijednost salavata.doc
Microsoft Word Dokument 35.5 KB