KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

19.06.2015. / 2. ramazan 1436.

 

KUR'AN I RAMAZAN


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Jedan od najčešće učenih, prevođenih i tumačenih ajeta u Ramazanu jeste ajet: ''Mjesec Ramazan, u kome je spušten Kur'an.''(El-Bekare, 185.)On svjedoči istinitost povijesne činjenice da se početak objave Kur'ana dogodio u zadnjoj trećini mjeseca Ramazana, u mubarek noći Lejetu-l-kadr. Odatle je mjesec Ramazan vrijeme, koje je blagoslovljeno Kur'anom.

U nastavku započetog ajeta Uzvišeni Allah nas upoznaje sa istinom da je Kur'an: Uputstvo za ljude, koje daje odgovor na pitanje - šta činiti na ovom svijetu (a šta ne činiti). U njemu je i objašnjenje Uputstva,gdje možemo pronaći odgovore na pitanje - kako činiti ono što treba činiti. U njemu je irazlučivanje, odnosno, sadržaj koji nam pomaže u razlikovanju ispravnog od pogrešnog, kako bismo ono što činimo činili na ispravan način.

Pored navedenog, Dragi Allah je dao da Kur'ani-kerim ima berićetli dejstvo na ljudsku dušu. Zdravoj duši on daje dodatnu snagu i pojačava joj imunitet, a na bolesnu dušu djeluje terapijski.

Braćo moja! Duša gotovo svakog muslimana danas je, manje ili više, napadnuta virusom zaraznih bolesti, kao što su nemir, nesigurnost, nepovjerenje; nemoral, nezadovoljstvo, neiskrenost; egoizam, uobraženost, oholost i tako redom, virusom koji se brzo prenosi, a napada kako pojedince tako i cijele zajednice. Iz tog razloga ljudska duša sve više osjeća potrebu za samoćom. Vikend-kuće se grade sve dalje od ljudi, sve dublje u čistoj prirodi. Umorni čovjek današnjice sve više voli da sluša dobar instrumental, ili da gleda intermeco, ispunjen instrumentalom i prizorima prirodnih ljepota. Takvoj duši se Kur'an nudi kao lijek.

Čovjek se u Ramazanu na razne načine druži sa Kur'anom. Uči ga svaki dan u nekom mirnom kutku svoje sobe. Uče ga i članovi njegove porodice. Ili ga slušaju, u džamijama na mukabelama, u namazima, na radiju, televiziji, internetu. I lijepo im u duši, na srcu. Ali, od samog slušanja nema potpunog ozdravljenja. Ono što dušu liječi jeste, ustvari, sadržina Kur'ana.

A do sadržine treba doći i njoj se posvetiti, potpuno i iskreno. Tu prijevod kur'anskog teksta može dosta pomoći. Ono što je bitno jeste da se sadržina uzima redovno i da se koristi prema Uputstvu. Ona se u toku jednog dana najmanje pet puta obavezno uzima kroz kiraet, kao sastavni dio namaza. To duši obezbjeđuje smiraj u onom dijelu u kojem ona osjeća da je Bogu dug odužila. Međutim, potpuni smiraj duša može postići jedino razmišljanjem i uzimanjem pouka iz kur'anskih poruka. I što se duša bude više, na ovaj način, družila sa kur'anskim tekstom, time će i nada u njeno ozdravljenje i jačanje biti veća.

Učeći Fatihu i upoznajući njena značenja naučit ćemo kako Dragom Allahu zahvaljivati i kako Ga moliti, kako se na Njega oslanjati i od Njega pomoć iskati. Učeći suru Ihlas i upoznajući njena značenja saznat ćemo kako iskreno vjerovati u Allahovu jednoću i kako Mu iskazivati svoju odanost. Učeći suru Leheb i upoznajući njena značenja saznat ćemo kako je opasno Allahu Dragom se suprotstavljati i koliko je pogubno vrijeđati i napadati onoga koji Allaha voli i koji Mu robuje.

I tako redom, od sure do sure, od Fatihe do sure Nas, Kur'an nas uči kako živjeti život dostojan čovjeka, ispunjen radošću, zadovoljstvom i mirom. Kur'an tako djeluje. On tako liječi, pojedinca i društvo, cijele narode i čovječanstvo.

Kur'an ističe a historija to svjedoči, da su Poslanikovi, a.s., ashabi činili najkvalitetniju zajednicu koja se ikada pojavila na površini Zemlje. Oni su, slušajući i razumijevajući kur'anske ajete, govorili: ''Čujemo Tvoje Riječi, Gospodaru naš, i bezuslovno Ti se pokoravamo, oprosti naše pogreške, jer Sutra nam se valja Tebi vratiti.'' To su bili kur'anski ljudi! Oni za koje će se, na Sudnjem danu, Kur'an zalagati i za njih milost i oprost tražiti.

Braćo moja! Pridružimo se ashabima! Ramazan je dobra prilika za to!

Molim Dragog Allaha da učini da Kur'an bude naš drug i vodič na Dunjaluku, i naš zagovornik na Ahiretu. Amin.

Kur'an i ramazan.doc
Microsoft Word Dokument 37.0 KB