KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 03. muharrem 1437.H. / 16. oktobar 2015.g.


H. OMEROVA HUTBA U SIRIJI


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Hvala Dragom Allahu, dočekali smo još jednu Novu hidžretsku godinu, 1437. po redu. Tim povodom, u sklopu našeg trodnevnog Kermesa koji je počeo danas, sutra ćemo nakon ikindije namaza (16 h) ovdje u našoj džamiji, zajedno sa našom djecom kojoj ćemo podijeliti novogodišnje paketiće, proučiti mevlud povodom muslimanske Nove godine.

S toga, koristim priliku da vas pozovem da budete naši gosti na Kermesu, te da svojim prisustvom uveličate našu mevludsku svečanost, na kojoj ćemo se prisjetiti značaja Poslanikove, a.s., Hidžre iz Mekke u Medinu (622. godine), kao i h. Omera, r.a., koji je kao drugi pravedni halifa 637. godine donio odluku da se 622. godina uzme kao polazna tačka za računanje Islamskog kalendara.

Braćo draga! Mi se, evo, nalazimo u još jednom Časnom mjesecu – Muharremu, koga je Poslanik, a.s., nazvao Allahovim mjesecom. I sam njegov naziv ''Muharrem'' (u prijevodu ''Zabranjeni mjesec'') dovoljno govori o njegovoj časnosti. U njemu je zabranjeno nasilje, pa tako, onaj koji u njemu bude činio nasilje bit će višestruko kažnjen. I na ovome i na onome svijetu.

S druge strane, ovo je mjesec u kome se posebno nagrađuje dobrovoljni post. Poslanik, a.s., poručuje: ''Najbolji post nakon Ramazana jeste post u Muharremu, a najbolji namaz nakon farza jeste noćni namaz.'' (Muslim)

S toga vam savjetujem! Dobro povedimo računa o svojim grijesima u ovom mjesecu i potrudimo se da što veći broj dana ispostimo! Naročito deseti dan – Dan Ašure, koji nastupa idućeg petka, a za koji je Poslanik, a.s., rekao da briše grijehe koji su učinjeni u protekloj godini dana.

Braćo moja! Nemojmo biti kao oni koji sebe nazivaju muslimanima, a ovih dana udruženi sa nemuslimanima čine nasilje nad muslimanima u Siriji.

Oni ubijajući muslimane ne razmišljaju o hadisu u kome Poslanik, a.s., poručuje: ''Vrijeđanje muslimana je fisk (grijeh), a njegovo ubistvo je kufr (nevjerstvo).'' (Muttefekun alejhi)

Oni proglašavajući muslimane nevjernicima ne razmišljaju o hadisu, u kome Poslanik, a.s., upozorava: "Kada čovjek drugom čovjeku kaže da je grješnik ili nevjernik, to će se vratiti na njega ukoliko potvoreni nije takav." (Muttefekun alejhi)

Oni proklinjući one ashabe, koji su prolili šehidsku krv tokom oslobađanja Sirije, ne razmišljaju o hadisu u kome Poslanik, a.s., veli: "Kada čovjek prokune nešto – to prokletstvo se penje do nebesa ali mu se nebeska vrata zatvaraju. Nakon toga se to prokletstvo spušta na zemlju ali mu se i zemaljska vrata zatvaraju. Zatim prokletstvo ide desno i lijevo ali ne može naći prolaza sebi. Poslije toga prokletstvo ide prema onome kome je upućen ako ga je zaslužio, a ako ga nije zaslužio – prokletstvo se vraća onome ko ga je izrekao!"(Ebu Davud)

I da paradoks bude veći, oni poste prvih deset dana Muharrema. Ali poste takozvani Matemski (mučenički) post. Tokom tog (novotarijskog) posta oni sebi uskraćuju slatku hranu i čistu vodu, navodno žaleći sa h. Husejnom koji u tim danima ništa slatko nije pojeo niti je čistu vodu popio, da bi potom na Dan Ašure bio ubijen na Kerbeli.

Braćo moja! Današnju hutbu ćemo završiti kratkom porukom koju je h. Omer uputio muslimanima povodom oslobađanja Sirije od Bizantijske vojske.

Nakon što se zahvalio Allahu, dž.š., pripisujući Mu svako dobro i hvalu, te opomenuo ljude, naredivši im da čine dobra djela i da se klone loših, h. Omer je rekao:

''Jednom prilikom je Allahov Poslanik, a.s., stao pred nas, kao što ja stojim pred vama, i održao govor u kome nam je naredio bogobojaznost, održavanje rodbinskih veza i mirenje zavađenih. Između ostalog je rekao i sljedeće: 'Držite se zajednice, jer je Allahova milost sa džematom. Zaista je šejtan sa onim koji je usamljen, a od dvojice je malo dalje. Neka se čovjek ne osamljuje sa tuđom ženom, jer će šejtan biti treći. Koga žalosti grijeh, a raduje dobro djelo, to je znak da je on vjernik musliman. Munafik (licemjer) je onaj koga ne žalosti grijeh, niti raduje dobro djelo. Ako uradi kakvo dobro djelo, ne nada se Allahovoj nagradi, a ako uradi neko loše djelo, ne boji se Allahove kazne. Tražite od Allaha, dž.š., dunjalučke blagodati na lijep način, jer je Allah, dž.š., svakom propisao njegovu nafaku i svakom je posao, koji mu je propisan i kojim se bavi, olakšan. Tražite pomoć od Allaha, dž.š., u vašim djelima, jer On dokida i briše ono što hoće i ostavlja ono što hoće, i kod Njega je Glavna knjiga (Levhi Mahfuz). I neka je selam na našeg Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu. I neka je selam na vas!' ''

Braćo moja! Neka ovaj h. Omerov govor bude glavna poruka današnje hutbe.

Gospodaru naš, pomozi onome koji pomaže Tvoju vjeru!

Allahu naš, ponizi one koji ponižavaju Tvoju vjeru!

Svemogući Allahu, pomozi muslimanskim vojskama i borcima za Tevhid i na kopnu i na moru i u zraku.

Milostivi Allahu, pruži nam Svoju milost, kako u ovome svijetu iskušenja tako i na Obećanom danu. Amin.

Omerova hutba u Siriji.doc
Microsoft Word Dokument 42.0 KB