KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

17. rebiu-l-ahir 1436.H. / 06. februar 2015.g.

 

''EVROP(EJ)SKI'' ISLAM?


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Allahu je prava vjera jedino – Islam.'' (Ali 'Imran, 19.) Istinu je rekao Uzvišeni Allah.

A lažu oni koji kažu da je Islam najmlađa od tri monoteističke religije i da je njen osnivač Muhammed, a.s. Istina je da je Islam jedina vjera, u koju su pozivali svi Allahovi poslanici od Adema do Muhammeda, a.s. Sva ostala vjerovanja i religije su izmišljene ili su zasnovane na pogrešnom tumačenju propisa Islama, koji su se mijenjali kroz protekle milenije, sve do dolaska posljednjeg Allahovog poslanika – Muhammeda, a.s., i posljednje Allahove objave – Kur'ana, a.š.

Braćo moja! Ne postoji ''Evropski'' Islam. Ne postoji ''Bosanski'' Islam. Ne postoji ''Arapski'' Islam. Ne postoji ''Moderni'' islam. Ne postoji ''Zaostali'' Islam. Ne postoji nijedan pridjev koji se može vezati za Islam. Postoji, jednostavno, Islam. Ko se pridržava njegovih principa, on je musliman. Ko se ne pridržava njegovih principa, on nije musliman i na njega se odnose riječi Uzvišenog Gospodara: ''Ko želi neku drugu vjeru, a ne Islam, ona mu neće biti primljena i on će na Ahiretu propasti.'' (Ali 'Imran, 85.)

Braćo! To što mi živimo u Evropi i na Zapadu, ne znači da smo mi ''Evropski'' ili ''Zapadni'' ili, pak, ''Moderni'' muslimani. Istina jeste da je, zbog posebnih uvjeta u kojima živimo, a u cilju očuvanja Islama, islamska ulema putem fetvi nama neke propise olakšala. Međutim, mi smo i dalje, jednostavno, muslimani, koji se moraju pridržavati svih islamskih propisa. O nekim od tih propisa smo već govorili u prethodnim hutbama. A danas, akobogda, želim da govorim o još nekoliko propisa, koje nismo tretirali.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Reci: 'Ko je zabranio Allahove ukrase, koje je On za Svoje robove stvorio?' '' (El-E'raf, 32.)

I veli: ''Ali nemojte pretjerivati! Allah ne voli one koji pretjeruju.'' (El-E'raf, 31.)

Na osnovu ovih navedenih ajeta zaključujemo da Islam ne zabranjuje lijepe stvari, ali zabranjuje raskoš (pretjerivanje).

U vezi s tim, želim da ukažem na propise, koji su vezani za nošenje svile i zlata. Prenosi se da je Poslanik, a.s., jednom prilikom uzeo komad svile u desnu, a komad zlatnog nakita u lijevu ruku i rekao: ''Ovo dvoje je zabranjeno muškarcima iz mog ummeta, a dozvoljeno je ženama.'' (Ebu Davud i Ibn Madže)

Umjesto zlata, Poslanik, a.s., je muškarcima dozvolio srebro. A svilenu odjeću im je dozvolio samo u slučaju da boluju od svraba. (Buharija)

Međutim, i muškarcima i ženama je zabranio korištenje zlatnog i srebrnog posuđa, kao i korištenje svilenih prostirki, tepiha i zavjesa.

U vezi s tim, El-Huzejfe, r.a., prenosi: ''Allahov Poslanik, a.s., nam je zabranio da jedemo ili pijemo iz zlatnoga ili srebrnog posuđa kao i da oblačimo i prostiremo svilu i brokat. On je rekao: 'Oni pripadaju njima (nevjernicima) na Dunjaluku, a nama na Ahiretu.' '' (Buharija)

Sljedeće važno pitanje jeste imitiranje suprotnog spola. Poslanik, a.s., je to strogo zabranio proklevši muškarce koji imitiraju žene i proklevši žene koje imitiraju muškarce. (Buharija i dr.)

U imitiranje suprotnog spola, pored glasa, oblačenja i načina hoda, ubraja se i promjena spola. A za domaću zadaću vam dajem da razmislite kakav tretman imaju žene koje se šišaju nakratko ili koje briju glave, i kakav tretman imaju muškarci koji nose minđuše i lančiće?

Poslanik, a.s., je zabranio i pretjerano ukrašavanje tijela. On je prokleo onu ženu koja se tetovira, onu koja sebi oštri zube i onu koja drugima zubi oštre. (Muslim)

Na osnovu ovog hadisa izvedena je i zabrana obavljanja plastičnih operacija, osim ako se radi o manjim korekcijama na tijelu sa urođenim fizičkim izraslinama (defektima).

Isto tako, Poslanik, a.s., je zabranio čupanje obrva, jer je to simbol prostituki, pa je prokleo i onu ženu koja sebi čupa obrve i onu koja drugima vrši taj tretman. (Ebu Davud)

Također je zabranio nošenje perike, proklevši i onu ženu koja pravi periku i onu koja je nosi. (Buharija)

Naravno, sve navedene zabrane, koje su vezane za pretjerano ukrašavanje tijela, važe i za muškarce.

 

Molim Dragog Allaha da nam pokaže istinu istinom i da nam pomogne da je slijedimo, a da nam pokaže neistinu neistinom i da nam pomogne da je izbjegavamo. Amin.

Evropski Islam.doc
Microsoft Word Dokument 36.0 KB