KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

AREFAT JE SPOZNAJA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Sve životinje koje po zemlji hodaju i sve ptice koje na krilima svojim lete, svjetovi su poput vas.'' (El-En'am, 38.)

Braćo moja u Islamu! Smisao čovjekovog života na Dunjaluku jeste spoznaja svoga Gospodara. Da bi to uspio, čovjek prvo mora da spozna samoga sebe, odnosno, svoje mjesto u Univerzumu. To, međutim, nije nimalo lagahan zadatak, jer u nemilosrdnoj utrci za Dunjalukom, čovjek sve manje ima vremena da upozna sebe i sve više ponaša se kao životinja. I ne samo to, sve češće čovjek u drugom čovjeku umjesto čovjeka vidi životinju, pa ga čak i naziva životinjom.

Da bismo izbjegli taj teški psihički poremećaj, danas želim da nas podstaknem na razmišljanje o sebi. Želim da nam dam nekoliko odgovora na pitanje: ŠTA JE TO ČOVJEK?

Čovjek je s jedne strane jedinstveno i jednostavno biće, koje je stvoreno od blata ustajalog, ali je s druge strane i vrlo komplikovano biće, jer u sebi posjeduje neka od svojstava drugih sličnih bića koja ga okružuju.

Tako čovjek u sebi ima svojstva meleka, kao što su razum, spoznaja, pokornost.

Ima i svojstva šejtana, kao npr. zavođenje, prkos, zavidnost.

Ima i svojstva životinja. U stanju srdžbe je poput lava. U stanju uzavrelih strasti je poput svinje. U stanju pohlepe za dunjalučkim blagodatima je poput psa. U stanju pravljenja smicalica je poput vuka.

Zatim, čovjek posjeduje i svojstva biljaka. U mladosti je pun života i životnih sokova, a u starosti se suši i vehne.

Nebeska svojstva čovjeka se ogledaju u tome da je on mjesto pohranjivanja tajni, sijanja duhovnih svjetala i sakupljanja meleka.

Ima čovjek i svojstva zemlje, a to su blagost i grubost. Neka zemlja prima kišu, a druga ne prima, neka rađa, a druga je jalova.

Ljudsko svojstvo Arša se ogleda u tome da je čovjekovo srce mjesto pojave Allahove, dž.š., veličine.

Zatim ima svojstvo Levhi mahfuza. To jest, i sam čovjek može biti riznica znanja.

Svojstvo Pera se ogleda u tome da čovjek svojim ponašanjem piše o sebi i ostavlja djelo iza sebe. Mnogi ljudi nisu napisali nikakvu knjigu, ali se spominju, jer su iza njih ostala djela.

Ima čovjek i svojstvo Dženneta. Kad je čovjek lijepo odgojen i tako se ponaša, druženje sa njim predstavlja užitak, kao da si u Džennetu.

Ali i svojstvo Džehennema. Kad je čovjek neodgojen i loše se ponaša, on onda prži i pali one koji mu se približe i koji se sa njim druže.

Prema tome, čovjek je spona između gornjeg duhovnog i donjeg materijalnog svijeta. Za razliku od meleka, koji imaju razum ali nemaju strasti i životinja koje imaju strasti ali nemaju razuma, čovjek je biće koje ima i razum i strasti. Ako u njemu prevlada razum, onda on postaje bolji od meleka, a ako u njemu prevladaju strasti, onda on postaje gori od životinje.

Braćo moja! U srijedu, akobogda, nastupa Dan Arefata. Toga dana će naše hadžije obavljati najvažniji obred hadža, a to je boravak na brdu Arefat kod Mekke. Oni će toga dana, nakon što podne i ikindiju budu spojeno u vrijeme podne-namaza klanjali i nakon što budu sve svoje dove izučili, te u akšamsko vrijeme lagahno prema Muzdelifi krenuli, iza sebe na Arefatu sve svoje učinjene grijehe ostaviti. Toga dana ćemo mi postiti, pa ćemo se i mi jednog dijela svojih grijeha kutarisati.

Međutim, cilj Arefata nije samo puko čišćenje od grijeha. Cilj Arefata jeste spoznaja. Na dijelu Arefata poznatom kao Džebelur-Rahme (Brdo milosti), na mjestu gdje jedan veliki bijeli stub označava mjesto prvog susreta Adema, a.s., i Havve nakon izlaska iz Dženneta, naše hadžije će spoznati jednu veliku stvar, a to je da su oni samo ljudi, Božija stvorenja.

 

Molim Dragog Allaha da nam pomogne da shvatimo ko smo, šta smo i gdje smo. Amin.

Arefat je spoznaja.doc
Microsoft Word Dokument 36.0 KB