KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

15. džumade-l-ula 1436.H. / 06. mart 2015.g.

 

PARALIZOVAN, ALI ZADOVOLJAN I ZAHVALAN


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Danas želim s vama da podijelim slučaj jednog mladog čovjeka po imenu Robert Davila, koji živi u mjestu udaljenom 40 minuta od Fortvorta (Dalas) u Teksasu, SAD. On je zbog neke vrste genetičkog poremećaja, postao paralizovan od vrata nadolje. Iako ima nešto više 30 godina, već 10 godina živi u staračkom domu sa osobama od 90 godina pa naviše. Njegova porodica mu je nabavila kompjuter na kojem je pomoću glasa mogao da traži informacije. Porodica mu je bila čvrstog kršćanskog uvjerenja, pa ga je svećenik posjećivao jedanput sedmično.

Do njega je ležao prijatelj, kome je bila potrebna transplatacija jetre. Razgovarali su o svemu, pa i o Bogu. Jednog dana su njegovog prijatelj obavijestili da su našli donatora jetre. Uzbuđeno je rekao: ''Roberte, ja odlazim, jer su mi našli donatora. Nedostajat ćeš mi.'' Tokom operacije jetre, njegov prijatelj je umro na operacionom stolu. Prijateljeva sestra je poklonila Robertu brojanicu, koju je on okačio pored bolesničkog kreveta, da ga podsjeća na starog drugara.

Jedne noći Robert je usnio čovjeka po imenu Muhammed, koji mu je, pokazujući na brojanicu, rekao da je Bog poslao poslanike da pozovu ljude da obožavaju Boga, a ne poslanike. Obavijestio ga je da je Isa (Isus) bio samo Božiji poslanik i čovjek kao i ostali ljudi, koji je jeo hranu i hodao po trgovima. Kada se probudio, počeo je na internetu da istražuje o Muhammedu. Tako je otkrio Islam i izgovorio šehadet. Zatim je zaželio da nauči učiti u Kur'anu, pa je na internetu pronašao jednog Egipćana, koji mu je preko skype-a davao lekcije iz sufare i Kur'ana. Na bolničkom krevetu je napamet naučio deset sura. Zatim je zaželio da se upozna sa tefsirom (tumačenjem Kur'ana), pa je na intrernetu našao predavanja jednog od istaknutih imama u SAD.

S obzirom da nije imao kontrolu nad svojim tijelom, Robert je morao imati specijalna invalidska kolica i specijalni kombi. Tražio je od odgovornih u domu da mu omoguće odlazak na džumu. Pošto nisu imali specijalni kombi, stavili su ga u obični. Otišao je na džumu, ali se zbog drndanja na putu vratio izmrcvaren i sa povećanim bolom u kičmi. Rekli su mu da jedno vrijeme neće moći sjediti u invalidskim kolicima, te da će morati da leži u krevetu narednih 6 mjeseci.

Iako je zbog odlaska na džumu-namaz bio prinuđen da duži vremenski period bude prikovan za krevet, Robert je rekao da nikada u životu nije osjetao takav smiraj, kakav je imao kada je otišao na džumu. Nikada se nije osjećao ljepše kao toga dana u džamiji. I obećao je da će, čim mu bude bolje i čim bude mogao sjesti u invalidska kolica, ponovo otići na džumu. Rekao je da je zadovoljan svojim stanjem i da je neizmjerno zahvalan Allahu, dž.š., na mnogobrojnim blagodatima, kojima ga je počastio. Rekao je: ''Ako je ovo način da me Allah dovede u okrilje Islama, onda se isplati.''

Tu u staračkom domu je, kao domar, radio jedan Egipćanin, koji je s vremena na vrijeme svraćao kod Roberta. Ovaj Egipćanin je skoro bio izgubio svoju vjeru. Najbliža džamija je bila udaljena oko 80 km, tako da nije išao na namaze, pa čak ni na džumu. Počeo je osjećati duhovnu prazninu, pa je počeo ići u crkvu, kako bi se osjećao bližim Allahu, dž.š.

Jednog dana, kada je prolazio pored Robertove sobe, čuo je učenje sure El-Asr. Ušao je u sobu i upitao: ''Roberte, šta to slušaš?'' Robert mu odgovori: ''Ništa. To sam ja učio.'' ''Pa zar si ti musliman?'' – upita. ''Jesam, prihvatio sam Islam.'' Egišćanin je bio šokiran. Pitao se: kako Allah može uputiti nekoga usred Amerike, u nemuslimanskoj sredini, u staračkom domu, pokraj čijeg kreveta visi brojanica sa krstom i koji nema snage čak ni da se pomakne? To ga je podstaklo na razmišljanje, nakon čega mu se pojavila želja da se vrati Allahu, dž.š.

Braćo moja! A gdje smo mi?

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, na put onih koji su zadovoljni Njegovim odredbama i koji su zahvalni na Njegovim blagodatima. Amin.

Paralizovan+ali+zahvalan.doc
Microsoft Word Dokument 33.5 KB