KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

03. rebiu-l-ahir 1436.H. / 23. januar 2015.g.

 

AHMEDIZAM


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Muhammed, a.s., je rekao: ''Zaista će se ovaj Ummet podijelit na sedamdeset i tri skupine, sve će u vatru osim jedne, a ona je džemat.'' (Ebu Davud i dr.)

Braćo moja u Islamu! Nedavno mi je jedan naš džematlija donio jednu knjigu i zatražio moje mišljenje o njoj. Kratkim uvidom sam ustanovio da se radi o Kur'anu sa prijevodom i komentarom na njemačkom jeziku. U prvi mah sam se upitao šta imam da mislim kada u rukama držim Kur'an? Međutim, kada sam vidio da se kao komentator potpisao Mirza Ahmed Gulam, zatražio sam od našeg džematlije da dotični primjerak Kur'ana SPALI. Zašto?

Da bismo dobili odgovor na to pitanje, prvo želim da se upoznamo sa Mirzom Ahmedom Gulamom i sa društvenim prilikama u kojima je nastao njegov pokret - Ahmedije.

U prvoj polovini 19. st. Englezi su izvršili okupaciju Indije. Ekonomija, obrazovanje, vjera i kultura su zapali u očaj. Muslimani su bojkotovali sve što je englesko, pa i škole. Bogastvo, moć i ugled su imali samo oni koji su radili za interese okupatora. U toj teškoj situaciji se javlja Mirza Ahmed Gulam, samouki i površni poznavalac vjere. Okupaciju dočekuje u Sejlekutu, kao gradski činovnik. Godine 1866. napušta svoj posao i vraća se kući radi ''kritičkog proučavanja svetog Kur'ana''. Kasnije, 1882. godine traži od uleme da ga priznaju za mudžeddida (obnovitelja vjere).

Neke od njegovih gluposti koje je izrekao jesu: ''Kako da ostavim Božiju Objavu koja mi dolazi. To su posvjedočili Zemlja i nebo.'' ''Mislim da mi je Bog rekao: Ti si moj, Ja sam tvoj.'' ''Bog te slavi.'' ''Isa, sin Merjemin, liječio je vještinom i čarolijom.'' ''Bog je unišao u mene.'' ''Bedr, Isra, Mi'radž i Kevser pripadaju meni.'' itd. Njegova navodna mu'džiza jeste da mu se melek ukazao u liku mladića Engleza.

Njegov stav prema Englezima jeste da su oni okupatori, te je svojim podanicima rekao da im budu pokorni i da im pruže svaku pomoć. Rekao je: ''Ja sam jedan od njenih odanih sluga i savjetnika.''

Ahmedije zabranjuju džihad, a dozvoljavaju alkohol i drogu kao lijek, te nemoral u ''izuzetnim situacijama''.

Mirza Gulam je svojoj rodici, koja je odbila da se uda za njega, prorekao da će umrijeti za tri godine, ali ona je poslije toga živjela još 18 godina. Nijekao je Isaovo, a.s., rođenje bez biološkog oca. Kada se oženio rekao je da je bio ubijeđen da nije muško. Prizivao je na sebe prokletstvo Božije ako je lažov. Prokletstvo ga je i stiglo. Umro je u WC-u, bolujući od kolere.

Historičari kažu da mu je otac bio sihirbaz, a da je Ahmed imao epilepsiju. Nije dao da se protestuje protiv orijentalista, koji su izmišljali laži o ženama Božijeg Poslanika, a.s.

Neki od principa ahmedizma jesu:

  • zabranjuju vjenčanje sa muslimanima koji niječu tzv. Mirzinu objavu

  • imaju zasebno groblje i svaki ukop naplaćuju sa ¼ ukupnog imetka

  • ne dozvoljavaju da se klanja za imamom koji smatra Mirzu Gulama kafirom i lažovom.

Braćo moja! Ahmedije se obično javljaju u mjestima gdje se nalaze muslimani muhadžiri (imigranti), gdje im, pružajući svoju svesrdnu pomoć, uvaljuju svoju literaturu, s kojom žele da ih odvrate od Pravoga puta! Što se tiče Austrije, oni su daleko od nas. Njihov centar je u Beču, ali to ne znači da do nas ne može stići njihova literatura ili njihovi misionari.

S toga budimo oprezni! I budimo svjesni da u Austriji ima i veliki broj drugih registrovanih organizacija i sekti, čije misionarstvo vodi u zabludu i razjedinjavanje.

Zato, pazimo šta čitamo! I nemojmo se razjedinjavati! Nemojmo sebe nazivati raznim imenima (hanefija, sufija, selefija i sl.)! Budimo ono što Dragi Allah od nas traži da budemo – Muslimani. Držimo se Allahovog užeta! Držimo se džemata!

 

Molim Dragog Allaha da ujedini naša srca i da nas uputi na Pravi put. Amin.

Ahmedizam.doc
Microsoft Word Dokument 33.0 KB