KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

09.01.2015. / 18. rebiu-l-evvel 1436.

 

MILOST SVJETOVIMA


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''O Vjerovjesniče, Mi smo te poslali kao svjedoka, kao donosioca radosnih vijesti i kao onoga koji opominje.'' (El-Ahzab, 45.)

Braćo moja u Islamu! Navedeni ajet na najbolji način oslikava Poslanikov, a.s., karakter i njegovu zadaću na Dunjaluku.

On je poslan kao svjedok. Da svjedoči da je on Pečat svih poslanika. Da svjedoči da je on dosljedno i dostojno prenio Allahovu, dž.š., poruku ljudima. Da svjedoči u korist onih koji ga budu prihvatili i slijedili, a na štetu onih koji ga budu ismijavali i odbili da ga slijede.

On je poslan kao donosilac radosnih vijesti. Da obraduje griješnike Allahovom milošću i oprostom. Da obraduje strpljive nagradom bez polaganja računa na Sudnjem danu. Da obraduje vjernike Allahovom pomoći, svojim šefa'atom i njihovim boravkom u prelijepim baščama vječnosti.

On je poslan kao onaj koji opominje. Da pozove ljude ka Allahu, dž.š., i da im bude svjetiljka na tom putu. Da im ukaže na štetne posljedice lutanja u zabludi. Da opomene teškom kaznom one koji ga ne budu htjeli prihvatili i slijediti.

Braćo moja! Ako malo razmislimo o navedenim karakteristikama i zadaći Muhammeda, a.s., bit će nam jasno zašto ga je Dragi Allah poslao da budemilost svim svjetovima.

A ono što nas sada zanima jeste pitanje: gdje smo mi u odnosu na Muhammeda, a.s.?Da li smo mi, kao njegovi sljedbenici, koji su dužni da ga prihvate kao svog uzora, milostivi prema drugima? Šta pokazuje trenutno stanje Ummeta?

Zašto je, uopće, Poslaniku, a evo i nama, potrebno ili obavezno da budemo milostivi prema drugima? Zato što među ljudima, i muslimanima a i nemuslimanima, vlada žestoki džahilijjet (neznanje). To možete primjetiti na svakom mjestu i u svako vrijeme, kada vidite kako se ljudi ponašaju i šta govore. Zato je zadaća, ne samo imama, nego svih nas, da iskorijenimo džahilijjet.

Kako ćemo to učiniti? Sigurno ne nametanjem mišljenja da u islamske propise ili u simbole islama spadaju: kratke pantole, duga brada i burka. Sigurno ne međusobnim raspravama, svađama i ratovima. Sigurno ne ubijanjem onih koji svojim karikaturama ismijavaju Muhammeda, a.s.

To ćemo učiniti na način na koji je činio i Poslanik, a.s.: svjedočenjem, donošenjem radosnih vijesti i opominjanjem. Dakle, da prema muslimanima budemo svjedoci svojim ličnim primjerom, da obradujemo Allahovom milošću one koji žele biti svjesni Boga i da one koji prkose Allahu opomenemo Allahovom kaznom, prije nego što ona dođe.

A prema nemuslimanima da budemo svjedoci držeći se u potpunosti svoje vjere i svojih običaja, da Sljedbenike knjige obradujemo dvostruko većom nagradom u odnosu na nas, ako budu prihvatili Islam i da ih opomenemo da će, ako ne budu htjeli prihvatiti Muhammeda, a.s, kao svoga Poslanika, sigurno ući u Džehennem.

Svoju milost mi ćemo pokazati i kroz džemat, odnosno, kroz zajedničke aktivnosti. Naš džemat je, na primjer, prošlog vikenda bio svjedok pružanjem pomoći stradalim u poplavama, kada je u Maglaju obradovao dvije porodice, predavši im u ruke ključeve od njihovih novih domova, pri čemu je upozorio ljude na Poslanikov hadis: ''Allahova ruka je nad džematom, pa ko se izdvoji iz džemata, sam je sebe izdvojio za Džehennem.'' (Tirmizi)

I, svakako, svoju milost ćemo pokazati i međusobnom saradnjom sa drugim džematima. Sutra, akobogda, poslije jacije-namaza u našoj džamiji će biti proučen mevlud povodom rođendana Muhammeda, a.s. Mevlud, koji će proučiti članovi hora ''Gazija'' iz Bužima, organizuje naš džemat u saradnji sa dva džemata, čija su sjedišta u Feldkirchu i Bludenzu. Tim povodom vas, ispred našeg džematskog odbora, pozivam da na sutrašnjem mevludu budete naši dragi gosti.

Molim Dragog Allaha da nas učini onakvim kakvi pravi muslimani trebaju biti – svjedoci, donosioci radosnih vijesti i oni koji opominju. Amin.

Milost svjetovima.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB