KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

22. safer 1437.H. / 04. decembar 2015.g.

 

PET POSLANIKOVIH, A.S., SAVJETA


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jednom prilikom je Muhammed, a.s., upitao ashabe: ''Ko želi da primi pet savjeta, da po njima radi i da ih prenosi drugima?'' Prvi se javio Ebu Hurejre, r.a. Muhammed, a.s., mu tada reče:

1. Čuvaj se Allahovih zabrana, bit ćeš najpobožniji čovjek.

Ovom rečenicom Poslanik, a.s., poručuje sljedeće: ''Takvaluk (bogobojaznost) se postiže ibadetom, ali se najviši stepeni takvaluka dostižu čuvanjem od harama, jer svaki učinjeni haram ostavlja trag na čovjekovoj duši.''

Jednom prilikom je sin zatražio dozvolu od oca da napusti porodicu i da ode činiti grijehe. Otac mu je dao dozvolu pod uslovom da svaki put kada učini grijeh ukuca po jedan ekser u dasku. Nakon nekog vremena sin je zatražio dozvolu od oca da se vrati kući, kazavši da se promijenio i da želi da postane dobar čovjek. Otac mu je dao dozvolu, ali pod uslovom da svaki put kada učini dobro djelo izvadi po jedan ekser iz daske. Na kraju je nestalo eksera, ali su ostale rupice u drvetu.

2. Budi zadovoljan onim što ti je Allah dao, bit ćeš najbogatiji.

Poruka ovih riječi je sljedeća: ''Nafaka se ne može steći. Ona je dar od Allaha, dž.š. I zavisno od Allahove volje, a zatim od ljudskog truda i zahvalnosti, neko dobije više, a neko manje nafake.

Iskreni vjernik je uvijek zadovoljan nafakom, bila ona velika ili mala. On ne gleda u tuđu nafaku i zato smatra da je najbogatiji na svijetu. On je bogataš u duši.

S druge strane, čovjek slaboga imana nikada nije zadovoljan nafakom. Gleda u svoju nafaku i uvijek misli da je ona mala. A onda gleda u nafaku bogatijeg od sebe i misli da je može dostići ili prestići. Bez obzira koliko bogatstvo imao, on je fukara u duši.''

Prenosi se da su nekom čovjeku predočene ljudske nafake u obliku česmi. Iz jednih je voda curila kap po kap, iz drugih je tekla normalno, a iz trećih je tekla punim mlazom. Čovjek se zainteresovao za svoju nafaku, pa je upućen na česmu iz koje je voda tekla normalno. Zatim je uzeo komad drveta i stavio u otvor česme kako bi proširio slavinu i nafaka počela teći punim mlazom. Međutim, kada je to učinio protok vode (nafake) u potpunosti se zaustavio.

3. Budi dobar prema komšiji, bit ćeš dobar vjernik.

Ovim riječima Poslanik, a.s., poručuje da se jačina čovjekovog imana ne ogleda u količini učinjenih dobrih djela, nego u dobrom odnosu prema komšiji, bio on musliman ili ne.

Prenosi se da je Ebu Hanifa imao komšiju Jevreja, koji ga je na razne načine uznemiravao. Jednog dana je Jevrej počinio prijestup i završio u zatvoru. Kada je Ebu Hanifa to saznao, otišao je u zatvor i svojim autoritetom urgirao kako bi spasio svog komšiju. Komšija je pušten na slobodu, a kada je saznao da se Ebu Hanifa za njega zauzeo, primio je Islam.

4. Želi drugima ono što želiš sebi, bit ćeš musliman.

Eto nam, braćo moja, definicije muslimana. Musliman je onaj koji drugima želi isto ono što želi i sebi.

Drugim riječima, on je svjestan da će se svakome kad-tad vratiti ono što želi drugima. Jer, kada čovjek kaže: ''Hvala Allahu što je uspio moj komšija!'', tada melek upućuje dovu za njega da i on uspije u životu. I obrnuto, ako čovjek svom komšiji ometa uspjeh, onda ni on ne može uspijeti.

Zato musliman nikome ne želi zlo. Ako želi zlo, onda nije musliman.

5. Nemoj se mnogo smijati, jer  pretjerano smijanje umrtvljuje srce. (Ahmed i Tirmizi)

Ovim riječima Poslanik, a.s., savjetuje ljudima da im osmijeh bude kao i njegov – od srca, blag i umjeren, jer je takav smijeh koristan za zdravlje i oživljava srce. S druge strane, Poslanik, a.s., ljudima zabranjuje pretjerani i grohotni smijeh, jer takav smijeh, kao što su to i medicinska istraživanja pokazala, šteti zdravlju i umrtvljuje srce.

Prema tome, kontrolisanjem svoga smijanja mi ćemo u isto vrijeme i slijediti sunnet Muhammeda, a.s., i sačuvati svoje zdravlje.

Braćo moja! Sada kad smo čulu ove lijepe Poslanikove, a.s., savjete, pozivam i sebe i vas da ih prihvatimo, da ih primijenimo u našim životima i da ih prenesemo drugima.

 

Molim Allaha, dž.š., da nas učini iskrenim muslimanima, jakim vjernicima i bogatašima u duši, te da nam podari visoke stepene bogobojaznosti i lijepo zdravlje. Amin. 

Pet Poslanikovih savjeta.doc
Microsoft Word Dokument 40.5 KB