KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

24.09.2015. / 10. zu-l-hidždže 1436.

 

KURBAN-BAJRAM (1436. H. god.)


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Mi se, evo, nalazimo u Allahovoj kući – Allahu, dž.š., najdražem mjestu na Dunjaluku. Okupljeni u velikom danu, danu koji je Uzvišenom Allahu najdraži u toku godine dana i koji je zbog svoje veličine prozvan Danom najvećeg hadža(Jevmul-hadždžil-ekberi).

Okupili smo se u ovom velikom danu i na ovom lijepom mjestu da bismo tekbirima veličali svoga Gospodara u znak zahvalnosti što nas je učinio muslimanima i što nas je uputio na Pravi put.

I zato ''Neka je hvala Allahu, Koji nas je uputio! Mi ne bismo bili na Pravome putu da nas Allah nije uputio.'' (El-E'raf, 43.)

Braćo! Mi ćemo danas, akobogda, prinijeti naše kurbane i poslati ih svojoj rodbini, komšijama i prijateljima, te ustanovama koje se brinu o gladnim ustima. Time ćemo pokazati da smo savladali strah od siromaštva,kojim prokleti Iblis plaši ljude i nagovara ih da odustanu od dobročinstva i samilosti prema drugima. I svi ćemo se zbog toga lijepo osjećati.

Svojim bajramskim hedijama mi ćemo, u ime Dragog Allaha, našu djecu darivati i osmijeh zadovoljstva na lica im izmamljivati. Time ćemo svoju dušu nahraniti i sretni ćemo biti.

Svoje bajramske čestitke, koje su istovremeno i naše dove, jedni drugima ćemo srčano upućivati. Njima ćemo od Dragog Allaha berićet moliti za one koji su nam dragi i koje volimo i cijenimo. Bratska ljubav će se prelivati iz srca u srce i svi ćemo se lijepo osjećati.

Svojim bajramskim aktivnostima iz grudi svojih mi ćemo zavidnost i zlobu izbaciti i jedni drugima ćemo se bratski približiti. I svi ćemo sretni biti.

Naši odnosi će biti onakvi kakvi bi uvijek trebali biti – i u danima Bajrama, a i onda kada nas napuste bajramski halovi.

Braćo moja draga! Mi bismo još na ovome svijetu u džennetskim ljepotama uživali, da nam nije jednog od najvećih problema ovog potrošačkog Zapada. Taj problem se zovenestabilnosta on se javlja kao plod nestrpljivosti i zasićenosti.

Koliko je samo ljudi koji su zbog tog problema rasturili svoj brak, napustili svoj džemat, odlutali sa Pravoga puta, napustili dobru firmu, odvikli svoju djecu od mektepske pouke, bacili ogroman novac na nova auta i namještaje, prestali dolaziti na džematska druženja i tako dalje?

Braćo moja! Džemat ''Izet Nanić'', putem svojih aktivnosti, na čelu sa svojim Džematskim odborom i nekolicinom svojih ljudi, koji su uvijek ''za džemat spremni'', nudi stalnost i stabilnost. On vas poziva da se aktivno uključite u sve njegove aktivnosti, koje također možete pratiti i putem kalendara ili interneta. Njegov poziv i ideja vodilja u radu jesu riječi Uzvišenog Allaha, Koji poručuje: ''I sve dok si živ, Gospodaru svome ibadet čini!'' (El-Hidžr, 99.)

Braćo moja! Budimo istinski muslimani, iskrena braća, Allahu predani i pokorni! Budimo to kroz cijeli svoj život, i u radosti i u žalosti, i kada nas dobro snađe ali i onda kada nas belaj poklopi, i budimo pravedni. Čuvajmo svoj takvaluk, da bi Dragi Allah od nas, osim naših kurbana, primao i druge naše aktivnosti, koje su samo iz ljubavi prema Njemu učinjene. I znajmo da Dragi Allah prima samo od onih koji su bogobojazni.

Molim Dragog Allaha da ovogodišnjim hadžijama ukabuli njihov hadž i hadžske dove, da nama ukabuli naše kurbane i da muslimanima u cijelome svijetu podari snagu za ono što će uskoro doći. Amin.

U svoje ime i u ime Džematskog odbora džemata ''Izet Nanić'' svima vam od srca želim hairli i berićetli dane Kurban-bajrama. Da ih u zdravlju i rahatluku, akobogda, provedete sa svojim porodicama i prijateljima.

Kurban-bajramska - 1436.doc
Microsoft Word Dokument 37.0 KB