KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

17. muharrem 1437.H. / 30. oktobar 2015.g.

 

O VJERNICI, BRINITE SE O SEBI!

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Ovo je vrijeme u kome preovladava stres. Kud god da krenemo – tres! Udaramo na stres. Počevši od samog jutra, žurimo da što prije doručkujemo i da se onda probijemo kroz jutarnju špicu kako ne bismo okasnili na posao i tako ostali bez posla; zatim u firmi žurimo da što više posla obavimo kako bismo zadovoljili svog šefa i dobili eventualno unapređenje; potom trčimo kući da što prije ručamo kako bismo stigli da još šta god privatno uradimo jer valja zakrpiti sve one rupe koje su nastale od silnih želja i kredita; a onda navečer, umjesto sa porodicom, večeramo sa internetom i sa njim razgovaramo o političkoj, finansijskoj i vremenskoj prognozi, te tako i na spavanje odlazimo sa stresom.

I kada se od silnog stresa jednog dana razbolimo, opet, doživljavamo stres jer moramo dugo čekati u redu kod doktora, koji nam, opet, za svaku bolest kaže: ''Izbjegavajte stres!''

I mi se onda pitamo – KAKO? Kako da izbjegnemo stres? Odgovor je vrlo jednostavan i nameće se sam po sebi. Da bismo izbjegli stres, prvo treba da vidimo šta je uzrok stresa.

Uzrok stresa nije to što mi živimo u začaranom krugu, od plate do plate i od godišnjeg do godišnjeg, nego je uzrok stresa ono što većina nas na kraju svog prohujalog života uvidi, a to je da mi ne živimo za sebe, nego za druge.

Prema tome, braćo moja! Vrijeme je da poslušamo Allahovu, dž.š., naredbu: ''O vjernici, brinite se o sebi!'' (El-Maide, 105.) Drugim riječima: ''Živite svoj život! A ne tuđi.''

S tim u vezi, danas sa ovog mubarek mjesta, sebi i vama želim dati tri savjeta.

Prvo. Poslušajmo našeg Poslanika, a.s., koji nam savjetuje: ''Jedna od lijepih osobina muslimana jeste da se on kloni onoga što ga se ne tiče.'' (Ebu Davud)

Dakle, čuvajmo svoj (po)nos i nemojmo ga gurati tamo gdje mu nije mjesto! Ima mjesta gdje zaudara, kao i mjesta gdje se udara.

Drugo. Povedimo računa o svom psihičkom zdravlju! Odnosno, redovno hranimo svoju dušu namazom, postom, zikrom, sadakom, druženjem sa iskrenim ljudima i pomaganjem onima kojima je pomoć potrebna.

Treće. Povedimo računa o svom fizičkom zdravlju! Odnosno, hranimo svoje tijelo zdravom hranom. Zdrava hrana je najbolji lijek za tijelo.

S tim u vezi, želim vam prenijeti jedan savjet našeg Poslanika, a.s., koji glasi: ''Ko ujutro pojede sedam osušenih hurmi, toga dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov.'' (Ebu Davud)

Zašto baš sedam hurmi?

Sedam hurmi je teško oko 70 g, koji sadrže 70 mg kalcija, koji je koristan za kosti, zglobove i živce, 35 mg fosfora, koji je koristan za mozak i 7 mg željeza, koji jača organizam, a posebno srce.

Sedam hurmi je dovoljna količina da očisti organizam od nakupljenih otrova u ćelijama, kao što je na primjer olovo, te dovoljna količina da zaštiti organizam od sihira, koji su danas izuzetno rašireni i prave ljudima ogromne probleme u životu.

A s obzirom na njihovu hranjivu vrijednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti. One sadrže visok procenat ugljikohidrata (do 88%), masnoća (2,5 – 5%), bjelančevina (2,3 – 5,6%), vitamina (6,4 – 11,5%), te drugih hranjivih vlakana, koja regulišu i stimuliraju rad crijeva. A s obzirom da sadrže samo 0.25 mg masnoće, hurme su prikladne za smanjenje tjelesne težine.

Hurme sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i florin, koji sprečava propadanje zuba, te minerale: bor, kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, hurme sadrže selen, element koji sprečava nastanak raka i koji ima važnu imunološku funkciju.

Braćo moja! Kanimo se stresa! Brinimo se o sebi i svom životu! Čuvajmo svoje psihičko i fizičko zdravlje!

''Gospodaru naš, oprosti nam grijehe naše i našu neumjerenost u postupcima našim. Učvrsti korake naše i pomozi nam protiv naroda koji ne vjeruje!'' (Ali Imran, 147.) Amin.

Briga o sebi.doc
Microsoft Word Dokument 36.5 KB