KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

IZBJEGLICE U FOKUSU


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Nalazimo se u mjesecu Zul-ka'de, jednom od četiri časna mjeseca, u kojima je Uzvišeni Allah Svojim robovima zabranio nasilje i krvoproliće. Nažalost, mi smo svjedoci da se i ovog časnog mjeseca proliva nedužna krv i vrši teror nad nedužnim civilima. I ne samo ovog mjeseca.

Počevši od 11.9.2001. godine, dakle, prije tačno četrnaest godina, mi smo svjedoci neprestanog nasilja i krvoprolića nad civilima, prvenstveno nad našom braćom muslimanima. Redale su se zemlje redom od Afganistana do Jemena. A ono što nas danas posebno boli i što je u fokusu cijelog svijeta, jeste egzodus Sirijskog naroda, kome prijeti sudbina slična onoj koja je zadesila Bošnjake u zadnjoj agresiji.

Naša braća su žrtve bolesnog režima i još oko 150 različitih ''muslimanskih'' frakcija, koje se bore da ostvare vlast u Siriji. A s obzirom da Sirija nije isključivo muslimanska zemlja, poznato je da, osim muslimanskih frakcija, u borbi za vlast učestvuju i kršćanski i pravoslavni dobrovoljci sa različitih kontinenata. Zemlja ide ka podjeli, a narod, koji je još uvijek živ, ide ka drugim zemljama, ostavljajući svoje uspomene u ruševinama. Mnogi od njih se nikada više neće vratiti.

Veliki broj njih je našao svoje sklonište u susjednim zemljama: Turskoj, Egiptu, Jordanu i Saudijskoj Arabiji. Mnogi su otišli u Ameriku i Australiju. A ove godine je primjetna masovnija migracija Sirijskog stanovništva prema zemljama Evrope. Na tom putu gladi i očaja, oni su žrtve pretrpanih brodova, torture, pendreka i bodljikave žice na granicama, manipulacije u medijima, te napada od strane neonacista. Malo je zemalja, kao što je Austrija, u kojoj su naša braća izbjeglice primljeni raširenih ruku i srca.

Braćo moja! Jedan broj naše braća i sestara su stigli i ovdje, u Vorarlberg, a očekuje se da će broj pristiglih porasti do kraja godine. Oni su smješteni u improvizovane prihvatne centre, u kojima neće moći dugo ostati. Bliži se jesen. Bliže se i prvi mrazevi i snjegovi. Caritas nije u stanju da pokrije sve njihove potrebe. S toga se građani samoinicijativno upućuju u izbjegličke centre i pružaju pomoć u skladu sa svojim mogućnostima. Neki su čak primili izbjeglice u svoje domove.

S toga, apelujem na sve nas! Znam da su mnogi od nas ispraznili svoje džepove tokom godišnjeg odmora, znam da su pred nama troškovi početka nove školske godine i znam da su na leđima većine nas dugoročni krediti i dugovi, ali pozivam i sebe i vas – Pomozimo našoj braći u granicama naših mogućnosti!Sjetimo se da je, ne tako davno, veliki broj nas došao ovdje na sličan način na koji sada dolaze naša braća! Sjetimo se u kakvom smo stanju bili!

Razmislimo o poruci našeg Poslanika, a.s.: ''Ko od vjernika otkloni jednu od dunjalučkih nevolja, Allah će od njega otkloniti jednu od nevolja Sudnjeg dana. Ko olakša onome ko je u teškoći, Allah će njemu olakšati na ovom i budućem svijetu. Ko sakrije mahanu muslimana, Allah će sakriti njegovu mahanu na ovom i budućem svijetu. Allah pomaže čovjeku (robu) sve dok on pomaže svome bratu.'' (Muslim)

Braćo moja! Pred nama je još jedan časni mjesec – Zul-hidže, koji počinje u utorak, akobogda. Njegovih prvih deset dana su Allahu, dž.š., najdraži dani u godini. Iz tog razloga ih je Poslanik, a.s., postio (osim desetog dana), naročito Dan Arefata, koji briše (manje) grijehe u prošloj i narednoj godini. U tim danima se od nas traži da pojačamo svoj ibadet, naročito učenje tekbira, i da pripremimo svoje kurbane.

Braćo moja! Mi smo već najavili akciju kupovine kurbana u BiH, koji će biti otkupljivani od povratnika, a čija je cijena 180,- €. Međutim, s obzirom da je stanje u muslimanskom svijetu jako teško, moja je obaveza da vas uputim i na druge organizacije.

Tako će, na primjer, organizacija Milli Goruš organizovati kupovinu kurbana i njihovu distribuciju u 100 država, uz mogućnost da se kurbansko meso podijeli i izbjeglicama u Austriji. Cijena kurbana je 100,- €.

Sličnu, ali nešto slabiju mogućnost, odnosno kupovinu i distribuciju kurbana u deset zemalja, nudi organizacija Rahma, koja nudi kurbane po različitim cijenama. Cijena kurbana u Austriji je 180,- €.

Molim Dragog Allaha da nam podari blagodati prve trećine Zul-hidžeta, da hadžijama olakša obavljanje hadža i da nama ukabuli naše kurbane. Amin.

Izbjeglice u fokusu.doc
Microsoft Word Dokument 37.0 KB