KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

Freitag, 02.01.15 / 14. Jhg. 11. Rabi al-Awwal 1436

 

MUHAMMED, A.S., U BIBLIJI

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''...onima koji će slijediti Poslanika, Vjerovjesnika, koji je iz Mekke, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu zapisana nalaze...'' (El-E'raf, 157.)

Braćo moja u Islamu! Povodom sutrašnjeg rođendana Muhammeda, a.s., danas ćemo, akobogda, govoriti o tome šta Biblija kaže o Muhammedu, a.s.

Za početak da se podsjetimo da se Biblija sastoji od Starog Zavjeta (Tora – prerađena verzija Tevrata) i Novog Zavjeta (Jevanđelja – knjiga koju su pisali ljudi po sjećanju na poruke iz Indžila). Biblija, službeno, ima 73 knjige (sure). Stari Zavjet ima 46 knjiga, a Novi Zavjet ima 27 knjiga. Stari Zavjet govori o svim poslanicima prije Isa'a, a.s., a Novi Zavjet govori o životu Isa'a, a.s. Danas ćemo, kroz samo par primjera, vidjeti da i Stari a i Novi Zavjet govore o Muhammedu, a.s., ali tu činjenicu jevrejski i kršćanski svećenici svjesno i uspješno prikrivaju.

U Starom Zavjetu, Ponovljeni zakon, 18:18, stoji: ''Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovijedam.''

Kršćani kažu da se ovo proročanstvo odnosi na Isusa (Isa'a, a.s.), jer je Isus, sličan Mosiju (Musa'u, a.s.). Obojica su bili Božiji poslanici i obojica su bili Židovi.

Međutim, ako se u obzir uzmu samo ova dva kriterija sličnosti, onda svi poslanici poslije Mojsija ispunjavaju proročanstvo, jer svi su bili Židovi i Božiji poslanici.

Prema tome, ovo se proročanstvo može odnositi samo na Muhammeda, a.s., koji pripada Židovima bratskom narodu – Arapima. On je poput Musa'a, a.s., imao oba roditelja, dok je Isa, a.s., rođen bez oca. Muhammed, a.s., je poput Musa'a, a.s., bio oženjen i imao djecu, dok prema Bibliji Isa, a.s., nije bio oženjen i nije imao djecu. Muhammed, a.s., i Musa, a.s., su umrli prirodnom smrću, dok je Isa, a.s., živ i uzdignut je na nebo. Po iskrivljenom biblijskom učenju Isa, a.s., je umro na krstu, što u svakom slučaju nije prirodna smrt. Muhammed, a.s., i Musa, a.s., su došli sa novim zakonom (šerijatom), dok Isa, a.s., nije. Osim što su bili poslanici, Muhammed, a.s., i Musa, a.s., su bili i vladari, dok Isa, a.s., to nije bio. Dakle, Muhammed, a.s., je sličan Musa'u, a.s.,a ne Isa, a.s.

Posljednji Božiji poslanik je u Starom Zavjetu spomenut i po imenu: ''Hikku mumetekim, vikulli Muhammedim.'' (Solomon, 5:16)

Ovaj citat je na hebrejskom jeziku, a u hebrejskom jeziku se, kao znak poštovanja, na imena dodaje nastavak –im. Tako se na hebrejskom jeziku Bog kaže Eloh, ali se iz poštovanja kaže Elohim. Isto je učinjeno i u navedenom citatu, gdje se Muhammed, a.s., spominje kao Muhammedim. Međutim, ovdje je prilikom prevođenja napravljena greška, jer je ime Muhammed prevedeno, pa tako službeni prijevod citata glasi: ''On mi je prijatelj i miljenik.''

S druge strane, u Novom Zavjetu stoji da je Isus najavio dolazak Ahmeda (Muhammeda, a.s.). On je rekao: ''No, kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem, jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat će ga k vama.'' (Ivan, 16:7)

Kršćani kažu da je ovaj Branitelj, ustvari, Sveti Duh, s čime se mi ne slažemo.

Kao prvo, u ovom citatu je umjesto riječiperiklitos(hvaljeni), upotrijebljena slična riječ paraklitis(branitelj). Poređenja radi, riječ Muhammed (Ahmed) na arapskom jeziku znači hvaljeni. Prema tome, pravi prijevod navedenog citata glasi: ''No, kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem, jer ako ne odem, hvaljeni(Ahmed) neće doći k vama; ako pak odem, poslat će ga k vama.''

Kao drugo, ove riječi se ne mogu odnositi na Svetog Duha, jer se u citatu kaže da je odlazak Isusa uslov za dolazak Branitelja (hvaljenog), a Biblija govori da je Sveti Duh bio prisutan čak i prije dolaska Isusa. Prema tome, u ovom slučaju i jedna i druga riječ ukazuju na Muhammeda, a.s.

Radi usporedbe, navest ćemo kur'anski ajet koji govori o ovome: ''A kada Isa, sin Merjemin, reče: 'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o Poslaniku, koji će poslije mene doći, ime mu je Ahmed.' '' (Es-Saff, 6.)

Braćo moja u Islamu! ''Allah govori istinu i On upućuje na Pravi put.'' (El-Ahzab, 4.) Zato, što više učimo salavate i budimo zahvalni Dragom Allahu što nas je odabrao i uputio! Budimo sretni što nas je Dragi Allah učinio pripadnicima vjere Islama i sljedbenicima Muhammeda, a.s.!

 

Molim Dragog Allaha da nam pomogne da ostanemo na Pravom putu. Amin.

Muhammed a.s. u bibliji.doc
Microsoft Word Dokument 42.0 KB