KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

10. muharrem 1437.H. / 23. oktobar 2015.g.

 

NUH, A.S., I AŠURA

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Ovo su dani kada je aktuelna voda. Sve češće se kao prizor u medijima vide ljudi koji, umjesto da šetaju trotoarima svojih ulica, njima plove u čamcima, dok su njihove kuće, ako ih klizište nije odnijelo, pune vode i mulja. Eto, to je dunjalučki život. Nepredvidiv i opasan. Ispunjen jakim vjetrovima, udarima talasa i opasnim strujama. Gdje je lađa spasa?

Prisjetimo se danas Nuha, a.s., graditelja prve lađe na svijetu; prvog borca protiv širka; jednog od šest poslanika odluke (Ulul-'azm); poslanika koji je svoju poslaničku dovu iskoristio protiv svog nevjerničkog naroda, nakon što ih je 950 godina pozivao u Islam; jednog od rijetkih poslanika čija supruga nije prihvatila Islam; i čovjeka čije ime nosi i jedna sura u Kur'anu.

Njega je Dragi Allah poslao njegovom narodu a on im se obratio riječima: "Ja sam tu da vas otvoreno opominjem, da se ne klanjate nikome drugom osim Allahu; ja se, zaista, plašim za vas patnje na nesnosnom danu."

Odgovor njegovog naroda je bio sljedeći: "Daj nek se ostvari to čime nam prijetiš, ako istinu govoriš! Ako se ne okaniš, o Nuhu, bit ćeš sigurno kamenovan!"

Nuh, a.s., se ne boji, nego uzvraća: "To će vam učiniti samo Allah, ako bude htio, i vi nećete moći umaći."

Uzvišeni Allah je to i učinio, prethodno objavivši Nuhu, a.s., u sred pustinje: "Gradi lađu pred Nama i po Našem nadahnuću, i ne obraćaj Mi se više zbog nevjernika - oni će sigurno biti potopljeni!' I on je gradio lađu. I kad god bi pored njega prolazile glavešine naroda njegova, rugale bi mu se. 'Ako se vi rugate nama' - govorio je on -, 'rugat ćemo se i mi vama, onako kako se vi rugate, i saznat ćete, zaista, koga će snaći sramna kazna i ko će u vječnoj muci biti.'"

Dragi Allah je naredio pa je voda pokuljala, i iz neba i iz zemlje, a Nuhu, a.s., je naredio: "Ukrcaj u lađu od svake životinjske vrste po jedan par, i čeljad svoju - osim onih o kojima je bilo govora - i vjernike!' - a malo je bilo onih koji su s njim vjerovali.''

Nuh, a.s, je pozvao: "Ukrcajte se u nju, u ime Allaha, neka plovi i neka pristane!" I riječi zahvale je izgovorio: "Hvala Allahu, koji nas je spasio naroda koji ne vjeruje!' pa zamolio: "Gospodaru moj, iskrcaj me na blagoslovljeno mjesto, Ti to najbolje umiješ!"

Ono što se tada događalo je Nuhova, a.s., drama, koja se desila na današnji dan – Dan Ašure. Lađu je voda ponijela na valovima koji su bili ogromni poput brda, a jedan Nuhov, a.s., sin nije bio na njoj.

Otac ga zove: "O sinko moj, ukrcaj se s nama, ne budi s nevjernicima!'', a on reče: "Sklonit ću se na kakvo brdo koje će me od vode zaštiti." - "Niko danas Allahove kazne neće pošteđen biti, osim onoga kome se On smilovao!' - reče Nuh, i val ih razdvoji, i on potopljen bi. I bi rečeno: "O Zemljo, gutaj vodu svoju, a ti, o nebo, prestani!I voda se povuče i ispuni se odredba, a lađa pristade na planini el-Džudijj, i bi rečeno: "Daleko nek je narod nevjernički!"

Nuh, a.s., s jedne strane Allahov poslanik, a s druge strane sasvim obični čovjek i otac, tada je zamolio Gospodara svoga: "Gospodaru moj, sin moj je čeljade moje, a obećanje Tvoje je zaista istinito i Ti si najmudriji!' "O Nuhu, on nije čeljade tvoje- rekao je On - "jer radi ono što ne valja, zato Me ne moli za ono što ne znaš! Savjetujem ti da neznalica ne budeš."

Ova Nuhova, a.s., drama možda nam ne bi ni bila zanimljiva da u isto vrijeme ona nije i naša vlastita drama. Drama ''utopijskog'' života na Zapadu.

"O Nuhu", - bi rečeno - "iskrcaj se, sa selamom od Nas i blagoslovima tebi i narodima koji će se izroditi od ovih koji su s tobom! Bit će naroda kojima ćemo davati da uživaju, a koje će poslije snaći Naša kazna nesnosna!''

Eto nam opomene. Nije blagostanje uvijek dobro. Ono može biti postepeno približavanje kazni ukoliko nije popraćeno zahvalom Gospodaru i lijepim odnosom prema ljudima.

Braćo draga! Ovaj život, koji nam je darovao naš Gospodar, prepun je iznenađenja, mirnih perioda i burnih vremena. Zato, kada nam je dobro – budimo zahvalni svom Gospodaru; kada nas nevolja snađe – molimo Ga za pomoć; a kada nas On iz nevolje izbavi – zahvalimo Mu se i nemojmo Ga zaboravljati!

Braćo moja! Naš Dini Islam je naša najsigurnija lađa u ovim olujnim i burnim vremenima. Zato, ostanimo u njoj i odolijevajmo naletima vjetrova koji pušu sa svih strana s namjerom da je potope, i molimo, pri tome, Dragog Allaha da našu lađu spasa dovede do sigurne džennetske luke! Amin.

Nuh a.s..doc
Microsoft Word Dokument 37.5 KB