KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

12. decembar 2015.g.

 

MUHAMMED, A.S., U HINDUISTIČKIM SVETIM KNJIGAMA


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Večeras, akobogda, počinje Rebiu-l-evvel, mjesec mevluda, mjesec u kome je rođen naš Poslanik Muhammed, a.s.

Njega je Uzvišeni Allah poslao kao milost svim svjetovima i kao Poslanika svim ljudima do Sudnjega dana. Tako je opisan u Kur'anu. I tako je opisan u svetim knjigama drugih religija, što je još jedan jasan dokaz da je oduvijek postojala samo jedna vjera – Islam, čiji su naziv, objave i propise neki ljudi samovoljno promijenili.

Mi smo prošle godine govorili o tome na koji način je Muhammed, a.s., spomenut u Bibliji – svetoj knjizi židova i kršćana. A danas ćemo, akobogda, vidjeti na koji način je Muhammed, a.s., spomenut u hinduističkim svetim knjigama.

Naime, u Indiji je nedavno štampana knjiga pod nazivom ''Kalki Avatar'' čiji je autor Vedaprakash Upadhyai. On je, inače, Hindu-Brahmanac, bengalskog porijekla, koji je zaposlen kao profesor, naučnik i istraživač na univerzitetu ''Allahabad'' u Indiji.

U toj svojoj knjizi, čiju autentičnost argumenata je potvrdilo osam hinduističkih učenjaka, autor govori o hinduističkom vjerovanju, prema kome hinduisti iščekuju dolazak ''vodiča i lidera'', koji se zove ''Kalki Avatar''. On smatra da se Hindusi tim iščekivanjem bespotrebno podvrgavaju beskrajnom bolu, jer je taj veliki Poslanik, odnosno, Muhammed, a.s., već došao prije četrnaest stoljeća.

Kao potvrdu svoga stava, autor navodi čvrste dokaze iz Veda (najstarije indijske svete knjige), kao i drugih hinduističkih svetih knjiga:

1. U Puranama se navodi da će Kalki Avatar biti posljednji Božiji Poslanik u svijetu. Njegova zadaća će biti da uputi sav svijet i sva ljudska bića, što odgovara kur'anskom opisu Muhammeda, a.s.

2. Prema predskazanju hinduističke religije, Kalki Avatar će biti rođen na jednom (polu)ostrvu, koje po opisu odgovara Arabiji.

3. U hinduističkim knjigama imena oca i majke Kalki Avatara se spominju kao Vishnubhagat i Sumaani. Kada ogledamo značenja ovih imena, doći ćemo do vrlo zanimljivog zaključka. Vishnu (Bog) + bhagat (rob) = Božiji rob = Abdullah. Ime Poslanikovog, a.s., oca je Abdullah. Sumaani = mir, spokojnost = Amina. Ime Poslanikove, a.s., majke je Amina.

4. U hinduističkim religijskim knjigama se spominje da će glavna hrana Kalki Avatara biti hurme i masline i da će on biti najpouzdanija i najpovjerljivija osoba u regionu. Zbog tih svojstava je, inače, Muhammed, a.s., i prozvan El-Emin (pouzdani, povjerljivi).

5. U Vedama se navodi da će Kalki Avatar biti rođen u jednom uglednom plemenu. To perfektno odgovara Kurejšu, kojem je Poslanik Muhammed, a.s., pripadao.

6. Bog će poučavati Kalki Avatara posredstvom Svog izaslanika (meleka) u pećini. Allah, dž.š., je Svoju prvu objavu Muhammedu, a.s., poslao preko Svog izaslanika, meleka Džibrila, dok je on bio u pećini Hira.

7. Bog će omogućiti Kalki Avataru da na vrlo brzom konju putuje svijetom i kroz sedam nebesa. To ukazuje na Poslanikovo, a.s., jahanje Buraka i njegovo putovanje na Miradž.

8. Bog će pružiti Kalki Avataru Božansku pomoć. To se vidjelo u više navrata, a posebno u Bici na Bedru.

9. Za Kalki Avatara se kaže da će se roditi dvanaestog dana jednog mjeseca. Poslanik, a.s., je rođen dvanaestog Rebiu-l-evvela.

10. Kalki Avatar će biti vrstan jahač i mačevalac. Autor ovdje podvlači Hindusima da su dani konja i mačevalaca prošli, te da je ovo doba vatrenog oružja i raketa.

Svoju knjigu profesor završava pozivom Hindusima da prihvate Muhammeda, a.s., i da ga počnu slijediti.

I mi ćemo našu hutbu završiti istim pozivom.

Braćo moja! Prihvatimo Muhammeda, a.s., upoznajmo ga kroz Kur'an i zbirke hadisa i slijedimo ga! On je ''Živi Kur'an''. On je najbolji uzor. On je naša posljednja nada na putu do Dženneta.

Molim Dragog Allaha da probudi naša srca, pa da i mi zavolimo Muhammeda, a.s., isto onoliko koliko je on volio nas – svoje ahbabe. Amin.

Pred nama je, akobogda, jedna od prilika na kojoj ćemo moći barem djelimično povećati svoju ljubav prema Muhammedu, a.s. Sutra, akobogda, nakon jacije namaza, u džematu Bludenz bit će proučen Centralni mevlud za naša tri džemata u Vorarlbergu. Gosti na mevludu će biti hor ''Bošnjak'' iz Kaknja i mr. hfz. Abdulmedžid Sijamhodžić, Imam u austrijskoj vojsci. Tim povodom vas pozivam da svojim prisustvom uveličate ovu našu manifestaciju.

Neka vam Dragi Allah podari svako dobro. Amin.

Muhammed, a.s., u hindu knjigama.doc
Microsoft Word Dokument 35.5 KB