KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

 

LEJLETUL-MI'RADŽ

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! U biografiji Poslanika, a.s., se navodi da mu je u toku života tri puta obavljen tzv. Šeqqus-sadr (Otvaranje grudi i čišćenje srca):

  • Prvi put – kada je imao pet godina, čime je Muhammed, a.s., još u djetinjstvu dobio poslaničku čistoću srca.

  • Drugi put – pred poslanstvo, radi pripreme za primanje objave i

  • Treći put – pred Mi'radž, radi viđenja najvećih Allahovih, dž.š., znamenja.

Povodom večerašnjeg Lejletul-Mi'radža, danas ćemo se prisjetiti nejveličanstvenijeg putovanja Muhammeda, a.s., koje se desilo godinu dana prije Hidžre, 27. noći mjeseca Redžepa.

Poslanik, a.s., je na Isra i Mi'radž putovao pomoću pet ''prevoznih sredstava''.

Prvo prevozno sredstvo je bio Burak, bijela životinja, manja od mazge, a veća od magarca. To je džennetska životinja, koja je namijenjena za prijevoz Allahovih poslanika. Kada je Džibril, a.s., dobio naredbu da izabere jednog od 40.000 buraka, on je izabrao onog koji, zbog čežnje za Poslanikom, a.s, nije ni jeo, ni pio, nego je samo gledao. Takva je, eto, čežnja jedne životinje za Muhammedom, a.s. A ja se, evo, pitam kakva je naša čežnja za našim Pejgamberom? Koliko salavata donosimo na njega svakoga dana?

Poslanikov, a.s., Burak je bio sav od dragulja, miska i ambera; uzde su mu od bisera, prekrivač od džennetskog brokata, a brzina mu je dužina pogleda (brz kao munja).

Sa Burakom je Poslanik, a.s., proputovao Isra (noćno putovanje), put od Ummihanine kuće u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalimu. Tamo je Poslanik, a.s., svezao Buraka za jednu halku, koja je bila zakačena za zid, koji se danas naziva Zid plača, a potom je klanjao dva rekata.

Nakon toga je započelo putovanje na Mi'radž, sa stijene, koja se nalazi ispod Plave kupole u Kudsu, koja je iz čežnje za Poslanikom, krenula za njim. Međutim, pošto joj nije bilo dopušteno da nastavi, ona je stala i dan danas ostala da lebdi u zraku. Subhanallah!

To, drugo prevozno sredstvo su bile, upravo, Mi'radž, smaragdno zelene stepenice, kojima je Poslanik, a.s., bio uzdignut na prvo nebo. U hadisima se spominje da čovjek, kada umire, svoj pogled upire prema ovim stepenicama, pa kada ih ugleda, pogled mu se ukoči. Po tim najljepšim stepenicama je i cijelo putovanje nazvano Mi'radžom.

Treće prevozno sredstvo su bili meleki, na čijim krilima je Poslanik, a.s., uzdignut od prvog do sedmog neba. Na svim nebesima je Poslanik, a.s., od strane meleka i poslanika bio dočekan sa dobrodošlicom. Time je Poslaniku, a.s., ukazana posebna čast, kojom je svim stanovnicima nebesa ukazano da je on najodabraniji Poslanik i da je njegov Ummet najodabraniji ummet.

Ovo putovanje kroz sedam nebesa nas, također, uči da naša djela koja putuju kroz sedam nebesa, ustvari, imaju sedam filtera kroz koja moraju proći da bi bila kabul (primljena). A da bi naša djela bila kabul, onda se moramo čuvati sedam stvari koja upropaštavaju djela, a to su: ogovaranje, dunjalučki ugled, oholost, samodopadljivost, zavidnost, nemanje milosti prema Allahovim robovima i činjenje djela radi nečijeg drugog, a ne Allahovog, zadovoljstva.

Četvrto prevozno sredstvo je bio Džibril, a.s., na čijim krilima je Muhammed, a.s., proputovao od sedmog neba do Sidretul-Munteha (lotosovo drvo). Na tom putovanju je Džibril pokazao Muhammedu, a.s., najveća Allahova znamenja – Džennet i Džehennem. A kada su stigli do Sidre, melek Džibril se Poslaniku, a.s., po drugi i posljednji put ukazao u svom pravom liku, nakon čega su Poslaniku, a.s., objavljeni posljednji ajeti sure El-Bekare (Amener-resulu).

Kod Sidre su se Muhammed, a.s., i Džibril morali nakratko rastati, jer je to granica, koju do tog trenutka niko od Allahovih stvorenja nije prešao, pa čak ni plemeniti Džibril. Prelazak te granice je tada bio dopušten samo Muhammedu, a.s. Tada je na red došlo peto prevozno sredstvo – Refref, zelena džennetska nosiljka, koja je ponijela Muhammeda, a.s., do određene granice, nakon koje je Poslanik, a.s., ušao u prostor svjetla, gdje se odvio njegov susret i razgovor sa Allahom, dž.š.

Tom prilikom je Uzvišeni Allah podario Poslaniku, a.s., i njegovom Ummetu tri velika dara:

  • Pet dnevnih namaza

  • Obećanje oprosta svih grijeha osim širka i

  • Obećanje nagrade od 10 do 700 puta za jedno dobro djelo.

Potom se Poslanik, a.s., vratio Ummihaninoj kući, gdje ga je dočekao još uvijek vruć jastuk. Da je htio, on je mogao da ostane kod Allaha, dž.š., ali to nije učinio. On se vratio. Vratio se da svom Ummetu donese miradžske darove. Vratio se i da zatvori usta nevjernicima koji govore: ''Ma daj, ko se vratio s onog svijeta da nam kaže kako je tamo?!'' On se vratio. Usput je, svrativši u džamiju El-Aksa, ponovo klanjao dva rekata. Ovog puta kao imam svim poslanicima.

Braćo moja! Svima nama je data prilika da svakog dana (duhovno) putujemo na Mi'radž, u goste svome Gospodaru. Za to putovanje su nam potrebni: odgoj, čistoća srca i prijevoz. Odnosno, potreban nam je REDOVAN NAMAZ. Pa, bujrum, o vjernici!!!

 

Molim Dragog Allaha da nam podari svijest o važnosti redovnog klanjanja namaza. Amin.

Lejletul-Miradz.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB