KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 04.05.2012

 

SEDŽDA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka se salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu i čistu porodicu – Ehli bejt.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Zar ne vidiš da Allahu sedždu čine i oni na nebesima i oni na Zemlji, i Sunce i Mjesec, i zvijezde i planine, i drveće i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi su i kaznu zaslužili. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti. Allah čini ono što hoće.'' (El-Hadždž, 18.)

Braćo moja u Islamu! Današnja hutba će, akobogda, biti posvećena Danu džamija u BiH, koji se obilježava 7. maja. Riječ ''džamija'' u arapskom jeziku znači mjesto koje okuplja ljude. Međutim, Arapi za džamiju koriste riječ ''mesdžid'', koja se kod nas koristi kao naziv za objekat, koji je sličan džamiji, samo bez munare. Riječ ''mesdžid'' na arapskom znači mjesto gdje se čini sedžda. S obzirom da se u džamiji od svih ibadeta najviše obavlja sedžda, a da mi, s druge strane, vrlo olahko shvaćamo našu sedždu i vrlo rijetko je činimo, danas ćemo govoriti o ulozi i važnosti sedžde u našem životu.

Sedžda je, kao što smo vidjeli u navedenom ajetu, jedna od najljepših blagodati, koju nam je naš Dragi Gospodar podario kao počast. Opisujući Svoju udaljenost od Svojih robova, Uzvišeni Allah je rekao: ''Do Njega ne dopiru pogledi.'' (El-En'am, 103.). Dakle, naš Gospodar je vrlo daleko od nas. Međutim, pošto mi težimo da budemo u Njegovoj blizini, onda se mi s pravom pitamo – kako ćemo do Njega doći? On nam poručuje: ''Padni na sedždu i približi (Mi) se!'' (El-Alek, 19.). U vezi s tim je Muhammed, a.s., rekao: ''Čovjek je najbliži Allahu, dž.š., kada je na sedždi.''

Zato, dragi moji, nemojte bježati od sedžde!!! Nemojte bježati od svoga Gospodara, Koji vas je stvorio i uputu vam dao, Koji vas hrani i odijeva, Koji vas liječi kada se razbolite i oprašta vam kad pogriješite. Nego Mu se sedždom približavajte! Svaka sedžda je jedna deredža (stepen) više, jedan korak bliže svom milom Gospodaru.

A osim što je sedžda naše sredstvo da se približimo svome Gospodaru, da sa Njim razmijenimo najintimnije riječi iz srca i najdublje halove naše duše, sedžda ima i neke zdravstvene koristi, koje su jako bitne u ovom vremenu teških i neizlječivih bolesti.

Naime, malo nas zna da su naša tijela mediji koji, zračenjem električnih uređaja (TV, hendi, kompjuter), svakodnevno primaju velike količine elektromagnetskih talasa. Mi vrlo često imamo glavobolje, osjećamo se neugodno, osjećamo lijenost u radu i bol u različitim dijelovima tijela, a da pri tome ne znamo ni šta je uzrok tih osjećanja, ni kako ih odstraniti. Kako ćemo riješiti te probleme?

Jedan nemuslimanski naučnik iz Evrope je, u vezi sa navedenim problemima, obavio istraživanje na osnovu kojeg je došao do zaključka da je najbolji način da tijelo iz sebe izbaci štetne elektromagnetske signale upravo sedžda, odnosno, da čovjek što češće spušta čelo na zemlju, pri čemu zemlja apsorbuje štetne posljedice zračenja.

Međutim, zanimljivosti navedenog istraživanja se ovdje ne završavaju. Rezultati su pokazali i to da se elektromagnetni signali još efikasnije odstranjuju ako čovjek spusti čelo na zemlju dok je okrenut prema geografskom centru Zemlje! Ono što nas ovdje posebno zadivljuje jeste naučno dokazana činjenica da je grad Mekka geografski centar svijeta i da je Ka'ba tačno na centru Zemlje!

            Druga medicinska istraživanja, koja su vezana za dužinu boravka na sedždi, su dokazala da duži boravak na sedždi pojačava memoriju i sprječava moždani udar. Mi obično na sedždi izgovaramo tri puta riječi: ''Subhane Rabbije-l-E'la!'', (Hvaljen je moj Uzvišeni Gospodar!). Navedeno istraživanje nam kazuje da bi bilo bolje da te riječi izgovorimo više puta (neparni broj, naprimjer 5, 7, 9, 11, 13, 15 itd.).

Na kraju, braćo moja, imajte u vidu još tri stvari vezane za sedždu. Znajte da će svako mjesto na zemlji, na kojem smo sedždu učinili, biti svjedok u našu korist na Sudnjem danu. (Ez-Zilzal, 4.) Znajte da je šejtan proklet i da je protjeran iz Dženneta samo zato što nije htio da učini jednu sedždu. (Sad, 73-78.) I znajte da će naš Gospodar na Sudnjem danu, kada budemo polagali račune, tražiti od nas da učinimo sedždu. Oni koji na Dunjaluku ne budu činili sedždu, na Sudnjem danu će njihove kičme biti tvrde kao beton, pa neće moći ni tada sedždu učiniti i bit će osramoćeni. (El-Kalem, 42-43.)

Dragi moji, sada kada znate važnost sedžde u svom životu, pozivam vas da čuvate svoju sedždu kao najveće bogatstvo, koje ste dobili na poklon od svoga Gospodara.

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, koji preko sedžde vodi do najveće blagodati – boravka u blizini Najdražeg Bića. Amin!

Sedzda.doc
Microsoft Word Dokument 38.5 KB