KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

Dornbirn, 28.12.2012   

        

DRAGI ALLAH JE, ZAISTA, BLIZU!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Uzvišeni Allah u najljepšem govoru poručuje: ''A kada te robovi Moji za Mene upitaju, pa (reci im da) Ja sam zaista blizu. Odazivam se dovi onoga koji Me zamoli. Zato neka se oni Mome pozivu odazovu i neka vjeruju u Mene kako bi bili na Pravom putu.'' (El-Bekare, 186.)

            Braćo moja u Islamu! U našoj stalnoj utrci sa vremenom i borbi za Dunjaluk, neki od nas čine jednu veliku nepravdu i grijeh – zaboravljaju na svoga Gospodara, na Onoga Koji je stvorio i njih i Dunjaluk i vrijeme, kao i sva ostala stvorenja. U njihovoj svijesti postoje samo oni, njihov posao, njihova plata, njihova ušteđevina, njihovo dobro auto, njihova lijepa kuća i njihova draga porodica. Smatraju da su sve to što imaju stekli svojim trudom, a zaboravljaju da je sve to samo poklon od Plemenitog Gospodara.

S druge strane, neki se, s vremena na vrijeme, i sjete svoga Gospodara, ali pomisle da je On tamo negdje daleko iza zvijezda i da zato mogu raditi sve što im je po volji, bez odgovornosti, a ne znaju da je On, ustvari, vrlo blizu, sve čuje i vidi i o svemu je dobro obaviješten. I uz sve to, On im nudi Svoju blizinu i pažnju, ali oni Ga, ipak, odbacuju.

A ima nas, opet, nekih koji Ga se redovno sjećaju i traže Ga, ali na pogrešnom mjestu. Traže ga u daljini, a On je tu u blizini, u srcu. Razmišljaju samo o Njegovoj Uzvišenosti i Gordosti, a zaboravljaju na Njegovu bliskost i prisnost sa Svojim robovima.

            Braćo moja draga! Zbog svega navedenog naš iman trpi teže ili lakše posljedice. Zato je moja današnja želja da prodrmam u našim srcima iman i da bar malo podignem našu svijest o našem Gospodaru. Odnosno, želim da nam ukažem na to koliko je, ustvari, naš Mili Allah nama blizak i pristupačan. S tim u vezi ću vam danas u opuštenoj džumanskoj atmosferi navesti tri Hadisi kudsija.

            U prvom Uzvišeni Allah poručuje: ''Ja sam onakav kakvim Me smatra Moj rob i s njim Sam kada Me spomene. Ako Me spomene u sebi, i Ja njega spomenem u sebi. Ako Me spomene u društvu, i Ja njega spomenem u društvu ljepšem od njegovog. Ako Mi se približi za pedalj, Ja se njemu približim za lakat. A ako Mi se približi za lakat, Ja se njemu približim za rukohvat. A ako Mi dolazi pješice, Ja njemu idem trčeći.''

            Zatim naš Gospodar veli: ''Sine Ademov, kad bi Me ti dozivao i molio, oprostio bih ti ono što je kod tebe i ne bi Me to namučilo. Sine Ademov, kad bi tvoji grijesi dosezali do nebesa, ako bi ti od Mene oprost zatražio, oprostio bih ti i ne bi Me to namučilo. Sine Ademov, kad bi Mi ti došao sa grijesima teškim kao zemlja, a da Mi ne činiš širk, obasuo bih te sa isto toliko oprosta.''

            A u trećem Hadisi kudsiju poručuje: ''Ko ispolji neprijateljstvo prema mom prijatelju (evliji), Ja mu objavljujem rat! Najdraže čime Mi se Moj rob približava jesu farzovi. Zatim Mi se Moj rob neprestano približava nafilama sve dok ga ne zavolim. A kad ga zavolim, onda Ja postajem njegov sluh kojim čuje, njegov vid kojim vidi, njegova noga kojom kroči. Ako Me za nešto zamoli, Ja mu to ispunim. Ako Mi traži utočište, Ja mu ga pružam. Ja ne oklijevam ni oko jedne stvari koju sam naredio, kao što oklijevam oko uzimanja duše Mom robu vjerniku. On prezire smrt, a Ja prezirem njegovo razočarenje.''

            Braćo moja lijepa! Navedena tri Hadisi kudsija, koja govore o bliskosti između Dragog Allaha i Njegovih robova, su vrlo jasna, pa vas pozivam da razmišljate o njima. I znajte da je ovo što sam vam danas rekao o vašem Gospodaru samo mali dio ljepote koja se o Njemu može reći ili napisati. Kad bi sva mora i okeani bili kao tinta, a svo drveće kao pera za pisanje riječi o našem Gospodaru, mora i okeani bi presušili, a opet se ne bi napisalo sve što se može reći o našem Gospodaru. (Lukman, 27.)

Zato vas pozivam – čitajte Kur'an, čitajte hadise i druge knjige koje govore o mom i vašem Gospodaru! Tako ćete najbolje upoznati svoga Milog Stvoritelja i pojačati svoj iman. I ne zaboravite! Pozovite svoga Gospodara i On će vam se odazvati! Potražite svoga Gospodara i sigurno ćete Ga pronaći! I upamtite! Tražite Ga u svome srcu!

Molim Dragog Allaha da očisti naša srca i prosvijetli naš umove kako bismo pronašli put do Njegove svjetlosti i ljepote. Amin.

Dragi_Allah_je_blizu.doc
Microsoft Word Dokument 38.0 KB