KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 26.10.2012   

PORUKE KURBANA

 

            Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Braćo moja u Islamu! Dočekali smo evo, hvala Dragom Allahu, još jedan Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtvi. Iako će ovih dana, i uz halal i uz haram, biti puno veselja, treba dobro da se zapitamo da li mi imamo dovoljno razloga za sreću i zadovoljstvo.

Naime, cijeli islamski svijet grca u problemima, koji su rezultat nejedinstva muslimana. To se osjeti čak i na lokalnom planu, krenuvši od nejedinstva među ljudima u našem džematu, pa do netrpeljivosti između susjednih džemata. A to se pogotovo osjeti na globalnom planu, gdje naša braća u Palestini, Siriji, Iraku i drugim muslimanskim zemljama svakog dana umiru pred očima njihove zbunjene braće i komšija iz Turske, Arabije i Irana, dok je, zaista, prelio čašu ovaj zadnji događaj gdje su na vidjelo izašli nesposobnost i nedostatak želje kod islamske uleme da se dogovore oko datuma nastupanja Kurban-bajrama.

Ono što se tu da primjetiti jeste da je uzrok muslimanskog nejedinstva, kao i svih naših problema, upravo naš egoizam. To je ono: ''Ja, pa ja. Ja sam najbolji. Ja sam najbogatiji. Ja imam skupo auto, kuću, stan, vikendicu. Ja sam najpametniji. Ja se moram pitati. Ja moram odlučivati. Ja ovo, ja ono...'', i tako redom sve dok nas to naše ''ja'' u potpunosti ne uništi.

U čemu je onda spas? Spas je u žrtvi. Da bismo opstali, mi moramo pridonositi žrtve svome Gospodaru, ali prvo moramo zaklati svoje ''ja''. Kada umjesto ''ja'', ''meni'' i ''moje'' bude ''mi'', ''nama'' i ''naše'', onda će to biti znak da je naša žrtva kabul (primljena) kod Allaha, dž.š., i onda ćemo moći uživati u sreći i uspjehu. Dočekujući današnji Kurban-bajram, nama se otvara dobra prilika da, prinoseći Dragom Allahu svoje kurbane, razmislimo o smislu i svrsi našeg žrtvovanja.

Prisjetit ćemo se sada kratko našeg praoca Ibrahima, a.s., i samog početka propisivanja klanja kurbana. Prije 6.000 godina Ibrahim, a.s., je zaklao prvi kurban, prinio je žrtvu koja ima više poruka. Ibrahim, a.s., je u 86. godini svoga života dobio sina Ismaila, a.s., koga je trebao da prinese kao žrtvu svome Gospodaru. I kada je Ibrahim, a.s., krenuo da zakolje Ismaila, a.s., Dragi Allah mu šalje meleka sa porukom da on svog sina ne treba da zakolje, nego da treba da ga odgoji na putu Islama i da je to način na koji treba žrtvovati svoje dijete Allahu, dž.š. Ibrahim, a.s., je primio pouku, a to je najbolje pokazao gradnjom Ka'be sa svojim sinom. To je poruka očevima, a i roditeljima općenito, da trebaju sa svojom djecom zajedno da klanjaju namaze i kad god mognu da svoju djecu dovedu na namaz u džamiju.

S druge strane, ovan kojeg je melek donio Ibrahimu, a.s., da ga zakolje umjesto sina, predstavlja uputstvo nama kako da žrtvom približimo našu djecu Allahu, dž.š., jer kurban u prijevodu znači i sredstvo približavanja. Tako je, inače, nastao i propis o akiki.

A sada postavljam pitanje svim očevima (tj., roditeljima) – da li ste spremni žrtvovati svoju djecu Allahu, dž.š., i da li ste kurbanima približili svoju djecu njihovom Gospodaru?!

Braćo moja draga! Slučaj Ibrahima, a.s., treba da nam bude pouka kako da postupamo i sa svim ostalim našim žrtvama. Mi, naime, svakog dana i u svakom trenutku nešto žrtvujemo. Žrtvujemo svoje vrijeme, novac, zdravlje, živce, porodice i sve ostalo. Ono što nam je tu najvažnije jeste da budemo načisto sami sa sobom – da li mi te žrtve prinosimo u ime Islama, odnosno, u ime Allaha, dž.š., ili u ime Dunjaluka, odnosno, u ime prokletog šejtana? To jeste, da zapitamo sebe da li smo mi svjesni ko je naš Gospodar i kome mi, ustvari, svakodnevno prinosimo svoje žrtve?

Dragi moji, razmislite o ovome i znajte da svako naše djelo, bilo ono dobro ili zlo, ima i svoju odgovarajuću posljedicu!

Iskoristit ću još ovu priliku da vas pozovem da za dane Kurban-bajrama žrtvujete dio svoga vremena i obiđete svoje prijatelje, komšije i rodbinu i to zajedno sa svojom djecom.

Ispred našeg Džematskog odbora i u svoje lično ime želim vam ugodne dane mubarek Kurban-bajrama, sa dovom Dragom Allahu da primi sve naše žrtve, koje prinosimo u Njegovo ime i da nas nagradi za njih i na Ovome i na Budućem svijetu. Amin.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

 

Kurban-bajramska - 1433.doc
Microsoft Word Dokument 34.5 KB