KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 27.04.2012

 

PORODICA U ISLAMU

 

            Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, na svim blagodatima koje nam je poklonio. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i sve iskrene sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''(Zatim) na Sudnjem danu ćete biti pitani za blagodati.'' (Et-Tekasur, 8.)

            Draga braćo! Jedna od velikih blagodati, koju nam je naš Gospodar poklonio jeste porodica. To je naš san koji snivamo još od ranog djetinjstva, san koji se većini ljudi ispuni, jer se radi o prirodnom procesu, san koji jednog dana nekome donese radost, a nekome tugu. Mi ćemo danas kratko govoriti o porodici, o matici društva koja je danas bitno ugrožena. Govorit ćemo sa aspekta Islama, jer jedino Islam nudi najbolja rješenja svih problema.

            Govoreći o porodici Uzvišeni Allah upozorava: ''O vjernici, zaista neki od vas među supružnicima i djecom imate neprijatelje, pa ih se pričuvajte.'' (Et-Tegabun, 14.)

            Ovaj ajet pred nama postavlja jedno veliko pitanje: kako može čovjek među svojim najbližim imati neprijatelje? Odgovor je: vrlo lahko, ako napravi teške greške u žvotu.

            Prvu grešku može napraviti kod izbora bračnog druga. Poslanik, a.s., je rekao: ''Ženu udaju četiri stvari: imetak, porijeklo, ljepota i vjera. Ti uzmi vjernicu, ruke ti se pozlatile!'' Ovo pravilo važi i za žene, pošto i one biraju sebi muževe, dakle – uzmi vjernika! U čemu se, onda, ogleda greška kod izbora supružnika. Poslanik, a.s., je rekao: ''Ko oženi ženu radi imetka, Allah će mu povećati siromaštvo. Ko oženi ženu radi porijekla, Allah će mu dati poniženje. Ali, ko oženi ženu da bi sačuvao svoj pogled, zaštitio se od bluda i čuvao rodbinske veze, Allah će mu dati bereket u ženi, kao što će i njoj dati bereket u suprugu.''

            Prema tome, ko se ženi ili udaje radi imetka, porijekla i ljepote, neka zna da se ženi ili udaje za osobu koja će mu sutra, kada nešto od navedenih blagodati usfali, biti neprijatelj.

            A šta je sa djecom? Kako ona mogu biti naši neprijatelji? Pa mi ih rađamo, podižemo, hranimo, oblačimo, obrazujemo, radimo sve što roditelj treba da uradi. Otkud onda da nam budu nezahvalni i da nam budu neprijatelji? Tu otkrivamo još jednu veliku grešku. Među nabrojanim stvarima koju dajemo djeci nedostaje odgoj. Poslanik, a.s., je poručio: ''Najbolje što roditelj svome djetetu može dati jeste lijep odgoj.'' Pod time Poslanik, a.s., podrazumijeva islamski odgoj, a ne ulični. Mi treba da odgajamo djecu, a ne ulica. A kako to ulica odgaja djecu? Roditelji rade, dođu umorni s posla i nemaju vremena za svoju djecu. Djeca kako rastu imaju svoje faze, svoje probleme, potrebu da razgovaraju sa roditeljima. A sve se svede na to: ''evo ti para, idi i kupi sebi štagod, pusti babu (ili mamu) da se odmori.'' I djeca odoše.

Jedna izreka kaže: ''Puno je siromašne djece, kojoj roditelji nisu dali ništa drugo osim novca.'' Dakle, roditelji su im dali sve, sve osim odgoja. Ovo je zaista činjenica koja oslikava savremeno društvo na Zapadu, u kojoj velikim dijelom učestvuju i roditelji muslimani. Sve je dodatno pogoršano takozvanim dječijim pravima, koja čovjeka sputavaju u odgoju svoje djece. I onda jednog dana, čovjek vidi da je od djece sebi napravio neprijatelje, a neki od znakova tog neprijateljstva jesu da sve više roditelja starost provodi u staračkim domovima i da djeca jedva čekaju da im ''stari okinu'', kako bi podijelili njihovu ostavštinu.

Kako ćemo svojoj djeci pokloniti odgoj? Poslanik, a.s., poručuje: ''Djeca se odgajaju dvadeset godina prije rođenja.'' To znači da prije nego što rodimo i počnemo odgajati svoju djecu, moramo prvo sebe odgojiti, odnosno, moramo primiti odgoj od naših roditelja. Tu ne smije biti propusta. Ako jedna generacija zakaže, halka se više nikad neće povezati. Ostat će praznina do Sudnjeg dana. Zato je obaveza svakog roditelja da vodi računa o odgoju svoje djece, pogotovo iz razloga što će odgovarati pred Allahom, dž.š., za njihovo ponašanje i odgoj do punoljetstva.

Ako neko zbog propusta svojih roditelja ne zna kako da odgaja svoju djecu, to nije problem, jer mi pred sobom imamo Kur'an i Sunnet, koji nam daju smjernice kako da to učinimo. Jedan pedagog je rekao: ''Prije sam imao šest teorija o odgoju djece. Danas imam šestero djece, a nijednu teoriju.'' Dakle, pedagoške knjige nude samo teoriju, dok nam Kur'an i Sunnet nude praksu. S toga toplo preporučujem čitanje prijevoda Kur'ana i hadiskih zbirki, kao i knjigu Pedagogija Muhammeda, a.s., od autora dr. Šefika Kurdića, koja je zasnovana na njihovim porukama. Tu knjigu možete nabaviti u našoj džamiji.

Dragi moji! Mi muslimani imamo puno neprijatelja i zato ne smijemo dopustiti da još i mi jedni drugima budemo neprijatelji, a pogotovo ne smijemo dopustiti da hranimo svoje neprijatelje u okrilju naših porodica. Naši supružnici i naša djeca treba da budu naši prijatelji, a hoće li to biti, zavisi najviše od nas. Islamski odgoj samo djelimično dolazi iz džamije, a usavršava se praksom djece uz svoje roditelje kod kuće.

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, pa da odgojimo svoju djecu jedinim ispravnim – islamskim odgojem, pa da ih se ne zastidimo na Sudnjem danu i da se oni nas ne zastide. Amin, ja Rabbe-l-alemin!

Porodica.doc
Microsoft Word Dokument 36.5 KB