KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 23.11.2012   

   

KERBELA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu!

Braćo moja u Islamu! Sutra, akobogda, je 10. dan mjeseca Muharrema, odnosno, Dan Ašure. Mi smo prošlog puta govorili o važnosti toga dana i događajima koji su se u njemu desili u prošlosti. Danas ćemo spomenuti još jedan od tih događaja, odnosno, govorit ćemo o velikom pokolju nad potomcima našeg Poslanika Muhammeda, a.s., a koji se desio na Kerbeli (u Iraku) 61. godine po Hidžri.

Zašto želim govoriti o tom događaju? Zato što želim da vam ukažem na važnost Poslanikove, a.s., porodice – Ehli bejta u našim životima i da vam objasnim korijene i pozadinu današnjih previranja i bratoubilačkih ratova u islamskom svijetu.

Da bismo bolje razumjeli događaj na Kerbeli kao i današnje stanje u islamskom svijetu, vratit ćemo se prvo 1424 godine unazad. Poslanik, a.s., je tada preselio na Ahiret. Još Poslanik, a.s., nije bio ni ogasuljen, a već počinje rasprava o prvom halifi. Dok h. Alija gasuli Poslanika, a.s., ashabi biraju Ebu Bekra za halifu. Tog istog dana već počinju trzavice među muslimanima, jer su jedni smatrali da je upravo h. Alija trebao biti prvi halifa. Tada počinju prva sektašenja (ši'izam) i politička previranja, koja su se protezala kroz cijelu povijest Islama i koja i danas žestoko djeluju u cijelom islamskom svijetu. Svakako da je posljedica tih previranja i pokolj na Kerbeli, koji se desio nakon ubistva trojice od četiri pravednih halifa (Omera, Osmana i Alije, r.a.).

Kako je došlo do pokolja na Kerbeli?

Za vrijeme hilafeta Alije, r.a., trzavice među muslimanima su prerasle u ratove između muslimana, čiji je glavni cilj bio domoći se vlasti. Neposlušni namjesnik Sirije Muavija ibni Sufjan, je s tim ciljem krenuo u otvoreni rat protiv halife Alije, r.a. Nakon što je h. Alija ubijen jedno jutro dok je klanjao sabah-namaz u džamiji, hilafet je preuzeo njegov sin i Poslanikov unuk h. Hasan, koji je, da bi izbjegao dalje sukobe među muslimanima, predao hilafet Muaviji. U međuvremenu je Muavija umro, a hilafet je preuzeo njegov razuzdani sin Jezid, čijom vladavinom Iračani nisu bili zadovoljni, pa su tražili od drugog Alijinog sina i Poslanikovog unuka h. Husejna da preuzme hilafet od Jezida.

U najboljoj namjeri da smiri nemire u islamskoj državi, h. Husejn je krenuo iz Medine prema Iraku. Međutim, to je bila zamka za h. Husejna, koga su Iračani izdali i prepustili Jezidovoj vojsci da njega i još 72 osobe iz njegove pratnje ubiju na Kerbeli. Glava h. Husejna je tada odnesena na dvor halifi Jezidu u Damask i bila je jedno vrijeme izložena u Bijeloj džamiji, gdje se i danas može vidjeti mjesto gdje je ona stajala. Taj događaj je otvorio vrata podjelama, koje su i danas prisutne, u islamskom svijetu.

Vijest o Kerbeli i zločinu počinjenom nad porodicom Poslanika Muhammeda, a.s., proširila se vrlo brzo cijelim Islamskim svijetom, koji se zgrazio i dan-danas se zgržava na pomen tog događaja. Ibni Abbas, r.a., se tako jedne noći trgnuo iz sna i glasno povikao: ''Vallahi, ubiše Husejna!'' Ovo je bilo prije nego što je vijest stigla do njih u Medinu, pa su ga drugovi pitali kako zna, a on im reče: ”Vidio sam Allahova Poslanika u snu, držao je staklenu posudu punu krvi pa mi je rekao: 'Znaš li šta su uradili neki od moga ummeta poslije mene? Ubili su moga sina Husejina, evo njegove krvi i njegovih drugova. Žalit ću se Allahu za ovo.'' Nakon 24 dana od ovoga sna Ibni Abbasu je došla vijest da je na Kerbeli ubijen Husejin i 17 mladića iz Ehli bejta.

Sjećanje na Kerbelu je danas najviše prisutno kod sufija i kod ši'ija. Kod sufija iz njihove ljubavi i žalosti prema Ehli bejtu, a kod ši'ija iz žalosti zbog ubistva njihovog trećeg (od dvanaest) imama. Zato se ši'ije udaraju i prolivaju krv na Dan Ašure.

Allahovom voljom masakr na Kerbeli je preživio h. Husejnov sin Zejnul-Abidin, četvrti ši'ijski imam, preko koga je nastavljena Poslanikova, a.s., krvna loza do današnjih dana. Isto tako, Poslanikova, a.s., krvna loza je nastavljena i preko h. Hasana, koji je također ubijen, i iz njegovog potomstva će, akobogda, doći Imam Mehdi, odnosno, Muhammed b. Abdullah, koji će ponovo ujediniti islamski svijet u borbi protiv dedžala.

Braćo moja u Islamu! Nadam se da vam je nakon današnje hutbe malo jasnija situacija u islamskom svijetu i nadam se da se radujete što živite u vremenu kada možete sresti nekog od sejjida (krvnih srodnika Muhammeda, a.s.), jer je Poslanik, a.s., jednom prilikom pred smrt rekao: ''Ostavljam vam dvije stvari. Ako ih se budete držali, nećete zalutati. To su Kur'an i moja porodica.''

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i da nam sjećanjem na Kerbelu poveća ljubav prema Ehli bejtu. Amin!

Kerbela.doc
Microsoft Word Dokument 34.5 KB