KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

BAJRAMSKA HUTBA (1. ŠEVVAL, 1433.)

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Braćo moja u Islamu! Evo, Allahu Dragom hvala, dočekali smo još jedan ramazanski bajram. Ispostili smo 30 dana, klanjali 30 teravija, podijelili ramazanske sadake, razmijenili sa prijateljima slatke riječi i iftarske zalogaje, napunili svoje tovare dobrim djelima i skinuli sa sebe velike terete svojih grijeha. Danas smo se, evo, sakupili u ovoj našoj prelijepoj džamiji da razmijenimo bajramske čestitke i da se veselimo postignutom ramazanskom uspjehu.

Braćo moja, zaista je danas prokleti iblis poražen i zato on ljutito doziva pristalice svoje, koji ga onda pitaju: ''Gospodaru naš, reci nam ko te je to rasrdio, pa da ga uništimo?!'' A prokleti iblis odgovara: ''Nije niko. Nego me je naljutilo to što Uzvišeni Allah u ovome danu oprašta grijehe ummetu Muhammedovom. Od vas danas tražim da ih navodite na užitke, strasti i pijenje alkohola, sve dok ih Allah ne zamrzi.''

Braćo moja, prokleti iblis je danas poražen, ali još nije izgubio rat. On i njegove vojske se danas oslobađaju ramazanskih okova i kreću sa velikim elanom u nove bitke protiv nas. Zato im trebamo odmah danas pokazati gard. Poslanik, a.s., u tom smislu poručuje: ''Trudite se da na Bajram dijelite sadaku, da klanjate namaz, da dijelite zekat i da Allaha što više spominjete i veličate, jer je to dan kada vam Uzvišeni Allah oprašta grijehe, kada uslišava vaše dove i kada vas posmatra pogledom milosti.''

Prema tome, draga braćo, Poslanik, a.s., nam savjetuje da nastavimo živjeti u pokornosti Uzvišenom Allahu na isti način na koji smo to činili i u mjesecu ramazanu, odnosno, da budemo ustrajni u obavljanju ibadeta i činjenju dobrih djela, jer je ta ustrajnost ključ našeg uspjeha u žvotu i ključ opstanka našeg džemata i Islama na ovim prostorima.

Tim povodom vas ja danas pozivam da na svaki mogući način nastavite podržavati rad našeg džemata i da nastavite dolaziti u ove naše lijepe prostorije radi klanjanja namaza i druženja sa raznim povodima:

Pozivam vas da nastavite dovoditi svoju djecu u mekteb, koji starta, akobogda, u nedjelju 16. septembra, kada ćemo obaviti roditeljski sastanak i upis djece u novu mektepsku godinu. Termin upisa je, dakle, pomjeren sa 9. na 16. septembar radi godišnjih odmora.

Pozivam vas da podržite akciju imamovog obilaska džematlija. Ta akcija je krenula nešto prije ramazana i nastavit će se, akobogda, nakon mog povratka sa godišnjeg odmora. Najbolji način na koji mi, u tom smislu, možete pomoći jeste da mi porukom pošaljete svoje brojeve telefona sa imenom i prezimenom, kako bih vam se mogao najaviti radi posjete.

Vaši brojevi telefona su mi potrebni i iz još jednog razloga – da bih vas mogao obavještavati o aktivnostima u džematu. Nema potrebe da o tim aktivnostima saznajete na privatnim sijelima. Ja ću vas, akobogda, obavještavati. A da biste svi bili obaviješteni, trebaju mi brojevi telefona svih vas. Neke brojeve već imam, ali nemam sve. Na ulazu u džamiju, kao i na našoj džematskoj web-stranici, imate moj broj telefona, pa mi se javite.

Pozivam vas i na naša džematska druženja, bajramska sijela, mevlude i skupštine. Svake prve subote u mjesecu, imamo džematsko sijelo ovdje u džamiji, a svake druge subote u mjesecu ovdje se organizuje druženje naših žena. A u planu su i novi izleti i ekskurzije, kako za našu djecu iz mekteba, tako i za nas odrasle. Zatim, tu su turniri u bilijaru, stonom tenisu i malom fudbalu, a u planu je i mektepsko takmičenje između našeg i susjednih džemata. Isto tako, u planu smo pojačati međusobnu saradnju i posjete sa susjednim džematima.

Pozivam vas i u školu sufare i Kur'ana. U proteklih godinu dana trojica naših džematlija su proučili cijeli Kur'an (završili su hatmu). A do godišnjice džemata u junu, akobogda i uz Allahovu pomoć, očekujemo da će još troje-četvoro naših džematlija završiti hatmu. Zato, bujrum, dođite da se dogovorimo oko termina i da učimo.

Braćo moja, pokažimo prokletom iblisu i njegovim vojskama da smo jači od njih! Budimo zajedno – budimo jedno! I u tome istrajmo do konačne pobjede uz Allahovu pomoć i podršku!

Na kraju vas još pozivam da svoju današnju radost podijelite sa svojim porodicama, prijateljima, rodbinom i komšijama i da to učinite u duhu Bajrama i islamskih propisa, bez alkohola i drugih harama.

Ispred džematskog odbora našeg džemata i u svoje lično ime, želim vam od srca čestitati mubarek dane ramazanskoj bajrama.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Ram-bajram 1433.doc
Microsoft Word Dokument 33.5 KB