KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 20.07.2012  

 

 

KAKO PROVESTI DANE RAMAZANA?

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Braćo moja u Islamu! Nakon dugog iščekivanja i priprema, sinoć smo dočekali mubarek musafira. Ono što se od nas sada traži jeste da našeg dragog musafira 30 dana lijepo ugostimo, odnosno, da dane mjeseca ramazana iskoristimo na najbolji mogući način. Da bismo to postigli, treba da obratimo pažnju na nekoliko stvari, a to su:

 1. Da sve ibadete, među kojima je i post, obavljamo isključivo u ime Allaha, dž.š., a ne radi običaja ili da bi nas ljudi vidjeli. Djela se mjere prema namjeri, pa ako budemo radi drugih obavljali ibadete, onda možemo zaboraviti na nagradu od Dragog Allaha.

 2. Da se pokajemo Allahu, dž.š., za svoje grijehe, odnosno, da očistimo svoja srca, jer samo sa čistim srcem možemo osjetiti slasti i blagodati ramazana. Allah, dž.š., je Milostiv, pogotovo u mjesecu ramazanu, i On voli da oprašta grijehe. Pa iskoristimo to!

 3. Da što više učimo Kur'an, jer su kur'anske riječi lijek za srce i odmor za dušu. A oni koji ne znaju učiti, trebali bi bar da slušaju učenje Kur'ana. To mogu učiniti uživo na mukabeli ili alternativno na CD-u, DVD-u, TV-u ili internetu.

 4. Da što više čitamo i primjenjujemo hadise. Čitanjem hadisa lakše ćemo razumjeti poruke Kur'ana, dok ćemo primjenom hadisa zavoljeti Poslanika, a.s., pa će onda i Allah, dž.š., zavoljeti nas.

 5. Da čitamo islamsku literaturu i slušamo predavanja. Time ćemo povećati nivo svoga znanja o vjeri, a time i nivo svoga imana, što nam treba biti svakodnevni cilj.

 6. Da pored redovnih namaza klanjamo i nafilu (dobrovoljne) namaze. Mi u ramazanu klanjamo jednu zajedničku nafilu – teraviju, a oni koji žele više, mogu klanjati još i noćnu nafilu, duha-namaz, tespih-namaz i dr. Nafilom se čovjek približava svome Gospodaru, a nafila u ramazanu se računa kao farz u nekom drugom mjesecu.

 7. Da što više zikr činimo (Allaha, dž.š., spominjemo). Tako ćemo našoj duši pružiti mnogobrojne trenutke užitka, jer će se ona družiti sa svojim Stvoriteljem. Podsjećam vas da je i postačeva šutnja zikr. Pa zato, ili što više zikrite ili što više šutite!

 8. Da često učimo dove, jer Dragi Allah zbog dova mijenja sudbine ljudi. Dova postača se prima, pa zato učimo što više dove dok postimo. A pogotovo pred iftar, jer tada Uzvišeni Allah uklanja sve zastore koji stoje između Njega i postačave dove.

 9. Da tragamo za Lejletu-l-kadrom. Ona se krije u neparnim noćima zadnje trećine ramazana, a njena vrijednost je 1000 mjeseci (83 godine) ibadeta. Blago onome ko je pronađe! A onaj ko je bude tražio samo u 27. noći, vjerovatno će je promašiti, jer se ona pomjera i nije svake godine u isto vrijeme.

 10. Da ustajemo na sehur i da žurimo sa iftarom. Ako budemo ustajali na sehur, nećemo prespavati sabah, a u to vrijeme se dijeli berićet za taj dan. A ako požurimo sa iftarom, neće nam proći akšam, pa će nam biti dobro.

 11. Da manje kuhamo i da umjereno jedemo. Ako manje kuhamo, nećemo morati bacati hranu, a ako umjereno jedemo, nećemo praviti probleme svome stomaku i zdravlju. Ramazan je mesec duhovne obnove, ali i odmora i obnove organizma.

 12. Da dajemo sadaku i činimo druga općekorisna djela. Muhammed, a.s., je bio darežljiv čovjek, a najdarežljiviji je bio u mjesecu ramazanu. Darežljivost je, inače, i razlog zašto se u mjesecu ramazanu povećava nafaka kod vjernika. Što vjernik više udjeljuje i njemu Dragi Allah daje više, odnosno, povećava mu nafaku.

 13. Da se klonimo ogovaranja, laži, rasprava, svađe i drugih grijeha i harama, jer oni kvare post i umanjuju nagradu za ramazanske ibadete. A ako je čovjeku teško da se kloni ružnih riječi i djela, onda mu je bolje da što više spava, jer je i postačev san ibadet.

 14. Da što manje koristimo TV i internet, osim ako su tamo korisni sadržaji poput učenja Kur'ana ili predavanja. U suprotnom ćemo uništiti naše dragocjeno ramazansko vrijeme, a taj luksuz sebi ne smijemo priuštiti, pogotovo što ne znamo hoćemo li imati priliku uživati u blagodatima narednog ramazana.

 15. Da na kraju ramazana napravimo balans uspjeha, da vidimo koliko smo napredovali u svom imanu i da na tom kursu ostanemo i poslije ramazana. Ne smije nam se desiti da se nakon ramazana vratimo svojim lošim navikama i da tako uništimo sve ono što smo postigli u ramazanu.

Molimo Dragog Allaha da nas učvrsti na Pravom putu, da budemo svjesni vrijednosti ramazana i da njegove dane što bolje iskoristimo kako bismo stekli Allahovo, dž.š., zadovoljstvo na oba svijeta! Amin!

Ibadeti_u_ramazanu.doc
Microsoft Word Dokument 36.5 KB