KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 16.11.2012   

  

MUHARREM

 

            Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika, Muhammeda a.s, i njegovu časnu porodicu!

Braćo moja u Islamu! Jučer smo sa prvim danom mjeseca Muharrema ušli u novu 1434. hidžretsku godinu. Tim povodom danas želim da vas podsjetim na vrijednosti mjeseca Muharrema, i na značaj Dana Ašure, 10.-og dana Muharrema.

Muharrem je prvi mjesec islamskog kalendara i jedan je od četiri časna mjeseca, u kojima nam je naš Gospodar naredio da maksimalno izbjegavamo griješenje i sukobe.

S druge strane, naš Poslanik, a.s. nam savjetuje da u mjesecu Muharremu što više postimo, pa kaže: ''Najbolji post poslije Ramazana jeste post mjeseca Muharrema, a najbolji namaz poslije farz namaza jeste noćni namaz!''

U vezi sa ovim je i predaja Alije, r.a., koji veli da ga je jedanput jedan čovjek upitao u kojem mjesecu bi mu on, pored mjeseca ramazana, naredio da posti. Alija, r.a., mu odgovori: ''Bio sam jednom prilikom kod Poslanika, a.s., kada ga je jedan čovjek baš o ovome upitao, pa mu je Poslanik, a.s., rekao: 'Ako želiš da postiš poslije obaveznog ramazanskog posta, onda posti u Muharremu, jer je to Allahov mjesec u kome je Allah, dž.š., oprostio nekim narodima i u kome će oprostiti i drugim narodima'.''

Prema tome, braćo moja, pred nama se, evo, otvara lijepa prilika da nakon mjeseca ramazana, uživamo i u postu mjeseca Muharrema, koji i ove godine pada u ono lijepo vrijeme kada, kako kaže Poslanik, a.s., Allah, dž.š., muslimanima daje dvije velike blagodati: ''Kratke dane za post i duge noći za ibadet.''

Posebna blagodat mjeseca Muharrema jeste njegov deseti dan, odnosno, ''Jevmi-Ašura''. Ebu Katade, r.a., prenosi da su ashabi upitali Poslanika, a.s., o postu desetog dana Muharrema, pa je on rekao da post toga dana briše (manje) grijehe iz protekle godine.   

Uz deseti dan Muharrema Poslanik, a.s., nam je preporučio da postimo i dan prije ili dan poslije, kako bismo se na taj način razlikovali od jevreja, koji također poste ''Dan Ašure'', u znak sjećanja na izbavljenje iz Faraonovog robovlasništva.

A osim što je Dan Ašure poseban po vrijednosti posta u njemu, on je itekako poseban i po mnoštvu događaja, koji su se u povijesti desili na ovaj dan:

1) Ademu, a.s., je oprošten prekršaj koji je učinio u Džennetu nakon što ga je prokleti Iblis bio zaveo i prevario.  

2) Nuh, a.s., se sa svojim vjernicima iskrcao na planinu El-Džudijj, nakon što je potopljen njegov narod, odnosno, nevjernici iz njegovog doba.  

3) Junusa, a.s., je kit izbacio na obalu nakon što mu je Allah, dž.š., oprostio njegovu pogrešku.  

4) Musa, a.s., se sa svojim sljedbenicima spasio od Faraonove vojske prolazom kroz Crveno more, dok se Faraon tada utopio.  

5) Jusufa, a.s., je karavana izbavila iz bunara u koji su ga ubacila njegova braća.

6) Rođen je Ibrahim, a.s., Allahov prijatelj.

7) Jakubu, a.s., je vraćen vid, koji je bio izgubio zbog dugogodišnjeg plača za svojim sinom Jusufom, a.s.

8) Ejjub, a.s., je izliječen od bolesti, kojom ga je Allah, dž.š., bio iskušao.  

9) Sulejman, a.s., je postao vladar nad Izraelćanima.  

10) Rođen i uzdignut Isa, a.s.

11) Muhammedu, a.s., objavljen ajet u kome ga Allah, dž.š., obavještava da mu je oprostio sve ono što je prije učinio i sve ono što će učiniti ubuduće.  

Zašto sam naveo ove događaje? Da bih vam ukazao na njihovu važnost, jer osim što su se svi oni zbili na jedinstven datum, svi su oni predstavljali završetak jedne epohe i početak jednog sasvim novog života. I to je, ustvari, najvažnija poruka Hidžre, koje se prisjećamo u mjesecu Muharremu, odnosno, na početku hidžretske godine.

Braćo draga! Ovo je prilika za sve nas da i mi napravimo jedan novi početak – da učinimo hidžru! To jest, da se okanimo grijeha! Pa ako među nama još uvijek ima onih koji se opijaju, neka ostave alkohol, ako još uvijek ima onih koji blud čine, neka ga prestanu činiti, ako još uvijek ima onih koji jedu kamatu, neka je prestanu žvakati i tako redom da učinimo i sa svim ostalim našim grijesima. Vratimo se na Pravi put i sa čistim srcem i čistim nijetom putujmo u susret Voljenom Gospodaru.

Molim Dragog Allaha da nam u tome pomogne. Amin. Neka vam je sretna i berićetna nova 1434. hidžretska godina! Kullu amin ve entum bi hajrin!

Muharrem.doc
Microsoft Word Dokument 35.0 KB