KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

 

PROPISI O POSTU

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Braćo moja u Islamu! Mi polahko privodimo kraju naše pripreme za dolazak mubarek gosta – mjeseca ramazana. A s obzirom da je ramazan mjesec posta i da on, akobogda, počinje idućeg petka, mi ćemo danas govoriti o postu i njegovim propisima.

Uzvišeni Allah poručuje: ''O vjernici, stavlja vam se u obavezu post, kao što je bio stavljen u obavezu i onima prije vas, da biste bili svjesni Allaha.'' (El-Bekare, 183.)

Iz navedenog ajeta jasno vidimo da je post mjeseca ramazana naređen svakom punoljetnom i pametnom muslimanu. Zašto je post naređen? Da bismo trpili glad i žeđ? NE!!! Uzvišeni Allah je propisao post da bismo se mi, sustežući se od hrane, pića i drugih užitaka, povukli u i'tikaf, to jest, da bismo probudili svoj duhovni dio. Ako to uspijemo, onda će u naše srce ući nur i tada će naša duša moći da vidi stvarnu sliku Dunjaluka u svom njegovom smradu, i tada će naša duša steći uslove da krene putem spoznaje svoga Gospodara.

Naravno, tu je i tjelesna korist. Bez obzira što je nama hrana potrebna za život, ona je u isto vrijeme i izvor raznih bolesti. Zato Poslanik, a.s., poručuje: ''Postite, bit ćete zdravi!'' A ovim hadisom on poručuje i to da treba da vodimo računa o količini hrane, koju unosimo na iftaru. Jer ako budemo pretjerivali sa hranom, nećemo moći postići smisao posta. To jest, nećemo moći spoznati našeg Gospodara i nećemo biti zdravi.

A da bismo postigli smisao posta, onda moramo postiti: ''Određeni broj dana.'' (El-Bekare, 184.) Dakle, nećemo postiti onoliko koliko se nekome ćefne, nego cijeli mjesec dana (29 ili 30 dana). Ono što je zanimljivo u vezi sa postom i brojem dana koji se posti, jeste da je post mjeseca ramazana naređen u Medini, druge godine po Hidžri. Prije toga muslimani su postili zajedno sa židovima one dane koji se spominju u Tori (Tevratu) i to su ih postili od akšama do akšama, 24 sata. Zašto? Zato što je post bio propisan i u Tevratu, Allahovoj knjizi, a pošto još uvijek nije bio propisan u Kur'anu, onda je važio propis iz Tevrata. Onda je Uzvišeni Allah, kao milost muslimanima, propisao post mjeseca ramazana, određeni broj dana i to od zore do akšama i tako je ukinuo propis iz Tevrata.

Govoreći dalje o propisima posta, Uzvišeni Allah poručuje: ''A oni od vas koji budu bolesni ili na putu (musafiri), postit će isti broj drugih dana.'' Prema tome, ima osoba koje zbog teškog fizičkog stanja ne mogu postiti u ramazanu. Oni će poslije ramazana napostiti propuštene dane. Te osobe su: bolesnik, musafir, žena u hajzu (mjesečnici) i nifasu (40 dana iza poroda), čovjek koji radi na teškim fizičkim poslovima, trudnica i dojilja.

Uzvišeni Allah dalje veli: ''A oni koji post jedva podnose, iskupit će se (fidjom) hranjenjem siromaha.'' Dakle, osobe koje zbog teškog fizičkog stanja ili neizlječive bolesti ne mogu nikako postiti, svoj će post nadoknaditi fidjom, odnosno, za svaki dan propuštenog posta, nahranit će po jednog siromaha sa dva obroka (sehurom i iftarom).

A šta je sa onima koji namjerno kvare post ili neće da poste? Oni će se iskupiti keffaretom, postom uzastopno 60 dana plus onaj broj dana koji nisu postili. Njima Uzvišeni Allah poručuje: ''A znajte da vam je bolje da postite.'' A Poslanik, a.s., im veli: ''Ko propusti jedan dan posta, neće ga moći nadoknaditi pa makar cijeli život postio.''

A čime se to kvari post? Jelom, pićem, spolnim odnosom, ružnim riječima i djelima. S druge strane, želim da znate da post ne kvari: primanje injekcije, kupanje, ispiranje usta i pranje zuba sa pastom.

A sada ćemo navesti još nekoliko propisa o postu.

Post je poseban farz i zato čovjek ne smije reći: ''Pošto ja ne klanjam, onda nema smisla ni da postim.'' Jer, i za namaz i za post čovjek će posebno odgovarati.

Čovjek može kao džunup zapostiti, ali se mora u toku dana okupati.

Ako čovjek prespi na sehur, nastavit će postiti.

Ako se neko nenamjerno omrsi, nastavit će postiti.

Da bi post bio kabul (primljen kod Allaha, dž.š.), čovjek mora zaboraviti ljetovanje na moru. Odnosno, mora izabrati ili post ili ljetovanje na moru. Jedno sa drugim ne ide.

Da bi post bio kabul, svaki postač u toku mjeseca ramazana mora podijeliti sadekatul-fitr (vitre). S tim što se vitre daju i za one članove porodice koji ne poste.

Da bi post bio kabul, čovjek treba da posti isključivo radi Allaha, dž.š. Ne da bi ga neko pohvalio za post, ne da bi držao dijetu i smršao, ne radi zdravlja, nego radi Allahovog zadovoljstva, jer je post Allahov i On za post posebno nagrađuje.

A posebno će nagraditi i one koji budu pozivali druge na iftar, koji će osim svoje duše i svoga tijela, jačati i svoje odnose sa drugim ljudima, odnosno, raditi na jačanju džemata.

Dragi moji, pred nama je 30 dana ramazanskog posta, 30 dana uživanja u Allahovoj, dž.š., sofri. Svako zna da li može ili ne može postiti. Svako ko ne može postiti, zna kako će svoj post nadoknaditi. Pred nama je samo pitanje: Želimo li postiti? To jest, želimo li uživati u blagodatima Allahove, dž.š., sofre? Ja vas pozivam riječima Dragog Allaha: ''A znajte da vam je bolje da postite.''

 

Molim Dragog Allaha da nam olakša naš post u narednim vrelim danima mjeseca ramazana, da nas sačuva od svega onoga što nam može pokvariti naš post i da nam podari sve blagodati koje je pripremio za postače. Amin.

Propisi o postu.doc
Microsoft Word Dokument 39.0 KB