KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 21.09.2012  

 

HIDŽAMA – ZANEMARENI SUNNET

 

            Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu!

            Braćo moja u Islamu! Živimo u vremenu teških i smrtonosnih bolesti, koje svakog dana odnose ljudske, a posebno mlade, živote. Svi smo mi od tih bolesti ili bolesni ili potencijalno bolesni, i tim povodom danas želim kratko govoriti o opasnim bolestima i načinu na koji se one dobijaju, te o jednom od efikasnih načina prevencije i liječenja tih bolesti.

Najčešće bolesti koje danas haraju ili ubijaju ljude jesu: razne vrste tumora, dijabetes, prekomjerna težina, depresije, astma i mnoge vrste alergija. Sve ove bolesti su uzrokovane unošenjem neadekvatne hrane, koja nije friška i koja je puna raznih aditiva. To je hrana koja se kupuje u supermarketima, a činjenica je da preko 80% stanovništva kupuje tu hranu. Naime, proračuni kazuju da svaka osoba na zapadu pojede 5 kila umjetnih aditiva u toku godine dana, pa sad zamislite koliko tih opasnih materija mi unosimo u naš organizam i kolika je opasnost da dobijemo neku od navedenih bolesti?

Sada vas želim obavijestiti o nekoliko najpoznatijih otrova koje mi unosimo u sebe putem hrane i kakve su reakcije našeg organizma na njih. Jedan od najpoznatijih konzervanasa je Kalcij propionat, koji se dodaje hljebu i pecivima. Reakcije na ovu supstancu jesu: migrene, sindrom iritacije crijeva, depresija, zamor i nedostatak energije.

Zatim, tu je pojačivač ukusa Mono-natrijev glutamat, koji se dodaje svim smrznutim proizvodima i hrani pakovanoj u limenke. On se najviše koristi u poznatim lancima prodavnica brze ishrane, a ustanovljeno je da on oštećuje moždano tkivo.

Također su opasni i Butil-hidroksianol i Butil-hidroksitoluen, koji se koriste kao konzervansi u maslacu, mesu, žvakama i grickalicama, zatim, Propil galat, koji se koristi za dodatak biljnim uljima i mesnim proizvodima, te supama od piletine, potom, Kalij bromat, koji se uglavnom dodaje hljebu i kolačima, te različite boje za hranu: (Plava, Crvena, Zelena i Žuta). Svi su ovi otrovi kancerogeni i vremenom izazivaju pojavu raka.

Posebno je opasan Aspartame, umjetni zaslađivač koji se nalazi u preko 9.000 proizvoda koje mi jedemo ili pijemo. On uzrokuje toksične promjene u organizmu, migrene, moždane udare, gubljenje vida, stvara Parkinsonovu bolest, Multipla sklerozu, povećava tjelesnu masu i ovisnost o šećerima i zaslađivačima.

Ovo su, dakle, samo neke od opasnih supstanci, koje mi svakog dana putem hrane unosimo u sebe i svoju krv i tako stvaramo rizik od pojave raznih bolesti. Da bi se taj rizik smanjio, trebamo djelovati preventivno. A ako se razbolimo, onda se trebamo liječiti.

Usame ibn Šerik, r.a., prenosi da su neki beduini pitali Poslanika, a.s., da li treba da se liječe, pa im je rekao: ''Da, Božiji robovi, liječite se, jer je Allah dao lijek za svaku bolest, osim za jednu.'' Upitaše ga: "Božiji Poslaniče, a koja je to bolest?" On odgovori: ''Starost.''

U drugom hadisu Poslanik, a.s., je rekao: ''Zaista je Allah, dž.š., dao i bolest i lijek i odredio lijek za svaku bolest, pa se liječite, ali se nemojte liječiti onim što je zabranjeno.''

Ovi su hadisi osnova na kojoj se razvila islamska medicina, čija jedna od grana nosi naziv Poslanikova medicina, tj. medicina zasnovana na Sunnetu Muhammeda, a.s.

Jedna od tih metoda je bila i hidžama. To je metoda lokalnog puštanja krvi, koja se izvodi zarezivanjem kože i vakuum sukcijom u određenim regijama. Na taj način se izbacuje krv koja leži pod kožom, a koja je puna toksina i bioloških materija koje nastaju kao proizvodi našeg metabolizma, te kao posljedica stresa, nekretanja i štetnih životnih navika (nespavanje, pušenje i sl.). Savremene medicinske studije su pokazale da postoji velika razlika u sastavu krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i krvi uzete prilikom hidžame. Putem hidžame izbačena masa sadrži 80 - 90% biološkog i hemijskog "otpada", a samo 10 - 20% krvnih elemenata. 

Hidžamom se tretira više bolesti, a neke od najpoznatijih jesu: gastritis, čir, povišeni krvni pritisak, proširene vene, prostata, bubrežne bolesti, ženske bolesti, dijabetes, reumatizam, alergije, bolovi u leđima, vratu i koljenima, teškoće u pamćenju i govoru, slabost vida, oboljenje grla, uha i krajnika, bolesti pluća, kašalj, malaksalost, nervoza, previše spavanja, gojaznost, neuhranjenost, ovisnost o pušenju i sl.

Danas neki ljudi hidžamu nazivaju alternativnom medicinom, s čime se ja ne slažem, jer ono što je Poslanik, a.s., radio ne može biti alternativno. Ono mora biti primarno.

Od Ibn Abbasa, r.a., se prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: ''Najbolji dani u kojima ćete činiti hidžamu jesu 17., 19., 21., a u noći Isra'a nisam prošao ni pored jedne grupe meleka, a da mi nisu rekli: "Muhammede, naredi svojim sljedbenicima da se koriste hidžamom!"

Da ne bi otežao svome Ummetu, Poslanik, a.s., je često izbjegavao da im naredi neke korisne stvari, ali im je svojom praksom te stvari preporučio. Isti je slučaj i sa hidžamom.

Braćo moja draga! Djelujte preventivno, a i liječite se! I u tom smislu, nemojte bježati od hidžame, nego se raspitajte gdje je možete obavljati.

Molim Dragog Allaha da nam podari zdravlje i da nam pomogne u borbi protiv opakih bolesti. Amin.

Hidzama.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB