KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

Dornbirn, 05.10.2012   

HADŽDŽ – Putovanje u Džennet

 

            Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

            Braćo moja u Islamu! Hadžije iz cijelog svijeta su ovih dana počeli da pristižu u naša časna mjesta u Arabiji, pa ćemo se tim povodom danas kratko podsjetiti na našu petu dužnost – hadždž.

Ne mogu sakriti svoje zadovoljstvo zbog prisustva na ikrar-dovi za 26 hadžija iz džemata Heiden, koja je proučena prošle subote. Isto tako ne mogu sakriti svoju žalost što iz našeg džemata već drugu godinu zaredom niko ne ide na hadždž, bez obzira što veliki broj naših džematlija za to ima uslove. Mi, očigledno, nismo svjesni kolika je to obaveza niti koliku je nagradu Dragi Allah pripremio za hadžije. U želji da u nama probudim tu svijest, pa da do godine, akobogda, ipak imamo predstavnike našeg džemata na hadždžu, danas ćemo čuti dva hadisa, koji govore o nagradama za obavljanje hadždža.

            Prenosi se od Abdullaha ibn Omera, r.a., da je rekao: ''Sjedio sam sa Poslanikom, a.s., u džamiji na Minni kada su mu došla dva čovjeka, jedan Ensarija, a drugi iz plemena Sekif. Nazvali su selam, a zatim su rekli: 'Božiji Poslaniče, došli smo da te nešto upitamo.' A Muhammed, a.s, im reče: 'Ako želite, ja ću vas obavijestiti o onome što namjeravate pitati, a ako želite, vi pitajte.' 'Obavijesti nas, Božiji Poslaniče.' – rekoše. (...) Božiji Poslanik, a.s., tada reče (Ensariji): 'Došao si da me upitaš, o svom odlasku na hadždž i kakvu nagradu imaš za to, o dva rekata poslije tavafa i šta imaš za to, o saju između Safe i Merve i kakvu nagradu imaš za to na Ahiretu, zatim kakva je nagrada za bacanje kamenčića, i kakva je nagrada za kurban koju ćeš zaklati i o izlasku iz ihrama.' Čuvši to, čovjek reče: 'Tako mi Onog, Koji te poslao sa istinom, za to sam te došao pitati!' Božiji Poslanik mu tada reče: 'Kada kreneš od kuće da obaviš hadždž, svaki put kad tvoja deva podigne ili spusti nogu, Allah, dž.š., će ti za to upisati po jedan sevap i izbrisati grijeh; za dva rekata koja ćeš klanjati poslije tavafa imaš nagradu kao da si roba oslobodio; za saj između Merve i Safe imaš nagradu kao da si oslobodio 70 robova; što se tiče stajanja na Arefatu, te večeri Allah, dž.š., spušta Svoju milost na ovozemaljska nebesa i hvali se melekima riječima: 'Moji robovi su Mi došli prašnjavi i razbarušeni iz svih krajeva svijeta žudeći za Mojim Džennetom. Zaista, kad bi imali grijeha koliko je zrna pijeska, ili koliko ima kapi kiše, ili koliko je morske pjene, Ja bih im oprostio. Raziđite se, robovi Moji, i neka znate da vam je oprošteno, vama i onima za koje ste tražili oprost!' Što se tiče kamenčića na džemretima, na svaki kamenčić, koji baciš, bit će ti oprošten po jedan veliki grijeh. Za kurban ti mogu reći da je pohranjen kod Allaha, dž.š., na čuvanje. Za brijanje (ili šišanje) glave – na svaku dlaku imaš po jedan sevap i oprašta ti se po jedan grijeh. A kada budeš tavafio poslije toga, znaj da tavafiš bez i jednog grijeha. Tada će ti doći melek, staviti ruke na tvoja ramena i reći će ti: 'Pazi kako ćeš ubuduće postupati, a ono što je prošlo, sve ti je oprošteno.' ''

            U drugom hadisu Abdullah ibn Mes'ud, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s, rekao: ''Obavljajte hadždž i umru, jer vam oni otklanjaju siromaštvo i grijehe, kao što kovački mijeh odstranjuje hrđu rude željeza i trosku zlata i srebra. Za hadždž primljen kog Allaha nema druge nagrade osim Dženneta.''

            O nagradama za mebrur (primljeni hadždž) izrečeno je još mnogo hadisa, ali i ova dva su pametnom insanu sasvim dovoljna. Zaista, za pravi uspjeh, čovjeku nije potrebno puno truda. On samo treba da savlada određene, neopravdane, prepreke na tom putu a to su strah od siromaštva i želja za Dunjalukom (tj. želja za debelim kontom, porocima poput alkohola i bluda, utrkom u gradnji kuća i vikendica kao i kupovini skupih auta).

Braćo moja! Uklonite sa svog puta ove prepreke! I ne dajte da vam se na putu nađe još i smrt! Ona je najopasnija prepreka, koju samo hairli dijete može ukloniti. A ko danas može biti siguran da je odgojio hairli dijete, koje će kao bedel obaviti hadždž za svoga rahmetli babu ili mamu?

Braćo draga! Požurite sa pripremama za hadždž! Nagrade vas čekaju. A čeka vas i vaš Gospodar, Koji vas je već odavno pozvao Sebi u goste.

            Gospodaru naš, uputi nas na Pravi put, koji preko hadždža vodi u okrilje Tvoje milosti i Dženneta. Ugosti nas, o Milostivi, Ti si Domaćin Najbolji! Amin!

Hadzdz - put u Dzennet.doc
Microsoft Word Dokument 33.5 KB