KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

 

30. zu-l-hidždže 1435.H. / 24. oktobar 2014.g.


UNIVERZALNE PORUKE HIDŽRE


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Večeras, akobogda, nastupa Nova 1436. Hidžretska godina. Tim povodom ćemo se danas podsjetiti na neke detalje Poslanikove, a.s., hidžre i vidjeti koje su to njene univerzalne poruke.

Prva poruka Hidžre glasi: ''Vjera je najveća vrijednost. Za nju treba dati sve, a ona se ne smije dati ni za što.'' Čineći Hidžru, muslimani su ostavljali sve što su imali, spašavajući samo svoju vjeru i goli život. Mnogi su ostavljali i svoje najbliže, koji nisu htjeli prihvatili vjeru. Jedan od njih je bio Suhejb Er-Rumi, koji je, nakon što je u Mekku došao kao prosjak, vremenom stekao ogromno bogatstvo. Međutim, da bi ga pustili da obavi hidžru, mušrici su od njega tražili da im ostavi sav svoj imetak, što je on i učinio. Čuvši za to, neki muslimani su rekli da je Suhejb bankrotirao i propao, na što je Poslanik, a.s., rekao: ''Suhejb je na dobitku! Suhejb je profitirao!''

Druga poruka glasi: ''Istinski vođa se dokazuje ličnim primjerom.'' Muhammed, a.s., nije prvi krenuo za Medinu, nego je nadzirao odlazak svojih sljedbenika, kako bi se on odvijao sigurno i organizirano. On je krenuo tek onda kada je saznao da mušrici žele da ga ubiju.

Treća poruka Hidžre bi glasila: ''Taktika neprijatelja Islama jeste – podijeliti krivicu da bi ona ostala nekažnjena.'' Plan ubistva Muhammeda, a.s., je glasio: u činu ubistva treba da učestvuje više pojedinaca iz raznih plemena koji bi zajedno napali. U tom slučaju Poslanikova porodica ne bi mogla da traži osvetu, jer bi se krivica raspodijelila na sva plemena. Ondje gdje su svi krivi, na kraju ispada da niko nije kriv.

Četvrta poruka jeste: ''Uvijek postoje pojedinci koji su spremni da se žrtvuju za opće dobro.'' Kako bi zavarao atentatore, u Poslanikovu postelju je legao hazreti Alija. Kada su oni pred zoru vidjeli da je Alija u postelji, Poslanik je već bio poprilično odmakao.

Sljedeća poruka glasi: ''Za svaki poduhvat treba birati prave saradnike.'' Polazeći na put prema Medini, Poslanik, a.s., je sa sobom poveo i Ebu Bekra Es-Siddika, r.a., jer je bio ubijeđen da ga on neće izdati i da je spreman da sa njim podijeli i dobro i zlo.

Zatim, da bi zavarao potjeru i zameo trag, Muhammed, a.s., je umjesto prema Medini, prvo krenuo prema jugu. Time je barem na neko vrijeme usmjerio potjeru na drugu stranu. Poruka toga jeste da neprijateljima nikada ne treba otkrivati svoje prave namjere.''

Za svoga vodiča prilikom Hidžre, Muhammed, a.s., je unajmio jednog mekkanskog mušrika, koji je dobro poznavao puteve kroz pustinju. Ovim činom Hidžra poručuje da je za realizaciju nekog bitnog projekta osim ideje potrebna i stručnost. Makar ta stručnost došla i od mušrika.

Osma poruka Hidžre glasi: ''Sitnice u životu su vrlo važne i ne treba ih potcjenjivati.'' Paučina na ulazu u pećinu Sevr, u kojoj su se sakrili Muhammed, a.s., i Ebu Bekr, r.a., odvratila je potjeru od ulaska unutra. Može se reći da je ta sitnica, ta tanka i slabašna paučina, Allahovom odredbom spasila Islam.

Sljedeća poruka jeste: ''Džamija je glavni centar okupljanja i djelovanja muslimana.'' Tokom Hidžre, u mjestu Kubba Muhammed, a.s., je sagradio prvu džamiju u Islamu. Također, nakon dolaska u Medinu, prije nego što je udario temelje svojoj kući, udario je temelje svojoj džamiji.

Naredna poruka glasi: ''Muslimani jedni drugima trebaju biti braća.'' To je, ujedno, i kur'anski princip, koji je Muhammed, a.s., primijenio odmah po dolasku u Medinu. On je izvršio bratimljenje među muslimanima, tako da je svakom muslimanu određen brat po vjeri. Time su izbjegnute podjele po raznim osnovama, koje su, inače, prisutne među muslimanima.

Jedanaesta i posljednja poruka Hidžre jeste da ''muslimani trebaju da regulišu međusobne odnose sa nemuslimanima na način da se omogući njihov suživot''. Obavivši Hidžru, muslimani iz Mekke (Muhadžiri) su, pored medinskih muslimana (Ensarija), u Medini zatekli i određeni broj kršćana i jevreja, sa kojima su morali da ostvare suživot. Kako bi se ostvarila vladavina prava, odnosno, kako bi se precizno odredila prava i obaveze svih građana, Muhammed, a.s., je sačinio tzv. Medinsku povelju, odnosno, prvi medinski ustav.

Braćo moja! Nadam se da će ove univerzalne poruke Hidžre naći svoje mjesto u našem životu.

 

Želim vam sretnu i uspješnu Novu 1436. Hidžretsku godinu! Kullu 'amin ve entum bi hajrin! Amin.

Poruke hidzre II.doc
Microsoft Word Dokument 40.0 KB