KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

 

12.12.2014. / 20. safer 1436.

 

SLOVO O VODI


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Danas ćemo, akobogda, govoriti o najvećoj dunjalučkoj blagodati, koju nam je naš Gospodar podario. To je tečnost bez boje, okusa i mirisa, a koja svemu živom daje boju, okus i miris. Tečnost, koja u svim agregatnim stanjima ima istu formulu – H2O. To je voda.

Voda je jedna od rijetkih tvari od kojih se ne mogu praviti kipovi, kumiri i idoli. Kaže se da se voda zbog toga zahvalila Dragom Allahu i onda Mu se obavezala da će Mu se stalno i predano klanjati žuborom, vodopadom, valovima, izvorskim kuljanjem, isparavanjem. I zbog toga se u Kur'anu veli da mogu gorjeti i ljudi, i drva, i kamenje! Ali, voda ne! Voda gasi vatru! Kur'an, također, podsjeća da je Allahovo Prijestolje (Arš) bilo na vodi!

Voda pokriva 71% zemljine površine, dok ostatak 29% čini kopno. Tako kaže geografija. Ali, tako kaže i Kur'an. Naime, u Kur'anu se more (bahr) spominje 32 puta, dok se kopno (berr) spominje 13 puta, dakle, ukupno 45 puta. Kada se izračuna procenat njihovog spominjanja, dolazimo do podatka da voda čini 2/3 zemljine površine. (To jest, 32 / 45 x 100 = 71,11%)

Osim toga, voda predstavlja 71% našeg organizma i organizma svih živih bića, što ukazuje na vrlo važnu činjenicu, koju je Uzvišeni Allah spomenuo u Kur'anu, a to je: ''Mi od vode sve živo stvaramo.'' (El-Enbija', 30.)

S obzirom da smo mi stvoreni od vode, da bismo mogli preživjeti, opet nam je potrebna voda, odnosno, izvor života. O tome Uzvišeni Allah veli: ''I Mi s neba čistu vodu spuštamo da njome već mrtav predio oživimo i da mnogu stoku i mnoge ljude koje smo stvorili napojimo.'' (El-Furkan, 48-49.)

Kao što vidimo, u Kur'anu se veli da kiša ne pada. Kišu Dragi Allah s neba spušta! Spuštanje kiše se opisuje istim riječima kojima se opisuje i objavljivanje Kur'ana. Prema tome, spuštanje kiše je jednako spuštanju kur'anskih riječi. Iz toga zaključujemo da je kiša (voda) milost Allahova.

I ne samo milost. Eksperimenti su pokazali da učenje Kur'ana nad vodom mijenja sadržaj vode, odnosno, u njoj pravi pozitivne vibracije, pri čemu ona postaje lijek. Zato, ko želi da mu voda bude lijek i izvor inspiracije, neka prije pijenja vode prouči nad čašom barem Bismillu, a ako može i Fatihu ili Ajetul-Kursiju ili nešto drugo iz Kur'ana.

Međutim, osim što može biti milost, kiša (voda) može biti i kazna. To smo najbolje mogli osjetiti tokom ovogodišnjih proljetnih poplava u Bosni, od koje su stradale mnoge kuće i usjevi. U vezi s tim Uzvišeni Allah u Kur'anu navodi primjer stanovnika Sabe, kojima je Uzvišeni Allah bio podario dva prelijepa vrta, a zatim im je poslao kaznu:

''Ali oni su nezahvalni postali, pa smo na njih poplavu pustili, koja je nastala popuštanjem brane, i zamijenili im njihove vrtove drugim vrtovima sa plodovima gorkim i tamariskom i neznatnim lotosom divljim.'' (Sebe', 16.)

Prilikom nedavnih iskopavanja u Jemenu pronađeni su ostaci ovog grada i, naravno, ove spomenute brane. Zato, ako želite, potražite na Youtube-u dokumentarac o tome.

Braćo moja! Kao i svaka druga blagodat, tako i voda može nestati. Pogledajmo samo slučaj Aralskog jezera, koje je u zadnjih 100 godina izgubilo oko 85% svoje vode i pri tome iza sebe ostavilo bijedu, bolest i pustinju, a kavkaski narod je od ribara pretvorilo u muhadžire. Zato Uzvišeni upozorava: ''Reci: 'Šta mislite, ako vam vode presuše – ko će vam tekuću vodu dati?' '' (El-Mulk, 30.)

Braćo moja! Iako je nama Dragi Allah dao vodu u izobilju, nemojmo zaboraviti da veliki broj ljudi u svijetu nema pristupa čistoj vodi. Zato, razmišljajmo o ovoj blagodati i budimo na njoj zahvalni svome Gospodaru.

 

Molim Dragog Allaha da nas napoji sa rijeke Kevsera, nakon čega više nikada nećemo biti žedni. Amin.

Voda.doc
Microsoft Word Dokument 37.0 KB