KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

29. ša’ban 1435.H. / 27. juni 2014.g. 

MUBAREK RAMAZAN

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Nalazimo se na pragu mubarek mjeseca ramazana. Večeras ćemo, akobogda, klanjati prvu teraviju, a sutra ćemo započeti ramazanski post.

Danas želim da vas podsjetim na neke od blagodati mubarek mjeseca ramazana i njegovog posta, kako biste bili svjesni, šta možete dobiti, ako hoćete, i šta možete izgubiti, ako hoćete.

Prenosi se od Selmana, r.a., da je rekao: ''Poslanik, a.s., nam se obratio na kraju mjeseca ša'bana, rekavši: 'Ljudi, dolazi vam veliki mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah, dž.š., je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim. Ko se Allahu, dž.š., u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je Džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, bit će mu to uzrok za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobit će i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču.' Tada ashabi rekoše: 'Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača.' Muhammed, a.s., reče: "Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili gutljajem mlijeka. To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah, dž.š., će mu oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu činiti četiri stvari; dvije sa kojima ćete steći Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i dvije koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo, dž.š., zadovoljstvo jesu šehadet i da od Njega tražite oprost. Dvije druge stvari koje su vam neophodne jesu: da Allaha, dž.š., molite za Džennet i da tražite zaštitu od vatre. Ko napoji postača, Allah, dž.š., će ga napojiti sa moga izvora, tako da nakon toga više neće ožednjeti i kao takav će ući u Džennet!" (Ibn HuzejmeEl-Bejheki, Ebu-š-Šejh i Ibn Hibban)

U drugom hadisu stoji da je u mjesecu ramazanu, Allah, dž.š., počastio ummet Muhammeda, a.s., sa posebnih pet odlika: ''Mome ummetu je dato pet stvari u mjesecu ramazanu, koje nisu date niti jednom narodu prije njih: zadah iz usta postača bolji je kod Allaha od mirisa, meleci za njih čine istigfar sve dok se ne omrse, prokleti šejtani se okivaju o okove pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću kao što to čine izvan ovog mjeseca, Allah, dž.š., uljepšava svaki dan svoj Džennet i govori mu: 'Samo što nisu ušli u tebe Moji iskreni robovi koje zadešavaju nevolje i teškoće!'; i opraštaju im se grijesi zadnju noć!'' Neko upita: ''Je li to Noć Kadra?'' On reče: ''Ne, jer radnik prima nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!'' (Ahmed)

Posebna nagrada slijedi za post. Poslanik, a.s., je rekao: ''Ko isposti ramazan, sa čvrstim imanom, nadajući se samo Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je prije učinio!'' (Muttefekun alejhi)

U drugom hadisu Muhammed, a.s., spominje trojicu ljudi, kojima se dova ne odbija: ''Postaču dok se ne omrsi, pravednom vladaru i onome kome se čini nepravda. Nju Allah uzdiže iznad oblaka i otvara joj nebeska vrata i kaže: ''Tako Mi Moje Veličine i Uzvišenosti, pomoći ću ti, pa makar malo i pričekao!'' (Tirmizi)

U trećem hadisu o postu Poslanik, a.s., upozorava: "Onaj ko ne napusti ružan govor i ružna djela, nema potrebe da ostavlja hranu i piće!" (Buhari)

Braćo moja draga! Ja vas pozivam da iskoristite blagodati mjeseca ramazana, jer su nam one dostupne samo jedanput godišnje. Hvala Allahu pa smo dočekali ovaj mjesec ramazan. Ne znamo hoćemo li dočekati sljedeći. 30 dana će brzo proći, a 11 mjeseci je dugo za žaljenje.

Molim Dragog Allaha da nam pruži Svoju milost, da nam olakša naš post i ostale ibadete u mjesecu ramazanu i da ih upiše u naša dobra djela. Amin.

 

 

Napomena: Sabah-namaz ćemo klanjati pola sahata nakon imsaka (sehura), a teraviju, zato što je kasno, klanjat ćemo osam rekata.

Mubarek Ramazan.doc
Microsoft Word Dokument 34.5 KB