KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Freitag, 18.07.14 / 14. Jhg. 21. Ramadan 1435

PALESTINA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji je Palestinu učinio časnim mjestom na Zemlji. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., koji je na Isra'u i Mi'radžu svojim mubarek nogama kročio na časno tlo Palestine.

Braćo moja u Islamu! Nalazimo se u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, koja je, između ostalog, poznata i kao period podrške našoj ugroženoj braći i sestrama u Palestini. S obzirom da se iz dana u dan nastavlja ubijanje civila u Gazi, naša je dužnost, ako ne možemo ili ne smijemo ništa više, da ta ubistva i tu agresiju barem riječima i srcem osudimo.

Da bismo to mogli učiniti, onda se prvo moramo ukratko upoznati sa historijom Palestine i historijom sinova Israilovih, čiji izrod, poznat kao Cionisti, vrši agresiju nad muslimanima.

Palestina je oteta muslimanska zemlja čiji je glavni grad Jerusalem. Ona ovo ime nosi od dvanaestog vijeka p.n.e., do kada se zvala Erd Kenan. U Palestini ima više svetih mjesta, a najvažnije je Mesdžidu-l-Aksa, koja se nalazi na mubarek mjestu poznatom kao Kuds.

Inače, Mesdžidu-l-Aksa je poznata kao prva Kibla ummeta, po važnosti treći harem i mjesto odakle je Poslanik, a.s., započeo svoj Mi'radž. Prije okupacije Palestine i uspostave cionističke države, muslimani Balkana su na putu na hadž, posjećivali Kuds i klanjali namaze u Mesdžidu-l-Aksa, gdje jedan namaz vrijedi kao 500 namaza. Danas je to nemoguća misija.

Površina Palestine je 27.000 km2, a ona se graniči sa Egiptom, Sirijom, Jordanom i Libanom.

Allah, dž.š., je u Kur'anu Palestinu nazvao Svetom zemljom, u koju su, nakon spašavanja iz Egipta, trebali da uđu sinovi Israilovi. Ko su sinovi Israilovi i ko je, uopće, Israil? Israil je, ustvari, Jakub, a.s., koji je imao dvanaest sinova, među kojima je i Jusuf, a.s. Od tih dvanaest sinova, kasnije je nastalo dvanaest plemena. To su sinovi Israilovi, praunuci Ibrahima, a.s.

Međutim, oni su odbili da uđu u Svetu zemlju i time su izgubili pravo na Kuds. Čak su zbog toga i kaznu dobili od Allaha, dž.š., tako da su 40 godina lutali po pustinji.

Međutim, oni su kasnije ipak ušli na tu zemlju, a sa dolaskom Davuda i Sulejmana, a.s., dobili su državu, koja je trajala 76 godina. Nakon toga, oni postaju viševjekovni robovi i izbjeglice. Tek osvajanjem Palestine od strane muslimana, sinovi Israilovi dobivaju punu slobodu da se vrate u svoju domovinu.

To osvajanje se desilo 638. godine kada je muslimanska vojska pod komandom Amra ibn Asa, r.a., porazila Rimljane u bici kod Adnadina. Ključevi Jerusalema su predati direktno u ruke halifi Omeru ibn el-Hattabu, r.a.  

Kršćani (križari) su 1099. godine ponovo okupirali Palestinu, koja je 1187. godine, pod vođstvom Salahuddina Ejjubije, nakon bitke na Hittinu, vraćena u posjed muslimana.

Nova okupacija Palestine, ovog puta od strane Britanije, desila se 1917. godine. Okupacija je trajala sve do 14.05.1948. godine, kada cionisti na tlu Palestine formiraju tzv. državu Izrael. Njihova prva država je trajala 76 godina. Nadamo se da ni ova neće trajati duže. Trenutna starost Cionističke države i torture je 66 godina.

Okupacija Palestine je nastavljena 1967. godine, kada su cionisti okupirali skoro cijelu teritoriju Palestine, te proširili svoju državu na Sinaj i Golansku visoravan, a 1982. godine su uzeli i južni dio Libana.

Okupacija Palestine traje i dan-danas ubijanjem civila u Gazi, izgradnjom cionističkih naselja na muslimanskoj zemlji na Zapadnoj obali, otimanjem muslimanske zemlje i imovine, otimačinom Kudsa, te svakom mogućom podrškom cijelog ''civiliziranog svijeta''.

Od 08.12.1987. godine traje Intifada (ustanak) u Palestini protiv cionističke okupacije. Nju predvode islamski odbrambeni pokreti ''Hamas'' i ''El-Džihadu-l-islami''. Intifada će trajati do konačnog oslobođenja Palestine. To će se, akobogda, desiti povratkom Isa'a, a.s., i konačnim okršajem sa Dedžalom i cionistima, kada će i drveće i kamenje progovoriti.

Na kraju još da vidimo šta je to Cionizam, koga smo toliko puta danas spomenuli? To je pokret kojeg je 1882. godine utemeljio Theodor Herzl, a naziv je dobio po brdu Cion, koje se nalazi u Palestini. Cilj pokreta je bio da pretoči u djelo dogovor, kojeg su 1856. godine napravili cionisti sa cijelom Evropom, a to je da se formira država Izrael.

A ko su, pak, cionisti? To su ateisti, koji se predstavljaju kao židovi. Njihov zadatak jeste da naprave državu od Nila do Eufrata i da je pripreme za vladavinu njihovog novog vladara – Dedžala.

Braćo moja! Pošto smo mi upoznati sa Dedžalom i sa njegovim dolaskom, koji se uskoro očekuje, sada nam je sasvim jasno šta se dešava u Palestini i kakvu pretkijametsku politiku vode cionisti i cijeli svijet.

I šta mi tu možemo uraditi? Mi, nažalost, zbog svoje slabosti, dok čekamo Isa'a, a.s., možemo samo gledati, osuđivati i dove učiti.

 

Allahu Dragi, molimo Te da pružiš Svoju milost našoj braći i sestrama u Palestini i da im pomogneš da ostanu uspravni do dolaska vojske Imama Mehdija i Isa'a, a.s. Amin.

Palestina.doc
Microsoft Word Dokument 36.0 KB