KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

 

Samstag, 04.10.14 / 14. Jhg.10. Dhul-Hijjah 1435

 

KURBAN-BAJRAM (1435. H.god.)


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Allahu Dragom se zahvaljujemo što i ovaj Kurban-bajram dočekujemo u ovoj našoj lijepoj Allahovoj kući, za koju je Poslanik, a.s., rekao da je ona kuća bogobojaznih ljudi.

Braćo moja! U ovo vrijeme demokratije, kada je ljudima sve dostupno i dokučivo, kada se vjera u Boga smatra znakom zaostalosti, kada se svako zlo smatra dozvoljenim, a svaka izopačenost poželjnom promjenom, biti bogobojazan uopće nije lahko. Prokletstvo koje sa sobom nose zapadne ''vrijednosti'', prijeti našim srcima i srcima naših porodica mrtvilom i tamom.

Uzvišeni Allah o tome veli: ''Zar je onaj koji je bio u zabludi, pa smo mu dali život i svjetlo pomoću kojeg se među ljudima kreće, isti kao onaj koji je u tminama iz kojih ne izlazi? A nevjernicima se čini lijepim to što oni rade.'' (El-En'am, 122.)

Braćo moja! Uzvišeni Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje. Kome On dadne svjetlo, taj će pronaći put koji do Gospodara svjetova vodi. I znajte da Dragi Allah upućuje samo one koji žele da budu upućeni.

A oni koji ne žele Uputu, Dragi Allah će im uskratiti svjetlo i oni će živjeti u tami zablude.

Braćo draga! Ključ našeg uspjeha jeste svijetlo i živo srce. Srce se osvjetljava namazom, a oživljava zikrom. S druge strane, postoji pet situacija koje gase svjetlo u srcu i koje ga umrtvljuju.

Prva situacija jeste provođenje vremena sa ljudima mrtvog srca To su oni koji ne vole Allaha, Poslanika i vjernike, kojima nije stalo hoće li biti džemata i muslimana ili neće, kojima su lični interesi bitniji od zajedničkih, koji misle samo na ovaj svijet, a onaj vječni zaboravljaju.

Druga situacija jeste život u iluzijama i stalnim željama, koji čovjeka tjera da stalno pravi neke nove planove, to jest, da živi u budućnosti, a da zapostavi sadašnjost. Takvog čovjeka, koji dušu hrani materijom, želje će odvesti u napuštenost, samoću, drogu, infarkt ili samoubistvo.

Treća sitacija jeste podređivanje svoga života nekom drugom mimo Allaha. Na primjer, bogatstvu, položaju, sudbini, porodici, radnom mjestu i sl. Takve ljude Allah prepušta onome čemu su se oni podredili.

Četvrta situacija je preokupacija jelom i pićem, te pretjerivanje i rasipanje u dozvoljenom. Spominje se da je prokleti Iblis razgovarao sa Jahjaom, a.s., pa ga je Jahja upitao: ''Jesi li me ikad prevario i odvratio od Allaha?'' Iblis odgovori: ''Jesam samo jednom, kad si jeo. Učinio sam da se pretjerano zasitiš, pa si zapostavio obavezu prema Allahu.'' Nakon toga se Jahja zakleo da se više nikad neće prejesti, a Iblis se zakleo da više nikad neće savjetovati sina Ademovog.

Peta situacija je pretjerano spavanje. Ono prouzrokuje lijenost, nemarnost i gubljenje vremena u besposlici. Vjernici ne smiju gubiti vrijeme. Oni se bore da svoje slobodno vrijeme ulože u popravljanje stanja u zajednici.

Braćo moja! Težite ka svjetlu i uputi, a bježite od mraka i zablude!

U tom smislu vas pozivam!

Nemojte biti kao oni koji zbog nekoga ili nečega ne žele da dođu u džamiju. Također, nemojte biti ni kao oni koji samo radi nekoga ili nečega dolaze u džamiju. Sve što radite, radite iskreno, radi Allaha i Njegovog zadovoljstva.

I nemojte biti kao oni koje zanima šta se dešava u džematu, ali ne žele da dođu u džamiju po informaciju, nego se zadovoljavaju izmišljotinama koje se ispredaju po sijelima.

Nemojte biti ni kao oni koji žele da unište džemat, jer će takvi završiti u Restmüllu (smeću) historije. Poslanik, a.s., upozorava na to: ''Allahova ruka je nad džematom, a onaj ko sebe izdvoji iz džemata, sam je sebe izdvojio u džehennemsku vatru.''

Braćo! Iskoristimo vrijeme Hadži i Kurban-bajrama kao priliku da shvatimo da je naš život kurban, koji treba da prinesemo svome Gospodaru, a da je naša posjeta ovoj našoj džamiji hadž, koji treba da učinimo barem jednom mjesečno.

Neka nam ovi mubarek dani budu podsticaj da zaboravimo na naša međusobna neslaganja ili svađe, pa da zajedno krenemo dalje u cilju jačanja ove naše zajednice.

Vjernici su braća, a naši jedini neprijatelji jesu prokleti šejtan i njegove vojske ljudi i džina.

Braćo moja! Podijelimo radost bajrama sa našim najbližim: porodicom, prijateljima, komšijama i rodbinom.

Ispred našeg Džematskog odbora, a i u svoje lično ime, želim vam čestitati Kurban-bajram, sa dovom Dragom Allahu da primi naše kurbane. Amin.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

Kurban-bajramska - 1435.doc
Microsoft Word Dokument 36.0 KB