KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

BAJRAMSKA HUTBA (1. ševval, 1435. h.g.)

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve dobre i iskrene Allahove robove.

Braćo moja u Islamu! Nakon što smo skoro cijeli mjesec ramazan proveli u tugovanju, počevši od agresije na Gazu, pa preko dženaza u Srebrenici i Prijedoru, do masovnih ubijanja muslimana u Iraku, Siriji, Myanmaru i drugim zemljama, evo, i Bajram dočekujemo sa pomiješanim osjećanjima. Sretni smo zbog toga što smo hairli ispostili i ispratili mubarek mjesec ramazan, maksimalno iskoristivši njegove blagodati, a tužni smo zbog toga što se (z)vjerska ubijanja muslimana, naročito u Gazi, nastavljaju i tokom Bajrama. Njihova smrt je i naša smrt, njihov gubitak djece je i naš gubitak djece, njihov srušen dom je i naš srušen dom, njihova bol je i naša bol. Zato mi danas ne možemo uživati u ovom našem krvavom Bajramu.

Braćo moja! Primjer Gaze na najbolji način pokazuje stanje muslimanskog svijeta, koga odlikuju slabost, strah, uspavanost, razjedinjenost i nebriga za druge. To je predznak Smaka svijeta. Ali znajte da je predznak Smaka svijeta i pobjeda muslimana nad neprijateljima. A ona će doći.

Braćo! Ta pobjeda neće doći sama od sebe! Muslimani se moraju probuditi i ustati. Moraju se ujediniti. Moraju se promijeniti. Promjena neće doći sama od sebe. Ona mora krenuti od nas – pojedinaca. Stanje muslimanskog svijeta će se promijeniti i popraviti onog trenutka kada svako od nas, ili bar velika većina nas, popravi stanje u sebi, u svojoj porodici i u svome džematu. A da bismo to mogli, onda prvo moramo da upoznamo sebe i svoje mahane i da čvrsto odlučimo da ćemo popraviti svoje stanje. Mjesec ramazan je bio najbolja prilika za to. Da li smo je iskoristili?

Braćo draga! Da bismo postigli jedinstvo Ummeta, onda prvo moramo postići jedinstvo i povjerenje u džematu. Moramo se, radi Allahovog zadovoljstva, upoznati, zbližiti, uvezati, jedni drugima pomagati i jedni drugima opraštati.

Kur'an o tome kaže: ''Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nemojte se razjedinjavati.'' (Ali Imran, 103.)

A Muhammed, a.s., poručuje: ''Vjernik je sa vjernikom povezan kao građevina, čije su cigle jedna sa drugom čvrsto spojene.'' (Buhari)

Nama, nažalost, očigledno fali puno cigli. Zato razmislimo o tome! Da li smo ugradili svoju ciglu u džemat? Da li smo sebe poklonili džematu, a samim tim i Allahu, dž.š.? Da li smo mi, ustvari, vjernici?!

Braćo! Nemojmo dopustiti da se nakon Bajrama zaboravimo! Ne dajmo prokletom šejtanu da nas udalji od džamije i od sjećanja na Allaha, dž.š. Onaj ko zaboravi na Allaha, neka dobro zna da će i Allah njega zaboraviti i da će ga prepustiti stihiji dunjalučkog života.

Braćo moja! Pozivam vas da mubarek dane Ramazanskog bajrama provedemo u okrilju svoje porodice, rodbine, komšija i prijatelja. Nemojmo škrtariti na veselim pogledima, lijepim riječima i blagim osmijesima.

Ne zaboravimo da je sutra Dan šehida. Sjetimo se dovom onih koji su dali svoje živote kako bismo danas bez straha mogli veličati i moliti Uzvišenog Allaha.

Molim Dragog Allaha da ukabuli naš ramazanski post i sve ostale naše ibadete, da nas očisti od naših grijeha, da nas spasi od Džehennema i da nas uvede u lijepi Džennet. Amin.

I molim Ga da se smiluje našoj ugroženoj braći i sestrama u cijelome svijetu, da ujedini naša srca i da nam pomogne protiv naših neprijatelja. Amin.

U svoje ime i ispred džematskog odbora našeg džemata, svima vam od srca želim sretne i mubarek dane Ramazanskog bajrama, sa dovom Dragom Allahu da vama i vašim familijama podari zdravlje, radost i berićet.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Ram-bajram 1435.doc
Microsoft Word Dokument 32.0 KB