KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

01. ša’ban 1435.H. / 30. maj 2014.g.

 

JEDINSTVO

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Hvala Dragom Allahu, naša akcija prikupljanja pomoći za našu braću i sestre u BiH je bila uspješna. Jedan kamion pomoći je već otišao, a u pripremi je i drugi, koga organizujemo zajedno sa našim bratskim džematom Bludenz. Pored toga, naša akcija prikupljanja novčane pomoći nastradalim još uvijek traje, pa ko želi još uvijek je može podržati. Molim Dragog Allaha da nagradi sve one koji su se, na bilo koji način, uključili u ovu akciju. Amin.

A sada. Braćo moja u vjeri, zapitajmo se – čemu su nas podučila dešavanja u BiH?

Uzvišeni Allah poručuje: ''Zar ljudi misle, ako kažu: 'Vjerujemo.', da neće na iskušenje stavljeni biti.'' (El-Ankebut, 2.)

Braćo! Ova dešavanja u BiH su bila iskušenje za vjernike, a kazna za nevjernike i opomena svima da se od Allaha ne može pobjeći.

Zato nas Kur'an poziva: ''Bježite Allahu!'' (Ez-Zarijat, 50.) Bježite Allahu, a ne od Allaha!

Kako ćemo pobjeći Allahu? Tako što ćemo se spasiti od poplave naših unutrašnjih tmina. To jest, moramo ukrcati u Nuhovu lađu spasa, a to je DŽEMAT. Ko god to ne učini, udavit će se.

Braćo moja! Naš džemat je, na najbolji način, pokazao svrhu svoga postojanja, a to je JEDINSTVO – to jest, vjersko i univerzalno bratstvo. Ovih dana smo svi bili jedinstveni. Bošnjaci, Albanci, Turci, Austrijanci, Srbi i ostali. Muslimani, katolici, pravoslavci i ostali. To je ključ uspjeha na Dunjaluku. Ali i ključ uspjeha na Ahiretu!

Jer, braćo! Da bismo stigli do JEDINOG ALLAHA, onda moramo biti JEDINSTVENI. I kao što se u namazu jedinstveno okrećemo prema jednoj kibli – Ka'bi, tako isto treba da jedinstveno djelujemo u džematu. Neka nam u tom smislu, nama razumnim bićima, kao primjer posluže – GUSKE. Da, guske. Ta divna stvorenja, koja nemaju razuma. Ptice, koje je Dragi Allah nadahnuo plemenitim svojstvima.

Čemu nas guske mogu podučiti?

Ako pogledamo njihov džematski let, vidjet ćemo one lete u savršenoj V formaciji. Na prvi pogled to nam ništa ne znači, osim što nas njihov let može podsjetiti na savršeni sklad pokreta i na jedinstveni nastup vođe i njegovih sljedbenika. Međutim, istraživanja su pokazala da u toj formaciji svaki pokret krila guske koja leti ispred, daje dodatni pogon gusci koja leti iza nje. Ovakvim timskim radom guske povećavaju domet leta za nevjerovatnih 71%, uz isti utrošak energije.

Ako ste ikada posmatrali kako guske lete, mogli ste vidjeti da ponekad neka od njih ispadne iz formacije. Ali, ona se tada trudi iz sve snage ne bi li ponovo sustigla jato i uključila se u poredak.

Dok guske lete u formaciji najviše se umara vođa u vrhu V-formacije. Zato nakon nekog vremena on odleti na začelje, a njegovo mjesto u formaciji zauzme odmornija guska.

Iako se to rijetko čuje sa zemlje, jato gusaka u formaciji je jako bučna družina. Postoji nekoliko teorija zašto guske neprestano gaču dok lete. Najšire prihvaćena je ona da na taj način guske komuniciraju međusobno i ohrabruju jedna drugu.

Kad god neka od gusaka više nije u stanju da leti sa ostalima, iz formacije se uz nju izdvajaju još dvije sposobne guske koje ostaju s njom sve dok se ona ne oporavi ili ne ugine.

Braćo moja! Zaista od gusaka imamo šta naučiti. Zato prenesimo to znanje u naš život. Sačuvajmo naše jedinstvo, koje smo izgradili tokom akcije prikupljanja pomoći za našu braću i sestre u BiH! Pred nama je, evo, prva nova prilika da to pokažemo – godišnjica našeg džemata, koju ćemo sa raznim sadržajima obilježavati do nedjelje.

Večeras u 20 h planirano je predavanje za omladinu. Gost predavač je hfz. mr. Abdulmedžid Sijamhodžić, koji nam dolazi iz Beča.

Sutra:

  • u 17 h naš komšija iz Rorschacha Nagim ef. Mustafoski će održati predavanje za hanume.

  • u 19 h ćemo upriličiti Večer Kur'ana, a nakon akšama i promociju knjige ''U hladovima Kur'ana'', uz brojne goste, među kojima su i dvojica profesora iz Cazinske medrese, prof. Zuhdija Handanović i mr. Rifet Šahinović.

U nedjelju:

  • Iza podne-namaza učenjem Ja-sina sjetit ćemo se rahmetlija našeg džemata

  • Iza ikindije ćemo učenjem Mevluda zatvoriti našu manifestaciju ''Dani otvorenih vrata'', sa gostom Sabahuddin ef. Sijamhodžićem iz St. Gallena.

Pa bujrum! Uživajte u našem programu i u ukusnim jelima! I uživajte u činjenici da smo od sinoć zagazili u mjesec Ša'ban.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put – na Put Jedinstva. Amin.

Jedinstvo.doc
Microsoft Word Dokument 36.5 KB