KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

 

ISA, A.S., I MERJEM(A) U KUR'ANU

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Iza nas je 25. decembar, dan koji su Babilonski pagani obilježavali kao rođendan Nimroda, sina božanstva sunca – Vala i carice nebeske – Semiramide. Prema njihovom učenju, Nimrod je preživio smrt, tako što se pretvorio u duha. A kao simbol njegovog novog rođenja, za jednu je noć iz jednog panja izraslo zimzeleno drvo (jelka), koje Nimrod svake godine na svoj rođendan posjećuje i ispod njega ostavlja poklone. Zvuči poznato, zar ne!?

Po ugledu na Babilonske pagane, veliki broj katolika i, nažalost, veliki broj onih koji sebe nazivaju muslimanima, kićenjem jelke i ostavljanjem poklona ispod nje, taj dan obilježava kao praznik – rođendan Isa'a, a.s., sina hz. Merjem(e), koje neki katolici uzdižu na nivo božanstva.

Tim povodom, evo, danas želim da nas podsjetim na islamsko učenje o ovim dvjema mubarek osobama, odnosno, da vidimo na koji način Kur'an govori o njima.

Isa, a.s., se spominje na 25 mjesta u Kur'anu, a njegova majka Merjem(a) na 26 mjesta.

Merjem(a), čije ime nosi i jedna sura u Kur'anu, je jedino žensko ime koje se spominje u Kur'anu. To samo po sebi govori o kakvoj ženi je riječ i koju čast ona uživa kod Dragoga Allaha.

Ona je kći Imranova i ona je najodabranija žena. Odmah po rođenju, nju je njena majka predala Dragom Allahu na služenje, tako da je Merjem(a) svoje djetinjstvo provela u ibadetu zajedno sa Zekerijja'om, a.s., u njegovom hramu.

A kada je postala punoljetna, Dragi Allah joj je poslao Džibrila, a.s., u obliku zgodnog muškarca, koji joj je prenio dio Allahovog Ruha, čijim udisajem je ona zanijela Isa'a, a.s.

Kur'an govori da je ona bila i ostala čedna. Međutim, pošto je postala trudna bez muža, sinovi Israilovi su je optužili za blud, zbog čega se ona povukla u pustinju, gdje se sa teškim bolovima, bez ljudske pomoći, porodila. A s obzirom da je pri porođaju jela svježe hurme, otpada teorija da se ona porodila u decembru, jer tada nema svježih hurmi.

Zatim se ona sa zakletvom da toga dana ni s kim neće pričati i sa Isa'om, a.s., u naručju vratila svome narodu, koji ju je i dalje optuživao za blud. Tada im je Isa, a.s., progovorio u bešici rekavši im da će on biti Allahov poslanik, koji će biti blagoslovljen na svakome mjestu i da će mu, dokle god bude živ, biti naređeno da klanja namaz i da dijeli zekat.

Iako je rođenje Isa'a, a.s., bez oca bilo čudo, i iako su njegove mu'džize ukazivale da je on nešto više od čovjeka (mogao je da oživi mrtve, da slijepcu vrati vid, da izliječi gubu i sl.), ipak Uzvišeni Allah u Kur'anu govori da je Isa, a.s., samo čovjek, koji je stvoren kao i Adem, a.s., od zemlje i od Allahove riječi: ''Budi!''

S druge strane, on i njegova majka su jeli hranu, što je još jedan dokaz da oni nisu božanstva. A one koji ih, ipak, smatraju božanstvima, Uzvišeni Allah naziva kafirima i mušricima, kojima će biti zabranjen ulazak u Džennet.

Kur'an, također, govori da Isa, a.s., nije ni ubijen ni razapet. Dakle, otpada i teorija o njegovoj smrti i uskrnuću.

Njega je Uzvišeni Allah uspavao i uzdigao kod Sebe, a zatim će ga kao predznak Smaka svijeta vratiti na Zemlju, gdje će obnoviti šerijat i živjeti do svoje smrti. Kada se bude vratio, svi će kršćani povjerovati u njega i prihvatiti Islam, a on će biti svjedok protiv njih na Sudnjem danu.

Kur'an nas, također, obavještava da je Isa, a.s., dobio Allahovu knjigu Indžil i da je poslan da potvrdi propise iz Tevrata, te da najavi dolazak Poslanika, koji će se zvati Ahmed.

Braćo moja u Islamu! Uskoro će rođendan tog našeg Ahmeda, a.s., koji je svome ummetu jednom prilikom poručio: ''Ko oponaša jedan narod, on njemu i pripada.'' (Muttefekun alejhi)

Braćo moja! Drugi dobro znaju šta slijede i kome pripadaju. A zapitajmo se, da li mi Bošnjaci muslimani znamo šta slijedimo i kome pripadamo?

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, na Put onih kojima je darovao Svoje blagodati, a ne na put kršćana, koji su duboko zalutali. Amin.

Isa i Merjema u Kur'anu.doc
Microsoft Word Dokument 40.0 KB