KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

DJELA I SVJEDOCI

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''(Uzvišen je) Onaj koji je stvorio smrt i život kako bi vas iskušao ko će od vas bolja djela činiti; – On je Silni, Onaj koji prašta.'' (El-Mulk, 2.)

Braćo moja u Islamu! Život na ovome svijetu je primamljiv i sladak, ali je u isto vrijeme i varljiv i kratak. On je, u suštini, samo jedna stanica na kojoj mi pravimo kratku pauzu, kako bismo sakupili opskrbu za nastavak vječnog puta. Ta opskrba jesu djela – dobra i loša. Međutim, tu opskrbu nije lahko odabrati, jer se ona nalazi na sedam različitih tezgi (Ef'ali mukellifin). A to su:

 1. Farz (Vadžib) je ono što je Uzvišeni Allah naredio da se radi. Kao npr. namaz, post, zekat, hadž, rad, poslušnost roditeljima its. Onaj koji izvršava obaveze, taj čini dobra djela, a onaj koji ne izvršava, taj čini velike grijehe.

 2. Sunnet je ono što je Muhammed, a.s., govorio, radio ili šutnjom odobrio, te njegova moralna i fizička svojstva. Slijediti Muhammeda, a.s., je također obaveza, jer je Uzvišeni Allah rekao: ''Ko je poslušan Poslaniku, taj je poslušan i Allahu.'' (En-Nisa', 80.) Prema tome, onaj koji ne slijedi Muhammeda, a.s., taj čini grijeh. S druge strane, onaj koji uvede više sunneta u svoj život, taj će imati veću nagradu i bit će bliži Allahu, dž.š.

 3. Mustehab je ono što je preporučeno da se radi. Dakle, ako se ne uradi, nema grijeha, a ako se uradi, onda slijedi nagrada. Kao npr. zikr, zikr u džematu, pružanje pomoći ljudima i sl.

 4. Mubah je ono što nije ni naređeno ni zabranjeno, odnosno, ako ga neko uradi neće dobiti nagradu, a ako ga ne uradi neće biti griješan. Ko npr. baviti se fitnesom, igrati šah, gledati TV i ts. Međutim, ako bi čovjek pretjerao u tome, pa zapostavio neku obavezu, onda bi to bio mekruh.

 5. Mekruh je ono što je ružno da se čini i što predstavlja mali grijeh. Kao npr. pušiti duhan, ne izvršavati svoje obaveze navrijeme, ne slušati savjete Muhammeda, a.s, i sl. Ako se često čini, mekruh prerasta u haram.

 6. Haram je ono što je štetno za čovjeka i što je zabranjeno činiti. Kao npr. piti alkohol, jesti svinjetinu, lagati, krasti itd. Izvršavanje onoga što je zabranjeno predstavlja čin velikog grijeha.

 7. Mufsid je ono što kvari dobra djela. Kao npr. prigovor – kvari sadaku, okretanje od kible u namazu – kvari namaz, jelo u toku posta – kvari post i ts. Zavisno o vrsti prijestupa, mufsid može biti obični prijestup, a može biti i mali ili veliki grijeh.

Prema tome, braćo moja! Nije lahko napraviti najbolji odabir djela. Pogotovo iz razloga što taj naš izbor u svakom trenutku prate naši svjedoci. Tih svjedoka ima najmanje sedam. A to su:

 1. Mjesto (el-mekan). Uzvišeni kaže: ''Toga Dana će ona (Zemlja) vijesti svoje kazivati!'' (Ez-Zilzal, 4.)

 2. Vrijeme (ez-zeman). U hadisu stoji: ''Svaki dan govori: 'Ja sam novi dan i svjedok sam svega što u meni uradiš!''

 3. Jezik (el-lisan). Uzvišeni kaže: ''Na Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi,'' (Nur, 24.)

 4. Organi (el-erkan). Uzvišeni kaže: ''Njihove ruke će Nam govoriti, a noge njihove će o onome što su radili svjedočiti.'' (Jasin, 65.)

 5. Dva meleka (el-melekan). Uzvišeni kaže:  ''A nad vama bdiju čuvari, kod nas plemeniti pisari, koji znaju ono što vi radite.'' (El-Infitar, 10-12.)

 6. Registar naših djela (ed-divan). Uzvišeni kaže: ''Ova Knjiga Naša o vama će samo istinu reći.'' (El-Džasije, 29.)

 7. Milostivi (Er-Rahman). On kaže: ''I kakav god vi posao radili, Mi nad vama bdijemo dok god se time zanimate.'' (Junus, 61.)

Braćo draga! Jednog Dana će sve postati prah. Kad naredba dođe, iz svojih grobova svi ćemo ustati, naša djela će nam se predočiti, a svjedoci će početi davati svoje iskaze. U tome ih nećemo moći spriječiti. Tog Dana će muslimani govoriti: "Eto ostvaruje se prijetnja Milostivog, poslanici su istinu govorili!", dok će nemuslimani uzvikivati: "Teško nama! Ko nas iz naših grobova oživi?" (Jasin, 52.)

Braćo moja! Prenosi se da je Ebu Umejje jednom prilikom klanjao farz namaz u Haremi-šerifu, a onda je ustao pa klanjao nafilu na drugom mjestu, pa opet na trećem mjestu. Kada je završio s namazima, upitali su ga: ''Ebu Umejje, zašto si tako uradio?'', a on im odgovori: ''Pročitao sam ajet: 'Toga Dana će ona vijesti svoje kazivati!', pa sam htio da na Kijametskom danu svako ono mjesto svjedoči u moju korist.''

Ono što je Ebu Umejje tada dodao jeste glavna poruka ove današnje hutbe. Kazao je: ''Blago onome kome neko mjesto na zemlji bude svjedočilo da je na njemu zikr činio, Kur'an učio ili namaz klanjao, i slične radnje radio, a teško onome kome neko mjesto na zemlji bude svjedočilo da je na njemu blud činio, alkohol pio, krao, i slične radnje radio!''

Braćo moja! Povedimo računa o našim djelima i o našim svjedocima!

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i da nam pomogne da napravimo najbolji izbor djela. Amin.

Djela i svjedoci.doc
Microsoft Word Dokument 41.0 KB