KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

28. rebiu-l-ahir 1435.H./28. februar 2014.g.

 

ABDEST I GUSUL

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Danas ćemo, akobogda, zaokružiti naš govor o čistoći, koji smo započeli prošlog petka. Govorit ćemo kratko o važnosti abdesta i gusula u našem životu, s ciljem da oni postanu dio naše redovne higijene.

Prvo ćemo govoriti o abdestu. Poslanik, a.s., je rekao: ''Ključ Dženneta je namaz, a ključ namaza je abdest.'' Dakle, glavni preduslov za ispravnost namaza, ali i za berićet i uspjeh u čovjekovom životu i radu, jeste ispravno uzeti abdest. Šta znači to – ispravno uzeti abdest? To znači da svi dijelovi tijela, koje peremo kod abdesta, naročito oni koji se smatraju farzovima, moraju biti istrljani i dobro oprani, tako da na njima ne ostane ni jedno suho mjesto.

Na takav način, uzeti abdest postaje jako oružje u rukama vjernika protiv svih njegovih neprijatelja – i vidljivih i nevidljivih. U vezi s tim, Muhammed, a.s., je rekao: ''Abdest je oružje vjernika. Ko god je u mogućnosti da se što duže kreće pod abdestom, s Allahovim imenom u srcu, neka to učini, jer se duša pod abdestom otima svemu nečistom što je porobljava.''

A s obzirom da mi živimo u svijetu, gdje neprijatelji ne spavaju, a mi moramo spavati, onda nam Poslanik, a.s., poručuje da ni na spavanje ne idemo bez oružja: ''Kad želiš spavati, uzmi abdest kao kad želiš klanjati. Ako tada preseliš, preselio si u fitretu (prirodi), po mom sunnetu.''

Braćo moja! Iako nama abdest možda izgleda kao nešto bezazleno, on je u suštini vrlo ozbiljna stvar. A njegova ozbiljnost je utoliko veća ukoliko mi shvatimo da je Dunjaluk svijet belaja. Imam Ebu Lejs je rekao: ''Došlo je do nas da je Allah, dž.š., rekao Musau, a.s.: 'Ako te zadesi kakav belaj, a bio si bez abdesta, nemoj kriviti nikog drugog osim samog sebe.' ''

A pošto je abdest ibadet, onda za njega slijedi i nagrada. Poslanik, a.s., poručuje: ''Onome ko uzme abdest, bit će upisano 10 dobrih djela.''

Navest ćemo sada još neke vrijednosti stalnog abdesta:

  • meleki traže da budu u društvu takvog čovjeka

  • kalem (pero) ne prestaje sa pisanjem čovjekovih dobrih djela

  • dijelovi tijela, koji su oprani abdestom, stalno Allaha, dž.š., spominju

  • kad čovjek zaspi, meleki ga čuvaju od zla oba svijeta

  • čovjeku će biti olakšano preseljenje na Ahiret

  • dok je pod abdestom vjernik je pod direktnom Allahovom, dž.š., zaštitom.

  • abdest je nur (svjetlo), po kome se prepoznaju vjernici na Dunjaluku i po kome će Poslanik, a.s., prepoznati svoje ahbabe na Sudnjem danu, pa će ih onda napojiti sa svoga Havda, akobogda.

A sada, braćo draga, želim da vam skrenem pažnju na gusul, jer bez gusula abdest nema nikakvu vrijednost. Gusul je kupanje koje podrazumijeva ispiranje grla i nosa, te pranje cijelog tijela i ono je obavezno za punoljetne osobe, koje kod sebe imaju veliku nečistoću – džunupluk.

Koje su to osobe? To je svaka ženska osoba koja ima mjesečno pranje (hajz, koji traje 3-10 dana) ili je u postporođajnom periodu (nifas, koji traje max. 40 dana), zatim muž i žena koji su imali spolni odnos, te muška i ženska osoba kod kojih je, usljed nadražaja (polucije u snu ili samozadovoljavanja), došlo do izlijevanja sperme (ejakulata) iz spolnog organa.

Ove osobe ne smiju klanjati, postiti, hadžske obrede obavljati, ulaziti u džamiju, te učiti i dodirivati Kur'an. Dakle, nalaze se u vrlo opasnoj situaciji, pri čemu im jedinu zaštitu od neprijatelja, džina i belaja predstavlja zikr, koga oni bez problema mogu učiti.

Zato su ove osobe dužne (žene u hajzu i nifasu nakon prestanka isticanja krvi) da se što prije okupaju, odnosno, da uzmu gusul. Ovdje posebno skrećem pažnju našoj omladini, koji možda ne znaju za ove propise ili ih, jednostavno, ignoriraju (izbjegavaju).

Također, želim vas upozoriti da je, kao i kod abdesta, vrlo važno da se gusul uzme po propisu, to jest, da se cijelo tijelo dobro istrlja i opere. U vezi s tim Ebu Ejjub el-Ensari, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: ''Pet dnevnih namaza, džuma-namaz i izvršavanje emaneta čiste grijehe koji se učine između njih.'' Ebu Ejjub, r.a., ga upita: ''A šta je to izvršavanje emaneta?'' Poslanik, a.s., odgovori: ''Kupanje nakon džunupluka. Ispod svake dlake na tijelu ima džunupluka.''

Dakle, braćo moja! Nemojmo se igrati sa svojom Vjerom i sa svojim životom! Čistimo se redovno od džunupluka i budimo stalno pod abdestom!

 

Gospodaru naš, učini nas od onih koji se kaju zbog svojih grijeha, onih koji se čiste od nečistoća, onih koji su dobri i koji na Sudnjem danu neće imati straha i ni za čim neće tugovati. Amin.

Abdest i gusul.doc
Microsoft Word Dokument 36.0 KB