KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

25. džumade-l-uhra 1435.H. / 25. april 2014.g.

OBRAČUN SA SAMIM SOBOM

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! U srijedu, akobogda, nastupa mjesec Redžep, Allahov mjesec i jedan od četiri časna mjeseca. Vrijeme je za pripreme za dolazak mubarek ramazana. Vakat je da lagahno pojačamo naše dobrovoljne ibadete (namaz, post, zikr). I to je dobra prilika da napravimo obračun sa samima sobom. Onaj ko to učini, lakše će položiti račune svome Gospodaru. Onaj ko to učini, postat će bolji vjernik, bolji sin, bolji otac, bolji muž, bolji rođak, bolji komšija i bolji džematlija.

Obračun sa samim sobom se odvija u tri ''teške'' faze.

Prva faza podrazumijeva da čovjek hitno prestane brinuti tuđe brige i da se posveti svom životu, svojim problemima i brigama. Ne možemo svesti svoj račun, ako istovremeno svodimo tuđi.

Druga faza, koja predstavlja najveći dio računa, podrazumijeva preispitivanje naših postupaka. Tu moramo obaviti tri stvari.

Prva stvar jeste da paralelno razmislimo o dvije stvari – o Allahovim blagodatima, koje nam je dao, i o našem odnosu prema Njemu. Kad bismo malo bolje razmislili o roditeljskoj brizi prema nama, od začetka pa do kraja života, i kad bismo tu njihovu dobrotu uporedili sa našim postupcima prema njima, vidjeli bismo da smo zaista nezahvalni. Ako nismo zahvalni roditeljima, onda ne možemo biti zahvalni ni Allahu, dž.š., Koji je milostiviji od majke prema svome djetetu.

A da bismo mogli razmišljati o ovim stvarima, onda kod sebe moramo imati tri osobine:

  • Da stalno tražimo znanje, jer bez znanja ne možemo znati šta je vrijedno, a šta nije.

  • Da uvijek imamo loše mišljenje o sebi, bez obzira na naš vjerski ili svjetovni ugled. Nezadovoljstvo sobom, radi Allaha, dž.š., garancija je duhovnog uzdizanja. Poslanik, a.s., je rekao: ''Ko se ponizi radi Allaha, Allah će ga uzdignuti.'' (Ibn Madže, Ahmed)

  • Da se jednako ponašamo i u blagodatima i u iskušenjima. To jest, ne smije da nas zanese imetak i ugled u društvu, pa da zaboravimo na naše dužnosti prema Gospodaru. S druge strane, ne treba da tugujemo ako nam Gospodar nešto uskrati, pa da onda iz inata napustimo svoje dužnosti prema Gospodaru.

Druga stvar, koju treba da učinimo kod vlastitog preispitivanja, jeste da upoznamo Allahove zakone i da ih se pridržavamo. Da činimo ono što nam On naređuje i da ostavimo ono što nam On zabranjuje. Ako ne poznajemo kućni red firme i ako ga se ne pridržavamo, jednog dana ćemo biti izbačeni iz nje. To je opasno, zar ne!? Puno je opasnije da budemo udaljeni od Allahove milosti.

Treća stvar kod vlastitog preispitivanja jeste da se zapitamo u čije ime činimo naša djela. Da li je to u ime Allaha, dž.š., ili u nečije drugo ime? Na osnovu toga možemo očekivati i nagradu. Ili od Allaha, dž.š., ili od nekog drugog.

Hasan el-Basri o tome kaže: ''Neka se Allah smiluje robu koji se, kod svog prvog nauma da nešto uradi, zaustavi i dobro razmisli, pa kad vidi da je to radi Allaha, on nastavi, a ako vidi da je to radi drugog, on odustane.''

Treća faza obračuna sa samim sobom jeste upućivanje kritika samome sebi. Kad bismo znali koja je nagrada za to, svi bismo se pozabavali sobom i tako bi nam se stanje popravilo.

Imam Ahmed bilježi da je jedan Izraelćanin proveo 60 godina u ibadetu, moleći za neku svoju potrebu. Kad je ni nakon toga nije dobio, sam sebi je rekao: ''Tako mi Allaha, o nefsu moj, da u tebi ima ikakva dobra, postigao bih ono što mi treba.'' Zatim mu je u snu rečeno: ''Jesi li vidio kako si u tome momentu kritikovao sebe? Taj momenat je kod Allaha bolji od 60 godina tvoga ibadeta.''

Braćo moja draga! Razmislimo o poruci današnje hutbe. Ona je vrlo jasna i može se svesti na onu staru bosansku poslovicu: ''Dođi sebi, pa onda meni.''

 

Allahu moj, Gospodaru naš, daj nam berićet u Redžepu i Ša'banu i daj da živi dočekamo ramazan. Amin.

Obracun sa sobom.doc
Microsoft Word Dokument 34.0 KB